Domov News Najpredávanejšie autá v Európe: Dacia Sandero je v prvej päťke

Najpredávanejšie autá v Európe: Dacia Sandero je v prvej päťke

Agentúra Focus2Move zverejnila rebríček európskych bestsellerov, že mu dominuje Golf, asi nikoho neprekvapí, medzi najpredávanejšie autá patrí už 44 rokov. Zaujímavejšie zmeny nastali v druhej päťke

Údaje agentúry Focus2Move zohľadňujú predaje v 44 európskych krajinách. Golf je opäť v čele – a je tam bez prerušenia neuveriteľných 44 rokov.  Medziročne však zaznamenal vyše 15-percentný pokles predaja, to je medzi najpredávanejšími autami v Európe jeden z najvýraznejších poklesov. V prvej desiatke na tom bola v tomto smere horšie už len Fiesta, medziročne klesli jej predaje približne o 20 percent a aktuálne uzatvára prvú desiatku.

Naopak – darí sa Sanderu, ktoré poskočilo z 10. na 5.miesto a Focusu, ktorý sa z 15. priečky prepracoval na šiestu. Pred pár rokmi však Focus neohrozene patril  do prvej trojky a v ročných predajoch už prekročil aj miliónovú hranicu – takže až taký úspech to nie je.

Clio stále v popredí

Najväčším konkurentom Golfu je v Európe aktuálne Renault Clio, ktorého predaje medziročne poklesli len o necelé 4 percentá. Ten sa na trh dostal po prvýkrát v roku 1990, aktuálne sa predáva už jeho štvrtá generácia. Zaujímavé je, že tá sa – s menšími kozmetickými úpravami – predáva už od roku 2012 a napriek tomu je o tento model stále veľký záujem.

Práve v tomto čase prichádza na trh jej výrazne prepracovaný nástupca, takže možno očakávať, že v nasledujúcich dvoch kvartáloch budú jeho predaje výrazne rásť. Na druhú stranu – Golf taktiež čaká generačná výmena, ten s poradovým číslom 8 už  netrpezlivo čaká za dverami, na náš trh by sa mohol dostať len pár mesiacov po uvedení Clia 5. generácie, konkrétne na prelome tohto a budúceho roku.

A ako sa darí v európskom meradle najpredávanejším autám na Slovensku? Škoda Octavia je aktuálne na 12. mieste, Fabia o desať priečok nižšie, ďalšie tri mladoboleslavské modely – Karoq, Kodiaq a Superb – sú v druhej päťdesiatke.

Pokiaľ ide o extrémy, tak medziročné poklesy predaja v rozmedzí 18 až 20 percent zaznamenali Renault Scenic, VW Touran a Audi Q5.

O 21 percent klesol predaj Audi A4 a približne 22-percentný pokles predaja postihol medziročne Nissan Micru a FIAT Tipo – v rámci prvej stovky najpredávanejších áut v Európe ide aktuálne o najväčší prepad.

Ako vyzerá najsilnejšia európska desiatka ukazuje nasledujúca tabuľka:

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Scala Monte Carlo spája eleganciu s dynamikou
Nasledujúci článokLamborghini Sián je prvým hybridným a zároveň najsilnejším býkom
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.