Domov News Už viac nemusíte kontrolovať platnosť autolekárničky!

Už viac nemusíte kontrolovať platnosť autolekárničky!

Doba platnosti na autolekárničkách sa už nebude kontrolovať. Minister dopravy a výstavby Árpád Érsektotiž podpísal novelu vyhlášky o prevádzke vozidiel v cestnej premávke.

Touto novelou sa v rámci povinnej výbavy vozidiel mení doba exspirácie lekárničiek tak, aby mohli byť vo vozidlách aj po dátume spotreby. Novela nadobudla účinnosť dňom 7.10.2019.

Doba platnosti na autolekárničkách sa už teda nebude kontrolovať ani v rámci pravidelnej technickej kontroly vozidla, uviedlo v pondelok Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

“Touto zmenou sme chceli vyjsť v ústrety vodičom, ktorí boli nútení pravidelne obmieňať autolekárničky pre dobu trvania ich platnosti, hoci dnešné zloženie autolekárničky si takéto časté obmeny nevyžadovalo. Podľa nových pravidiel sa nebude prihliadať na samotnú dobu exspirácie, a to do momentu, pokiaľ z nej vodič niečo nepoužije,” povedal Érsek.

Musí byť neporušená

Obsah lekárničky musí byť neporušený, vizuálne v poriadku a nesmie byť znečistený alebo inak znehodnotený. Lekárnička by mala byť uložená tak, aby na ňu nedopadalo priame slnečné žiarenie a tým nepoškodilo jej obsah. Obsahu lekárničky sa zmena vyhlášky nedotkla a jej povinnou súčasťou zostala aj karta prvej pomoci.

Úložný priestor lekárničky musí byť suchý a čistý a musí byť ľahko prístupný. V osobných vozidlách je ideálnym miestom kufor vozidla, kde nedochádza k žiadnej zmene. Lekárnička v autobusoch sa podľa novej úpravy umiestňuje na označenom a prístupnom mieste v priestore vozidla určenom pre cestujúcich.

Ministerstvo touto novelou vyhovelo dlhoročným pripomienkam a sťažnostiam, tak odbornej ale aj laickej verejnosti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKto je zodpovedný za našu bezpečnosť v autách budúcnosti?
Nasledujúci článokSuperb je s hybridom lacnejší ako s naftou a to aj bez dotácie!