Domov Doprava Bratislava dostala novú ŠPZ, prvé kombinácie BT už jazdia v uliciach!

Bratislava dostala novú ŠPZ, prvé kombinácie BT už jazdia v uliciach!

Vozidlá prihlásené v Bratislave opäť menia skratku, ŠPZ s kombináciou BL sa takmer kompletne minuli. Novou skratkou pre hlavné mesto je BT. Prvé vozidlá s novou kombináciou už jazdia v naších uliciach!

Ubehol takmer presne rok odkedy sme si spoločne vo verejnom hlasovaní odhlasovali práve kombináciu BT. Dnes už prvé vozidlá brázdia cesty práve s touto novou kombináciou. Ako prvé prišli na rad práve takzvané VIP ŠPZ.

Zdroj: Facebook

Aktuálne sú teda v obehu už tri rôzne skratky pre kombinácie vozidiel registrovaných v Bratislave, BA, BL a BT. Pokiaľ už teraz Bratislava disponuje tromi rôznymi skratkami pre kombinácie EČV, prečo tento systém stále využívame?

Momentálne využívame dlhodobo zaužívaný vzor evidenčného čísla, ten sa viaže na daný okres. Práve prvé dva znaky predstavujú vopred dohodnutú skratku okresu. Zvyšné tri numerické a dva abecedné znaky konkretizujú vozidlo. Takýto systém ponúka aktuálne viac ako 500 000 rôznych kombinácií.

Inšpiráciu treba hľadať za hranicami

V zahraničí existuje viacero systémov prideľovania evidenčných čísel, respektíve tabuliek. Niekde je systém viazaný výlučne na auto. Ak ju auto raz dostane, môže ju mať do konca svojej životnosti. Či sa nachádza adresa trvalého pobytu vlastníka na jednom konci a o päť rokov na druhom konci krajiny, stále môže mať jedno číslo.

V iných krajinách využívajú systém kde je evidenčne číslo viazané na osobu, či už fyzickú, alebo právnickú, či dokonca na celú rodinu. Jeden tvar evidenčného čísla a tabuľku k tomu môžete používať desaťročia na rôznych autách

Nebolo by ale pre štát aj pre obyvateľov Slovenska takpovediac jednoduchšie, keby sa značky podľa prideleného okresu zrušili a značka by bola jednoducho viazaná napríklad na osobu? Odpadlo by tým kopec hodín vybavovania a čakania na úradoch, nezmyselného platenia pri odhlásení alebo prihlásení auta do iného okresu. Prvotné nezávislé odhady hovoria o tom, že týmto spôsobom by štát dokázal ušetriť 5 až 8 miliónov ročne…

Pribudne nová diaľničná známka, dočkáme sa jej už budúci rok!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVolkswagen Golf 8. generácie práve oficiálne predstavili
Nasledujúci článokPozrite si rebríček najpredávanejších áut všetkých čias