Ford na trh už čoskoro uvedie elektrickú verziu modelu Mustang. Mach E bude crossover a k dispozícii bude aj s pohonom 4×4. A cena? Tá bude zaujímavá. 

Mustang Mach-E

Ford rozširuje modelový rad Mustang o čisto elektrický Mustang Mach-E, ktorý sa pripojí k športovému kupé, kabrioletu a špeciálnym edíciám Mustang. Novinka stelesňuje energiu modelu Mustang. Počínajúc elegantnou siluetou a mohutnými líniami až po vzrušujúce zážitky z jazdy s jedinečnou dynamikou a zvukom.

Ford Mustang Mach-E

K dispozícii bude s pohonom zadných kolies alebo s pohonom všetkých kolies s motormi s permanentnými magnetmi. Mustang Mach-E vybavený akumulátorom s predĺženým dojazdom a pohonom zadných kolies bude mať čisto elektrický dojazd až 600 kilometrov (podľa normy WLTP). Vo verzii s pohonom všetkých kolies a predĺženým dojazdom bude mať Mustang Mach-E maximálny výkon 248 kW (337 k) a najvyšší krútiaci moment 565 Nm. Ford samozrejme ponúkne aj špeciálnu výkonnú verziu. Mustang Mach-E GT zrýchli z 0 na 100 km/h za menej ako 5 sekúnd. Odhadovaný výkon verzie bude 342 kW (465 k) a krútiaci moment až 830 Nm.

Ford Mustang Mach-E

Dve verzie akumulátora

Mustang Mach-E bude k dispozícii vo verzii so štandardným dojazdom (lítiovo-iónový akumulátor s kapacitou 75,7 kWh) aj s predĺženým dojazdom (98,8 kWh). Keďže majitelia elektromobilov nabíjajú až z 80 % doma, automobilka pripravila Ford Connected Wallbox. Toto zariadenie má v porovnaní s klasickou domácou zásuvkou až päťnásobný nabíjací výkon. Zákazníci tak môžu za hodinu nabíjania zvýšiť priemerný dojazd o 62 km (v prípade vozidla s predĺženým dojazdom a pohonom zadných kolies). Nabíjací kábel pre domácnosti Ford Home Charge Cable sa dodáva s vozidlom. Dokáže po pripojení do bežnej európskej domácej zásuvky zvýšiť odhadovaný priemerný dojazd o 14 km za hodinu nabíjania.

Ford Mustang Mach-E

Informácie online

Online navigačný systém identifikuje počas jazdy najaktuálnejšie miesta verejných nabíjačiek a vyzve majiteľa, aby využil možnosť nabíjania na najvýhodnejšom mieste počas jazdy – aby vodič nemal obavy z dojazdu. V spolupráci so spoločnosťou NewMotion a využitím pripojenia cez zabudovaný modem FordPass Connect poskytne aplikácia FordPass zákazníkom prístup do najväčšej a rýchlo rastúcej európskej siete s viac ako 125 000 verejnými nabíjacími stanicami v 21 krajinách. Spoločnosť Ford je zakladajúcim členom a akcionárom konzorcia IONITY, ktorého cieľom je do roku 2020 vybudovať 400 rýchlonabíjacích staníc. Vďaka špičkovému nabíjaciemu výkonu 150 kW dokáže Mustang Mach-E vo verzii s akumulátorom s dlhým dojazdom a s pohonom zadných kolies zvýšiť dojazd počas 10-minútového nabíjania na rýchlonabíjacej stanici s jednosmerným prúdom až o 93 kilometrov. Odhaduje sa, že pri nabíjaní na rýchlonabíjacej stanici s jednosmerným prúdom bude nabitie Mustangu Mach-E z úrovne 10 % na 80 % trvať približne 38 minút.

Tri alternatívy

Mustang Mach-E ponúkne tri režimy jazdy – Whisper, Engage a Unbridled. Medzi vlastnosti patrí prispôsobená odozva vozidla, ako napríklad športovejšie ovládanie riadenia či náladové osvetlenie. Nezabudli ani na zvuky pre autentický zážitok z jazdy v čisto elektrickom vozidle a dynamické animácie na prístrojovej doske. Pri rozbiehaní systém pohonu všetkých kolies nového modelu Mach-E prenáša krútiaci moment nezávisle na prednú a zadnú nápravu. Zaisťuje si tak pôsobivé zrýchlenie a lepšiu ovládateľnosť oproti modelu s pohonom zadných kolies. Spoločnosť Ford vyladila tento systém tak, aby malo vozidlo vynikajúcu trakciu na mokrých a zasnežených cestách, takže ani v klzkom prostredí vodič nestratí kontrolu nad vozidlom.

Mustang Mach-E

Moderné multimédiá

V modeli Mustang Mach-E sa predstaví aj nová generácia multimediálneho systému  SYNC® s moderným rozhraním, ktoré využíva strojové učenie na rýchle zistenie preferencií vodiča a časom sa vďaka pokročilým bezdrôtovým aktualizáciám dokonca zlepšuje. 15,5-palcová obrazovka a jednoduché rozhranie systému SYNC nasledujúcej generácie neobsahuje komplikované menu, čím sa uľahčuje prístup k funkciám dotykovým ovládaním, gestami potiahnutia a uchopenia, ktoré pozná každý majiteľ smartfónu. Systém umožňuje pripojenie prostredníctvom Cloudu a rozpoznávanie bežnej reči. V porovnaní so systémom SYNC 3 má dvojnásobný výpočtový výkon, aby bola navigácia, prehrávanie hudby a pripojenie smartfónu k vozidlu rýchlejšie a jednoduchšie. Samozrejmosťou je aj bezdrôtová kompatibilita s funkciami Apple CarPlay, Android Auto a AppLink zo smartfónov a mobilných zariadení.

Ford Mustang Mach-E

Mustang Mach-E dostal ako prvý model značky technológiu „Telefón ako kľúč“. Vozidlo dokáže zaznamenať smartfón zákazníka cez Bluetooth. Po priblížení sa Mustang Mach-E odomkne a umožní jazdiť bez toho, aby vodič musel vytiahnuť telefón z vrecka alebo použiť diaľkový ovládač. V automobilke samozrejme mysleli aj na prípad, že sa vám telefón vybije. V takomto prípade možno vozidlo odomknúť zadaním záložného kódu na klávesnici na strednom stĺpiku. Samostatný kód zadaný na stredovom dotykovom displeji následne slúži na naštartovanie a riadenie vozidla.

Ford Mustang Mach-E

Batožina

Mustang Mach-E skrýva pod kapotou ďalšie prekvapenie: predný batožinový priestor s odtokom. Má objem 100 litrov a pretože obsahuje odtok, ide o praktický priestor na uskladnenie mokrého alebo zablateného športového oblečenia, turistických topánok alebo plážového výstroja po dobrodružstve. Okrem predného batožinového priestoru je k dispozícii aj zadný s objemom 402 litrov. Po sklopení zadných sedadiel vznikne batožinový priestor s objemom 1 420 litrov.

Ford Mustang Mach-E

Modely z limitovanej edície First Edition budú k dispozícii v konfigurácii s pohonom všetkých kolies s predĺženým dojazdom, s exkluzívnou metalickou modrou farbou Grabber Blue, s panoramatickou strechou po celej dĺžke, s kontrastným prešívaním sedadiel a s panelmi prahov s označením „First Edition“.

Kedy a za koľko?

Ceny Forda Mustang Mach-E sa už objavili na oficiálnej stránke automobilky v Nemecku. Možno predpokladať, že tie naše sa od nich príliš odlišovať nebudú. Za základný model Mustang Mach-E zaplatíte od 46 900 €, ak preferujete pohon 4×4, pripravte si minimálne 54 000 €. Automobilka už zverejnila cenu pre modely limitovanej edície First Edition. Prví majitelia tohto emóciami nabitého crossoveru musia mať v peňaženke pripravených minimálne 66 800 €. Ak vám k týmto sumám ešte niečo chýba, nič to. Prvé vozidlá by na trhu mali objaviť až koncom roka 2020.

Ssang Yong odhaľuje výkon a dojazd elektrického modelu Korando EV

Zdroj: Ford

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW i4 ukazuje, ako bude vyzerať elektrická budúcnosť pôžitku z jazdy
Nasledujúci článokCitroën spustil predaj C5 Aircross plug-in hybrid, štát vám prispeje