Domov Elektromobilita Páčil by sa vám kultový Jaguar E-Type ako elektromobil?

Páčil by sa vám kultový Jaguar E-Type ako elektromobil?

Jaguar E-Type

Elektromobilita už dlhší čas pomáha návratu kultových automobilov minulosti. Pridal sa aj Jaguar, ktorý minulý rok ukázal štúdiu elektrifikovanej legendy E-Type. O záujemcov by sériový model núdzu určite nemal.

Jaguar E-Type

Auto je to krásne, ako socha na kolesách. Už si viem predstaviť, ako sa na ňom so štýlovou šiltovou na hlave a vejúcim šálom preháňam ulicami prímorského Saint Tropez. A som si celkom istý, že v tom nie som sám. Pôvodný Jaguar E-Type automobilka vyrábala v rokoch 1961 až 1975. Z výrobných pásov v Coventry ich zišlo viac ako 70 000 kusov, k dispozícii bolo vo verziách coupé a roadster. Auto sa stalo legendou v Európe aj Amerike. Zúčastňovalo sa pretekov a veľkú kariéru si užilo aj vo filmoch. Vo svojej dobe patrilo nielen k najelegantnejším, ale aj k najvýkonnejším automobilom na trhu. Úvaha vrátiť túto legendu na cesty teda mala logiku aj zástup nadšených fanúšikov.

Jaguar E-Type

300 elektrických koní

Postarať sa o to mali špecialisti v rámci programu „Jaguar Land Rover Classic“. Podľa prvých informácií boli dodávky vozidla naplánované už na budúci rok. Pohonná sústava mala mať celkový výkon 220 kW (300 k) a akumulátor kapacitu 40 kWh. Predpokladaný dojazd s plne nabitým akumulátorom bol 270 kilometrov. Asi si poviete, že to nie je práve veľa, no rýchly vývoj akumulátorov napovedá, že v čase spustenia sériovej výroby to mohlo byť oveľa viac. Nuž keď si pre tohto kultového krásavca robili miesto v garáži a v banke pripravovali zodpovedajúcu sumu peňazí, máme pre vás zlú správu. Podľa aktuálnych informácií bol projekt zrušený. Automobilka posiela potenciálnym klientom list, v ktorom im ukončenie prác na projekte oznamuje.

 

Zostáva nám dúfať, že si to v automobilke ešte predsa len rozmyslia. Ak by sa totiž toto auto dostalo opäť na cesty, o záujemcov by núdzu určite nemalo. Práve návrat legendárnych modelov s modernou ekologickou technikou by navyše bolo výbornou reklamou pre nástup automobilov do zásuvky.

VW ID. Space Vizzion ponúkne dojazd až 590 kilometrov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Octavia 4: LED v základe a hmlovky za príplatok?
Nasledujúci článokOd nedele sa doprava na diaľnici D2 môže dočasne výrazne skomplikovať. Rátajte s tým pri plánovaní svojej cesty