Mercedes v týchto dňoch oficiálne začína s testovaním svojej novej vlajkovej lode. Elektromobil EQS bol vo fáze prototypu odfotografovaný počas testovania na území USA. Samotná automobilka sa jeho fotografiami pochválila na svojich stránkach, z čoho jasne vyplýva, že sa jeho finálnej podoby dočkáme už čoskoro.

mercedes-benz eqs

Mercedes aktuálne disponuje vo svojom portfóliu len jediným elektromobilom. SUV s názvom EQC vychádza technicky s konvenčného modelu GLC, avšak ponúka kompletne elektrický pohon. Aktuálny dopyt po tomto vozidle však nie je taký, ako by si automobilka predstavovala. No aj napriek tomu je už dnes jasné, že sa v blízkej dobe dočkáme menšieho crossoveru EQA, ktorý bude elektrickou verziou modelu GLA. Tento rok by Mercedes mohol zakončiť novou vlajkovou loďou – modelom EQS.

Luxusný elektromobil vychádza zo štúdie Vision EQS, ktorú automobilka predstavila na minuloročnom autosalóne vo Frankfurte. Z konceptu si testovacie prototypy prepožičali tvar karosérie, ktorým bude elegantné štvordverové kupé, a oblé tvary. Samotný testovací voz je zakrytý výraznou vrstvou kamufláže, čiže o väčších detailoch sa zatiaľ nemožno baviť. Rovnako tak zostávajú pod rúškom tajomstva ukryté aj bližšie technické detaily. Aktuálne sa hovorí o využití novej modulárnej platformy MEA2, ktorú Mercedes vyvinul špeciálne pre autá s elektrickým pohonom.

Výkonovo by sa mala novinka podobať na svoj koncept. To znamená, že pod kapotou by sa mal nachádzať elektromotor s výkonom 350 kW a s točivým momentom až 760 Nm. Líthium-iontová batéria s kapacitou 100 kWh by mala EQS vystačiť na viac ako 400 kilometrov bez nutnosti nabíjania. Samozrejmosťou však bude špičková technika rekuperácie, ktorá by samotný dojazd mohla značne zvýšiť. Nový EQS by mal byť predstavený ešte tento rok. Vyrábať by sa mal podľa predbežných informácií v závode v Sindelfingene. Tým by sa mal počet tovární Mercedesu na území Nemecka, ktoré sa starajú o výrobu elektromobilov, zvýšiť na 3. Model EQC je vyrábaný v Brémach a EQA sa dočká výrobnej linky v Rastatte. Okrem toho plánuje Mercedes otvoriť výrobné haly pre elektromobily aj v Hambachu na rovnakom mieste, kde sa vyrába Smart.

TEST Mercedes-Benz EQC 400, prvý elektromobil bez kompromisov?

Zdroj: carscoops

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOrkán Petra pustoší Slovensko, prevracia kamióny a zastavil vlaky
Nasledujúci článokPotvrdené Hummer bude skutočne elektromobilom
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.