Domov News ACEA: Vo februári predaj áut v EÚ klesol pod milión, marec bude...

ACEA: Vo februári predaj áut v EÚ klesol pod milión, marec bude katastrofa

predaj áut
nepredané autá.

Podľa Európskeho združenia výrobcov automobilov predaj osobných automobilov (ACEA) v EÚ vo februári medziročne klesol o 7,4 % na 957 052 kusov.  Lídrom na trhu je koncern VW, no Nemecko paradoxne zaznamenalo najväčší medziročný  prepad.

Predaj osobných automobilov v Európskej únii  vo februári podľa ACEA klesol. Dôvodmi boli najmä zmeny v zdaňovaní vozidiel v členských štátoch EÚ, zhoršenie situácie v globálnej ekonomike a neistota spotrebiteľov. Ukázali to údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov.

„Pokles bol výsledkom kombinácie viacerých faktorov vrátane zmien v zdaňovaní vozidiel v rôznych členských štátoch EÚ, oslabovania globálnych ekonomických podmienok a neistoty spotrebiteľov,“ uviedlo ACEA.

acea
Začiatkom marca sa zatvorila nielen väčšina európskych automobiliek, ale aj mnoho showroomov. Zdroj: Škoda

Spomedzi členských štátov EÚ najväčší pokles predaja áut zaznamenalo vo februári Nemecko, a to 10,8 %, nasledovali Taliansko (-8,8 %), Španielsko (-6 %) a Francúzsko (-2,7 %). Lídrom na trhu v EÚ bol vo februári nemecký koncern Volkswagen s podielom 25,1 %, čo je nárast z 24,5 % vo februári 2019.Francúzska skupina PSA si udržala druhé miesto s podielom na trhu 17,6 % a Renault bol tretí s 10,5-percentným podielom, nasledovali Fiat Chrysler (7,5 %), Hyundai (7,1 %) a BMW (5,8 %).

Za prvé dva mesiace roka bola celková registrácia nových automobilov v Európskej únii o 7,4 % nižšia ako v rovnakom období minulého roka. V tomto roku zaznamenal každý zo štyroch hlavných trhov v EÚ zatiaľ pokles predaja.

Marec bude ešte horší, pretože už v tomto čase nevyrába autá prakticky žiadna európska automobilka a aj firemní  a súkromní klienti kvôli rastúcej neistote z ekonomického vývoja väčšie investície odkladajú.  V Číne sa koncom minulého mesiaca v medziročnom porovnaní znížil dopyt po nových autách až o 92 percent.V Európe bude marcový prepad v medziročnom porovnaní tiež v rádoch desiatok percent.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKeď BMW X5 nenabúra jeden McLaren, ale hneď dva, zrejme nemá svoj deň
Nasledujúci článokF1: Ďalšie tri Veľké ceny sú zrušené, tímy chcú vyvíjať ventilátory pre chorých
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.