Domov News Pri PZP to končiť nemusí, prečo sa oplatí zvážiť aj doplnkové poistenie?

Pri PZP to končiť nemusí, prečo sa oplatí zvážiť aj doplnkové poistenie?

Povinné zmluvné poistenie motorového vozidla je dané zákonom a každý jeden majiteľ vozidla je nútený si ho uzatvoriť. V súčasnosti je však ponuka natoľko rozmanitá, že konečný proces uzatvorenia je oveľa jednoduchší v porovnaní so samotným výberom. Viete, že pri vyhľadávaní vhodného PZP môžete nájsť aj rôzne doplnkové služby s garanciou ešte lepšieho pokrytia poistenia?

Základom každého povinného zmluvného poistenia je zodpovedanie sa za škodu, ktorú prevádzka motorového vozidla spôsobila a zo zákona sa vzťahuje na každé motorové vozidlo s vydaným osvedčením o jeho evidencii. Už dávno nie je výlučným predmetom zákonnej poistky čisto len finančné vyrovnanie škody u danej poisťovne, mnohé PZP ponúkajú aj určitý nadštandard s možnosťou konkretizácie krytia či formy pripoistenia. Vďaka PZP porovnaniu získate dokonalý prehľad o danom krytí a lepšie vás aj nasmeruje pri dodatkových formách pripoistenia. Viete ale, ktoré sú medzi vlastníkmi automobilov tie najvyhľadávanejšie?

Pripoistenie prepravovaných osôb

V prípade, že sa vám klasická zákonná poistka nejaví ako postačujúca, uvažovať by ste mali aj o doplnkovom pripoistení osôb známom aj pod označením „poistenie sedadiel“. Práve to sa totiž vzťahuje na úrazy, ktoré môže prepravovaná osoba vo vašom motorovom vozidle utrpieť. Vybavenie tejto formy pripoistenia nie je problematické a takéto poistenie prepravovaných osôb trvá po celú dobu poistenia. Tá predstavuje zväčša obdobie jedného roka a pokiaľ vám takáto forma bude aj naďalej vyhovovať, existuje tu aj možnosť predĺženia.

Pokrytie škôd na sklách automobilu

Kto už okúsil náročnosť dokazovania vinníka a ešte problematickejšie preukázanie škodovej udalosti na rozbitom čelnom skle po náraze kamienka, určite zváži aj túto možnosť pripoistenia. Je nutné upriamiť sa, na čo sa konkrétne takáto doplnková služba vzťahuje, môže sa totiž týkať výlučne len čelného skla, prípadne môžu byť súčasťou pripoistenia všetky sklá v automobile.

Stret so zverou či prírodné živly

V prípade, že sa vyskytujete obzvlášť v takej lokalite, ktorá je typická častým stretom so zverou, s pripoistením sa vyhnete nečakaným výdavkom. Za predpokladu, že si navyše pripoistíte povinné zmluvné poistenie na zrážku s divou zverou, budete mať nárok na uhradenie škôd.

Na Slovensku registrujeme vyčíňanie prírodných živlov predovšetkým zo správ a informácií v rámci celého sveta. Aj keď v našich končinách záplavy či výskyt lavíny rozhodne nehrozia, značnú škodu môže narobiť aj zosuv pôdy či silnejšia búrková spúšť sprevádzaná povodňami. Takéto poškodenia vozidla dokážu ich vlastníkov výrazne finančne vyžmýkať. Ak teda bývate v lokalite, kde vám niečo z tohto reálne aj hrozí, prípadne chcete mať väčšie škodové pokrytie, určite by ste mali aj túto možnosť krytia zvážiť.

nehoda

Doplnková asistenčná služba

Jazdíte často do zahraničia alebo dennodenne podnikáte dlhé jazdy či náročné trasy plné prekážok? Za takéhoto predpokladu by ste mali zvážiť aj asistenčnú službu. Tá je často súčasťou už základného balíka povinného zmluvného poistenia, vo väčšine prípadov nepredstavuje ale žiadne extra doplnkové služby a je nutné sa o súčasnej ponuke detailne informovať. Či už máte problematické uzamknutie auta, nečakaný defekt alebo vám vozidlo zmizlo z miesta, kam ste ho zaparkovali, toto špeciálne pokrytie vám bude mnohokrát nápomocné.

Povinné zmluvné poistenie je dané zákonom a každý má možnosť vybrať si to, ktoré preferuje. Odporúča sa však urobiť si adekvátne porovnanie PZP. Práve to vám totiž napovie, v čom sa súčasná ponuka líši, aké benefity jednotlivé príklady predstavujú a do akej miery sa vás týkajú možné zľavy či bonusy. Zabúdať by ste ale nemali ani na doplnkové služby. Poistenie priamo na mieru vašim preferenciám povýši bezpečnosť vašej jazdy ešte o level vyššie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVedeli ste, že Škoda vyrábala aj buginy? Chceli ich aj pre pohraničníkov
Nasledujúci článokFelicia Fun: Malý voľnočasový pickup je dnes už kuriozitou