Dizajn modelu CUPRA Formentor medzi tradičnými SUV vyniká. Síce má trošku krkolomný názov, no ide o poriadne auto.

CUPRA pri navrhovaní Formentora kládla najväčší dôraz na jeho dizajn. To sa odrazilo najme pri emotívnej siluete vozidla a taktiež pri svalnatej zadnej časti. Mierna extravagancia sa našťastie presunula aj do interiéru, kde môžeme vidieť použitie prémiových materiálov a tvarov, ktoré nie sú pri koncerne samozrejmosťou.

Čistá CUPRA Formentor začne brázdiť cesty už na jeseň
Zdroj: CUPRA

Formentor je vlastne prvým 100-percentným členom flotily CUPRA, ktorý má so SEAT-om spoločného veľmi málo. Bol skonštruovaný špeciálne pre automobilku CUPRA a tak sa stal vlajkovou loďou značky. Vonkajšie rozmery sú perfektným spojením dvoch rozdielnych koncepcií, ktoré zasahujú presne to, čo dnešný zákazníci vyhľadávajú.

Pod kapotou nájdeme prepĺňaný benzínový štvorvalec 2.0 TSI s výkonom 228 kW (310 konských síl) a krútiacim momentom 400 Nm. Takže žiadne nudné rodinné presúvadlo. Dostupný bude výhradne s dvojspojkovou prevodovkou DSG a systémom stáleho pohonu všetkých kolies 4Drive. Ten adaptívne rozdeľuje krútiaci moment na jednotlivé nápravy podľa momentálnej jazdnej situácie.

Druhou možnosťou pohonu bude agregát plug-in hybrid, ktorý príde v 2021. Tvorí ho benzínový štvorvalec 1.4 TSI s výkonom 110 kW (150 k) spolupracujúci s elektromotorom s výkonom 85 kW (115 k), integrovaným priamo v skrini 6-stupňovej dvojspojkovej prevodovky DSG. Dvojica spolu produkuje 180 kW (245 konských síl) a 400 Nm. Zdrojom elektrickej energie pre elektromotor je lítiovo-iónová akumulátorová batéria s kapacitou 13 kWh.

Prvý exkluzívny model CUPRA si budú môcť zákazníci objednať už toto leto, predpredaj začína teraz v júni.  Dvojročná automobilka bude vyrábať agresívne CUV (crossover utility vehicle) na linke číslo 2 v závode Martorell. Doteraz bola športovým derivátom značky CUPRA Ateca, ale s príchodom Formentora na trh sa tento pojem rozhodne zmení.

Čistá CUPRA Formentor začne brázdiť cesty už na jeseň
Zdroj: CUPRA

Výkonný crossover ponúkne posádke inovatívne bezpečnostné systémy a najmodernejšie technológie digitálnej konektivity, ako je aj nový systém infotainmentu s 12-palcovým displejom. Dobre tvarované športové sedadlá napovedajú, že jazdu si treba užiť užívať aj v zákrutách. Vďaka rázvoru kolies 2,68 metra sa dovnútra pohodlne zmestí päť cestujúcich a batožinový priestor s hodnotou 450 litrov.

 

Zdroj: cupraofficial

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNálepkám STK, EK a KO je definitívny koniec
Nasledujúci článokTEST: Honda CR-V alebo Dva odlišné pohľady na hybrid