Domov Lifestyle Vlastníte Audi, SEAT alebo VW? Na originálnych dieloch ušetríte práve teraz

Vlastníte Audi, SEAT alebo VW? Na originálnych dieloch ušetríte práve teraz

Originálne náhradné diely majú niekoľko výhod – patrí k nim predovšetkým garantovaná kvalita použitých materiálov, rozmerová presnosť a dodržanie prísnych výrobných štandardov, čo vyústi do ich dlhšej životnosti a vyššej miery bezpečnosti. Môžete ich pritom získať za ceny, porovnateľné s lacnými, zväčša ruskými alebo ázijskými kópiami.

„Prečo by si si kupoval brzdové platničky za 70 eur, zoženiem ti ich za necelú dvacku!“ – s takou alebo podobnou radou od známych sa už stretol asi každý z nás. Na prvý pohľad vyzerá logicky, najmä pri dieloch, ktoré nestoja pár desiatok, ale pár stoviek eur, výnimočne možno aj viac. Má to však aj svoju druhú stránku. Možno sa oplatí zamyslieť nad tým, koľko vám vydržia vyššie zmienené brzdové doštičky, ak budú z dreva alebo lisovanej trávy. Na čo vám bude airbag, ktorý sa napríklad pri zrážke so zvieraťom alebo kolízii s iným vozidlom vôbec neaktivuje. Pripadá vám to pritiahnuté za vlasy? V skutočnosti ide o reálne prípady a neoriginálne náhradné diely, ktoré boli v posledných rokoch zachytené v Európe.

Falzifikáty sú vážnym bezpečnostným problémom

Podľa údajov OECD obchod s falzifikátmi prekvitá a Európa je spolu s USA, jednou z hlavných cieľových oblastí. Ak sa nezameriame len na falošné náhradné automobilové diely – ku ktorým patria napríklad aj „fejkové“ značkové motorové oleje, čo bola veľká kauza koncom uplynulého roka – ale všeobecne na falošný tovar od oblečenia cez kozmetiku, módne doplnky, elektroniku a lieky, tak ročne sa podľa štatistík OECD, dovezie len do Európy takýchto „šmejdov“ za takmer 500 miliárd eur.

Pri tričku alebo obuvi nanajvýš prídete o pár eur a falošný produkt vydrží oveľa menej, pri liekoch a náhradných automobilových dieloch už riskujete nielen svoj život, ale teoreticky aj životy svojich blízkych. To je však len extrémna situácia, ku ktorej prichádza výnimočne, no pri neoriginálnych a podozrivo lacných náhradných dieloch riskujete aj ďalšie veci, ktoré vznikajú oveľa častejšie.

Tou úplne najzákladnejšou je, že lacné neoriginálne náhradné diely stoja zväčša menej preto, lebo sa pri nich v prvom rade šetrí na kvalite použitého materiálu. Ďalej ich výrobcovia ušetria napríklad tým, že ich nevybavia dostatočnou ochranou proti korózii, čo znižuje ich životnosť, nedodržia sa predpísané technologické postupy a v neposlednom rade môžu byť takéto diely rozmerovo nepresné. To môže nielen komplikovať ich inštaláciu, ale neskôr pri používaní spôsobiť sekundárne škody, ktoré mnohonásobne prevýšia „úsporu“, vzniknutú kúpou lacnejších neoriginálnych komponentov. Celé by sa to možno dalo zhrnúť do – možno už trochu banálneho – konštatovania, že „nie sme tak bohatí, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci“. Ibaže by bolo nesprávnym. Originálne náhradné diely totiž vôbec nemusia byť drahé aj v prípade, ak sa nechcete spoliehať len na príležitostné akcie. So zaujímavou iniciatívou teraz prišli napríklad značky koncernu VW, konkrétne Volkswagen, SEAT a Audi.

Fitness plán so Šekovou knižkou

Jej podstatou je, že ak vlastníte auto staršie ako štyri roky, získate dlhodobú zľavu, trvajúcu niekoľko mesiacov na hlavné vybrané diely, napríklad na originálne brzdové kotúče, originálne brzdové doštičky, rozvody, autobatériu, katalyzátor, filter pevných častíc, xenónové výbojky, guľové čapy, stierače, spojkovú sadu a podobne. Pri väčšine z nich je zľava na úrovni 20 percent, pričom sa ešte v niektorom vybranom mesiaci zvýši o ďalších 10 percent. Pri všetkých vyššie spomínaných značkách je trvanie akcie, ponuka konkrétnych dielov, súvisiacich zliav a 10-percentných extra bonusov v podstate identická.

V prípade Audi nájdete všetky dôležité informácie o akcii Fitness plán so Šekovou knižkou na tomto mieste, ak ste majiteľom automobilu značky VW, kliknite na tento odkaz (ak vlastníte úžitkové vozidlo značky VW, potrebné informácie nájdete tu) a v prípade vozidiel SEAT sa pozrite sem.

Tieto zľavy vám umožnia za porovnateľné, alebo dokonca ešte nižšie ceny, ako v prípade neoriginálnych dielov získať originály, pri ktorých sa netreba obávať straty kvalitatívneho štandardu, čo má vplyv na ich dlhšiu životnosť a bezpečnosť a ani rozmerovej nepresnosti, komplikujúcej inštaláciu a občas aj ďalšie požívanie samotných komponentov alebo súvisiacich častí motora, respektíve automobilu. Netreba sa obávať ani ich dostupnosti, pretože zväčša je ich výroba garantovaná minimálne 15 rokov po skončení výroby konkrétneho modelu.

A ak nechcete robiť kompromisy v kvalite, je tu ešte jedna možnosť, ako sa dostať k originálnym dielom za veľmi rozumné ceny. Ide o program Originálnych výmenných dielov. V rámci neho pri vyššie zmienených značkách môžete získať vymontované diely znova upravené podľa špecifikácií sériovej výroby. To značí, že tieto diely sú zasielané späť výrobcovi, ktorý ich upraví pomocou najmodernejších technológií a priemyselných postupov. Pritom však môžu byť až o polovicu lacnejšie a zároveň vyhovujú rovnako vysokým požiadavkám kvality ako originálne nové diely. Z tohto dôvodu je aj záruka na tieto diely identická ako pri nových originálnych dieloch. A okrem toho sú aj ekologické – takouto recykláciou sa zároveň šetria prírodné zdroje a energia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.8 / 5. Počet hodnotení 17

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokV elektrickom Audi E-Tron zhorelo mladé dievča, otec sa mohol len prizerať…
Nasledujúci článokNajpodivnejšie partnerstvá v automobilovom priemysle alebo manželstvo za peniaze
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.