Domov Elektromobilita Ford chystá dostupný elektromobil, predbehne Teslu!?

Ford chystá dostupný elektromobil, predbehne Teslu!?

Rok 2023 bude pre Ford významný, za pomoci Volkswagenu sa chystá predstaviť hneď niekoľko modelov. Pokúsi sa osloviť zákazníkov v takmer každom segmente, za čo najnižšiu cenu.

Ford Mustang Mach E
Zdroj: Ford

Časy, keď sa automobilky predbiehali, ktorá ponúkne väčší motor s čo možno najväčším počtom valcov sú definitívne za nami a zmráka sa už aj nad klasickými typmi pohonov, ktoré však ešte stále tvoria majoritnú väčšinu obsadenosti v autách. Automobilky sa vďaka stále prísnejším emisným normám musia viac sústrediť na vývoj nových pohonov a dnes už takmer každá ponúka aspoň jeden elektromobil.

Predaj elektromobilov rastie

Len za posledný rok v Európe vzrástol predaj elektromobilov o 25%. S rastúcou infraštruktúrou elektro-nabíjačiek, stále väčším dojazdom elektromobilov a v neposlednom rade aj nižšími cenami batérii, vzniká čoraz viac dôvodov pre kúpu elektromobilu, ktoré ich robia zmysluplnejšími. A to dokazujú aj stále vyššie predaje týchto áut v celosvetovom merítku.

Najväčším proti, je ešte stále pomerne vysoká cena a pre priemerne zarábajúceho človeka je takéto auto drahou záležitosťou. Túto skutočnosť si v plnej miere uvedomuje výrobca Ford, krorý aktuálne ponúka jediný elektromobil a to Mustang Mach-e, no ako uviedol generálny riaditeľ Fordu, Jim Farley, značka má v úmysle ponúknuť niekoľko nových elektromodelov za “ľudovejšiu” cenu. Pomôcť mu v tom má hlavne partnerstvo s Volkswagen group, ktoré prinesie americkej automobilke možnosť stavať svoje elektromobily na platforme MEB. Tá bola špeciálne vyvinutá pre elektrické vozidlá. Pôjde o klasické rodinné autá, tak samozrejme aj o crossovery a klasické SUV čím chce Ford osloviť potenciálnych kupujúcich v každom segmente. Prvé vozidlo z tejto spolupráce by malo zísť z výrobnej linky v roku 2023.

volkswagen-platforma-id
Zdroj: VW

Ceny by sa mali pohybovať v rozmedzí od 17 tisíc EUR až po hranicu zhruba 65 tisíc EUR. Na americkom trhu, kde je modrý ovál populárny najmä vďaka legendárnej sérii F, ktorá je preň kľúčová pôjde o zaujímavý krok ak zoberieme do úvahy, že až 80% všetkých predaných elektromobilov v Spojených štátoch tvorí výrobca Tesla.

Bude teda zaujímavé sledovať aké vozidla Ford v blízkej budúcnosti ponúkne a tou najočakávanejšou je práve cena. Mnohými naďalej podceňovaná elektromobilita sa tak opäť dostáva viac do popredia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai Tucson N Line potvrdili, budú aj silnejšie motory?
Nasledujúci článokMlynské Nivy konečne otvoria, kedy a na čo sa treba pripraviť?