Domov News Českí hasiči majú zariadenie ktoré dokáže vodou prerezať stenu!

Českí hasiči majú zariadenie ktoré dokáže vodou prerezať stenu!

Hasičský útvar v závode Mladoboleslavskej Škody, dostal špeciálne vozidlo na boj s požiarom. Je vybavené tým najmodernejším vybavením! Systém Colddut Cobra je v našich končinách jedinečnosťou.

Štvornápravový kolos Scania dodala spoločnosti česká spoločnosť Kobit THZ. Osemkolesový špeciál je navrhnutý špeciálne pre potreby zásahu v náročných podmienkach rozsiahleho areálu výrobného závodu Škoda. Množstvo veľkých závodov disponuje vlastným hasičským útvarom aj na Slovensku, vyplýva to zo zvýšených bezpečnostných požiadaviek. V prípade veľkých továrni hrozí totiž riziko komplikovaného požiaru v dôsledku veľkého množstva strojových zariadení, taktiež sa v areáli zdržuje kvantum koncentrovaných zamestnancov a je potrebné zabezpečiť ich bezpečnosť.

Hasičské útvary respektíve zbrojnice v areáli súkromnej fabriky často disponujú tým najlepším vybavením. Inak tomu nie je ani v prípade spoločnosti Škoda Auto. Tá sa podľa portálu auto.cz, už v minulosti chválila prieskumnými robotmi či dronmi.

Výnimočný Špeciál

Nová cisternová striekačka s označením CAS 40/13000/1000 S1VH, ako základ poslúžil podvozok Scania 500 B8x4NB s rázvorom 4150 milimetrov. Poháňaná je dvojica zadných náprav, vzduchovým odpružením a kotúčovými brzdami disponujú všetky štyri nápravy. Vozidlo má dĺžku 11 metrov a o jeho pohon sa stará neuveriteľný, trinásť litrový radový šesťvalec. Jeho výkon je 368 kW čiže 500 koní a ohromujúci krútiaci moment 2550 Nm, výkon je prenášaný prostredníctvom dvanásťstupňového automatu.

Do početného špeciálneho vybavenia patrí teleskopický stožiar s LED reflektormi a termokamerou. Vozidlo je vybavené nádržou na vodu s objemom 13 000 litrov a ďalších 1 000 litrov na penidlo. Čerpadlo je schopné pretlačiť 4 000 litrov vody za minútu, tlakom 10 barov. Najväčší rešpekt však vzbudzuje zariadenie Coldcut Cobra.

Moderná technológia

Jedná sa o pištoľ respektíve trysku ktorá je schopná efektívne prerezať prakticky akýkoľvek materiál. Jedinečná technológia predstavuje menšiu revolúciu v spôsobe hasenia požiarov z vonku. Po detekovaní a lokalizovaní vnútorného požiaru v uzavretom priestore môžu hasiči vykonať prvotný zásah bez nutnosti vstupovať do priestoru. Vďaka tomu sa nevystavia zvýšenému riziku a požiar sa zbytočne nerozšíri prípadne nenaberie na sile.

Cobra dokáže efektívne prerezať dieru do 150 mm betónu v priebehu 90 sekúnd, do 40 sekúnd sa prereže 10 mm hrubou vrstvou ocele a 10 mm skla zvládne za 30 sekúnd. Po prerezaní materiálu nasleduje koncentrované hasenie prípadne ochladzovanie bez zbytočného prísunu kyslíka do priestoru.

ColdCut Cobra

Technológiu v súčasnosti testuje viacero hasičov po celom svete a v mnohých prípadoch je už aj súčasťou ich výbavy. Na Slovensku, zatiaľ podľa našich informácií, takúto technológiu nemáme.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJKOBIT THZ
Predchádzajúci článokZranili ste sa pri dopravnej nehode? Máte nárok na finančné odškodnenie
Nasledujúci článokPrichádza ďalšie vynovené športové Audi SQ2