Domov News VW investícia v BA dosiahne 500 miliónov eur

VW investícia v BA dosiahne 500 miliónov eur

O investícii koncernu VW do jeho prevádzky v Bratislave sme vás už informovali. VW investícia v BA však nemala svoju hodnotu, tú sme sa dozvedeli až nedávno. A nie je vôbec nízka. Je to pre Slovensko dobrá správa?

V tomto období rozhodne áno. Ak s nami nemecký koncern počíta aj do budúcna, je to len najlepšie. A touto investíciou to len dokazuje. Iste, mnoho z vás bude namietať, že sme len montovňa pre automobilky. V tom súhlasím. Je obrovská chyba, že sa nám vyhýbajú vývojové centrá. Ale aj to sa zlepšuje. Jedno také napríklad buduje Porsche pri obci Horná Streda v okrese Nové Mesto nad Váhom. A budú pokračovať aj ďalšie. Čo je však fakt, výroba áut je u nás nosným pilierom ekonomiky.

Investícia VW do bratislavskej továrne v hodnote 500 miliónov eur je určená pre nové linky na výrobu Passatu a Superbu. Turecko tak vypadlo definitívne z hry a my môžeme byť radi, že nám VW tak verí. Stále sme mohli o túto investíciu prísť, rovnako aj o prácu noví zamestnanci a VW by sa mohol postupne rozhodnúť o presun výroby do iných, na prácu lacnejších krajín. To však s touto investíciou najbližšie desaťročie nie je očakávané.

Nových 2 000 pracovných miest

Volkswagen pritom v Bratislave v súvislosti s výrobou Passatu a Superbu vytvorí približne 2 000 nových pracovných miest. A to nie je nezanedbateľná čiastka. Samozrejme, nepôjde výlučne len o montážnych pracovníkov, ale čiastočne aj o niekoľko projektantov a vyšších manažérov. Vývoj však, ako bolo oznámené, bude v Českej Republike. Výroba týchto dvoch dôležitých modelov má začať v roku 2023, teda v dobe, keď by sme tu mali mať novú, už štvrtú generáciu Superbu.

Časť financií využijú na úpravu liniek v lakovne, časť na dodatočné technológie. Podľa VW však nebude prínosom nová výrobná kapacita. Tá by mala zostať rovnaká. Zmení sa len množstvo modelov, ktoré budú schádzať z výrobných pásov. Aktuálne v Devínskej Novej Vsi vyrábajú malé trojičky Citigo, up! a Mii, Touareg, Q7, Q8 či Porsche Cayenne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokPrichádza ďalšie vynovené športové Audi SQ2
Nasledujúci článokFord vyrába populárnu dodávku E-Transit už aj v elektrine