Ford predstavil svoj úplne nový E-Transit. Aj keď prišiel do sveta elektrických úžitkových vozidiel mierne po funuse, ponúka veľmi jedinečný balíček.

Nový Ford E-Transit sa dodáva v rôznych konfiguráciách – tri rôzne dĺžky, tri rôzne výšky aj voľba kabíny. Všetky tieto výbavy majú jednu spoločnú vlastnosť, a to, že sú po novom napájané elektromotorom. Jeho príchod sa síce môže zdať na rýchlo sa rozvíjajúcom trhu oneskorený, jeho výkon však určite nie je sklamaním.

Ford vyrába populárnu dodávku E-Transit už aj v elektrine

Elektromotor v E-Transit poskytuje špičkový výkon 197 kW (296 konských síl) a krútiaci moment 430 Nm. To je v porovnaní s inými elektrickými dodávkami omnoho viac, pretože tie trpia na malým výkonom. Všetky elektrické kone sa posielajú iba na zadnú nápravu. Podľa cyklu WLTP dosiahne E-Transit pri plne nabitej batérii, ktorá má kapacitu 67 kWh, dojazd 350 kilometrov.

Bude to stačiť na brázdenie mesta? Myslím si že áno, v rovnakom zmysle je vymyslené aj nabíjanie. Nabitie z 15 na 80 % bude trvať iba 34 minút, čo je ideálna obedová prestávka aj s kávičkou. Ak nebude na blízku rýchlostná nabíjačka, úplne nabitie bude trvať viacej ako 8 hodín.

Mimochodom, v zozname možností konfigurátora môžete zaškrtnúť aj takzvaný Pro Power On Board. To znamená, že E-Transit bude fungovať ako zdroj elektriny pre všetko náradie na korbe. Nabíjanie vŕtačky sa síce objaví potom na celkovom dojazde, ale živnostníci túto možnosť určite uvítajú.

Ford vyrába populárnu dodávku E-Transit už aj v elektrine

Takže je tu elektrický motor a batéria, ale čo sa ešte zmenilo?

Exteriér zjavne nie. Zvonka sa vozidlo tvári ako klasický Transit, no do masky chladiča boli vložené niektoré modré akcenty a svetlomety sa teraz tešia miernej úprave. Nosnosť je stále na vysokej úrovni, nakoľko je dodávka schopná prepraviť až 15,1 metrov kubických za predpokladu, že hmotnosť obsahu nepresiahne 1616 kilogramov.

V interiéri však oproti konvenčnému Transitu vnímame určité zmeny. Palubná doska bola kompletne prepracovaná a má teraz elegantnejší vzhľad. Súvislý vzhľad prerušuje 12-placová obrazovka, ktorá obsahuje aj ovládanie klimatizácie a kúrenia. Dodávka dostala aj nový systém SYNC 4. To znamená, že po náročnom pracovnom dni nemusíte šibrinkovať po obrazovke so špinavými prstami, ale môžete ovládať celý systém pomocou rozpoznávania reči.

Ford vyrába populárnu dodávku E-Transit už aj v elektrine

Transit sa nedostane z továrne bez vylepšených bezpečnostných systémov. Napríklad je aj do štandardnej verzie pridané rozpoznávanie dopravných značiek a inteligentný Speed Assist. Ak si budete chcieť pridať na bezpečnosti, môžete tak urobiť pomocou asistenta pred kolíziou, adaptívneho tempomatu či asistenta na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu. E-Transit by mal do Európy doraziť na jar 2022.

Zdroj: Ford

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVW investícia v BA dosiahne 500 miliónov eur
Nasledujúci článokHonda pripravuje jedenásty Civic, Type R automobilka nezavrhla