Domov Doprava Scania testuje autonómne nákladné vozidlá v reálnej cestnej premávke

Scania testuje autonómne nákladné vozidlá v reálnej cestnej premávke

Švédsky dopravný úrad udelil spoločnosti Scania povolenie na testovanie autonómnych nákladných vozidiel na diaľnici E4 medzi mestami Södertälje a Jönköping. Testy sa uskutočnia v spolupráci so spoločnosťou TuSimple, ktorá je lídrom vo vývoji autonómnych vozidiel a kľúčovým partnerom pre investície spoločností Scania a TRATON v tejto oblasti.

Nákladné vozidlá bude komerčne využívať spoločnosť Scania Transport Laboratory a budú naložené tovarom pre výrobné prevádzky Scania. Testy sa budú týkať technológie úrovne 4 podľa 5-bodovej stupnice SAE pre autonómne vozidlá, čo znamená, že nákladné vozidlá jazdia autonómne, ale z bezpečnostných dôvodov na ne dohliada vodič. Počas testov spoločnosti Scania sa vo vozidle bude nachádzať aj testovací technik, ktorého úlohou bude monitorovať a overovať informácie prenášané do vozidla zo snímačov, ktoré umožňujú autonómne riadenie.

Bude sa testovať aj v iných krajinách?

„V USA aj v Číne už na verejných komunikáciách prebiehajú testy nákladných vozidiel podľa úrovne 4, ale pokiaľ viem, spoločnosť Scania je prvou spoločnosťou v Európe, ktorá testuje túto technológiu na diaľnici a s nákladom,“ uviedol Hans Nordin, ktorý zodpovedá za projekt Hub2hub. Neskôr v tomto roku plánuje spoločnosť Scania rozšíriť testy tak, aby pokrývali celú trasu medzi mestami Södetalje a Helsingborg. ,,V nasledujúcich rokoch tiež očakávame, že túto technológiu budeme môcť otestovať v daľších európskych krajinách a v Číne,“ hovorí Nordin. Spoločnosť Scania od roku 2017 tesuje autonómne nákladné vozidlá pre banskú dopravu v Austrálii.

Skúsenosti získané z týchto testov preukázali, že autonómne vozidlá pre prepravu v uzavretých priestoroch, ako sú bane a terminály, sa môžu stať realitou už o niekoľko rokov. Podľa Nordina je takzvaná doprava typu Hub2hub – jazda po diaľnici medzi prekladiskami – prvým druhom dopravy na verejných komunikáciách, kde sa autonómne nákladné vozidlá môžu stať realitou.

Kedy uvidíme autonómne vozidlá v premávke?

Vo vývoji autonómnych vozidiel sa spoločnosť dostala tak ďaleko že táto technológia pre tento druh dopravy môže byť pripravená na uvedenie na trh už v priebehu nasledujúcich piatich rokov. Bude však trvať dlhšie, kým sa autonómne vozidlá budú používať pre jazdu na cestách s obojsmernou premávkou a v mestskom prostredí.

Partner spoločnosti Scania, spoločnosť TuSimple – s ústredím v San Diegu v USA a s prevádzkami v Tucsone, Šanghaji a Pekingu – od svojho založenia v roku 2015 uskutočnila milióny kilometrov testov na diaľniciach s cieľom vyvinúť technológiu autonómneho riadenia pre úroveň automatizácie 4. Spoločnosť je v súčasnosti považovaná za lídra v tejto oblasti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový hráč v prémiovom segmente? Kia K8!
Nasledujúci článokHľadáte zdvihák či iné mechanizmy do autoservisu? Ako vybrať ten správny?!