Toyota s novým malým mestským autom chce na trh dôjsť v roku 2022. V hľadáčiku však ostáva aj iný názov, nie len Aygo.

Segment malých mestských vozidiel s rastúcimi cenami v Európe už nie je tak populárny ako tomu bolo po minulé roky. Tento segment áut väčšina automobiliek pomaly ale isto opúšťa, nakoľko v nich nedokážu už toľko zarábať. Malých vozidiel sa zbavili francúzski velikáni Peugeot a Citroën a takisto aj automobilka spoza hraníc Škoda so svojim modelom Citigo. Tomuto segmentu vozidiel však Toyota stále verí a v Japonsku sa tvrdo pracuje na novom modely Aygo.

Japonská automobilka stále tvrdí, že tento model je pre nich naozaj dôležitý a pokiaľ sa radíte k mladým zákazníkom, ktorí nemajú záujem investovať do jazdených áut, no radšej investujú do nového so zárukou, tak Aygo je podľa slov Toyoty tým správnym autom. Značka takisto sľubuje, že vozidlo bude naďalej cenovo veľmi dostupné.

Aj práve preto Toyota neplánuje prechod Ayga na čisto elektrický pohon, ako uvažuje konkurencia. V tomto segmente vozidiel naďalej kraľujú autá so spaľovacím motorom. O hybridnom pohone je zatiaľ takisto ticho.

Novinka bude stáť na platforme TNGA vo verzii GA-B určenej pre malé automobily. Pri tejto platforme je možnosť mať aj hybridný pohon. Bude sa jednať o skrátenú verziu modelu Yaris. Plány automobilky sú veľké a Toyota s touto platformou chce predať viac ako 500 000 kusov. Má to tak pomôcť rozložiť vývojové náklady. Okrem nástupcu Ayga a Yarisu môžeme očakávať malé SUV Yaris Cross.

Prečo sa však hovorí o nástupcovi Ayga? Japonská automobilka totiž ešte nepotvrdila oficiálne meno pre novinku a „šetrí“ si ho ako tajomstvo. Auto je tak vyvíjané presne podľa predstáv šéfov. Naďalej sa bude jednať o zástupcu „áčkového“ segmentu, v ktorom Toyota stále bojuje. Novinka však poukazuje na svet crossoverov a SUV-čiek, kde by sme mohli čoraz viac a častejšie vidieť štýlovú, oplastovanú verziu akéhokoľvek malého modelu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautoexpress.co.uk
Predchádzajúci článokHuawei chce predstaviť svoj prvý elektromobil už tento rok!
Nasledujúci článokLand Rover prináša najsilnejší DEFENDER 5. Čo skrýva pod kapotou?