Domov News Automobilka Ford investuje miliardy do masívnej elektrifikácie

Automobilka Ford investuje miliardy do masívnej elektrifikácie

Dosiahnutie neutrálnej uhlíkovej stopy je aktuálne téma, ktorou sa zaoberá väčšina svetových automobiliek. Tie investujú postupne viac peňazí do vývoja alternatívnych pohonov a niektoré z nich oznámili ukončenie ďalšieho vývoja spaľovacích motorov.

Automobilka Ford, ktorá pred časom predstavila svoj plne elektrický model Mustang Mach-E a pri ňom rozhodne nekončí. Aktuálne oznámila významné ciele v znižovanii emisii v súhrne svojej integrovanej finančnej správy a správy o udržateľnom rozvoji za rok 2021. Uhlíkovú neutralitu jej majú zabezpečiť tieto míľniky do roku 2050. Automobilka využila prísľub iniciatívy SBTi, ktorá podporuje globálne ciele spoločnosti Ford, na základe ktorých chce do roku 2035 dosiahnuť zníženie skleníkových plynov svojich predaných vozidiel o 50% a zo svojich prevádzok o 76%.

Cestou je podľa Fordu, vývoj elektrifikovaných vozidiel. Stratégiou automobilky v Európe je prejsť na úplnú elektrifikáciu s tým, že osobné automobily majú byť plne elektrické už do roku 2030. Úžitkové vozidlá značky budú v Európe dostupné s elektrickým aj plug-in hybridným pohonom od roku 2024. Dôležitým krokom prechodu na elektrický pohon je investícia vo výške jednej miliardy dolárov, ktorá je určená na transformáciu výrobného závodu značky Ford v nemeckom Kolíne nad Rýnom na centrum výroby elektrických vozidiel. Tento závod bude vôbec prvým takýmto zariadením v Európe. Nová generácia modelu Ford Transit Custom bude obsahovať elektrické modely z produkcie Otosan v Turecku. Tým sa ešte viac posunie vpred stratégia elektrifikácie úžitkových vozidiel v Európe.

Životné prostredie na prvom mieste

„Pri dosahovaní uhlíkovej neutrality budeme prví, pretože je to správne pre našich zákazníkov, pre planétu aj pre spoločnosť Ford. 95% našich dnešných uhlíkových emisii pochádza z našich vozidiel, prevádzok a od dodávateľov a všetky tieto tri oblasti riešime s naliehavosťou a optimizmom“ uvádza hlavný odborník koncernu Ford Motor Company pre životné prostredie Bob Holycross. Cieľ spoločnosti je, ako už bolo spomenuté dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050, ktorá je v súlade s Parížskou klimatickou dohodou. K tej sa Spojené štáty nedávno opätovne prihlásili a spoločnosť Ford ju plne podporuje.

Elektrifikácia budúcnosti 

Automobilka Ford sa zameriava na investovanie do elektrických a autonómnych vozidiel. To potvrdzuje aj nedávno zdvojnásobená investícia do vývoja elektrických vozidiel vo výške 22 miliárd dolárov v horizonte do roku 2026. Svoj prvý model Mustang Mach-E už Ford uviedol na trh v Severnej Amerike v závere roka 2020. V tomto roku bude odel zaradený do ponuky na trhoch v Európe a Číne. Okrem investície miliardy dolárov na transformáciu výrobného závodu v Nemecku, sa začala aj výstavba nového Centra pre elektrické vozidlá v americkom Dearborne. Tu sa bude vyrábať plne elektrický pick-up F-150. Ďalšia investícia miliardy dolárov bola ohlásená vo februári a má slúžiť na transformáciu prevádzok v juhoafrickej Pretórii.

Základy postavené na úspechu 

Automobilka Ford má za sebou významnú históriu zvyšovania udržateľnosti svojich prevádzok. Za posledné desaťročie dosiahla 40-percentné zníženie svojej uhlíkovej stopy.  A to vďaka lepšej energetickej účinnosti a ochrany prírody vo svojich zariadeniach, či výrobných procesoch. Cieľom spoločnosti je 100-percentné využívanie obnoviteľnej elektrickej energie vo všetkých výrobných závodoch do roku 2035. Zároveň sa zaviazala dosiahnuť nulový odpad na skládkach prostredníctvom modelu „redukcia, opätovné použitie a recyklácia“ a taktiež eliminovať plasty na jedno použitie.

Ford sa však stará aj o svojich ľudí a zaviazal sa dodržiavať ľudské práva vo všetkých aspektoch dodávateľského reťazca. Začiatkom tohto roka vypracoval Dodávateľský kódex správania, v ktorom načrtla očakávania a štandardy, ktoré vyžaduje od svojich partnerov. Automobilka sa tiež stala vôbec prvým americkým výrobcom, ktorý sa pridal k iniciatíve za zabezpečenie zodpovednej ťažby zameranej na zodpovedné získavanie zdrojov a surovín používaných v automobilovom priemysle.

Zodpovedný prístup aj k súčasnej pandémii

Automobilka v priebehu minulého roka pomohla pri výrobe zdravotníckych zariadení a pomôcok, ako sú ventilátory, či respirátory. K dnešnému dňu vyrobila bezmála 160 miliónov rúšok, viac ako 20 miliónov ochranných štítov, 5O tisíc pľúcnych ventilátorov a vyše 32 tisíc elektrických respirátorov v spolupráci so spoločnosťou 3M. V Európe poskytol filantropický Ford Fund takmer pól milióna dolárov neziskovým organizáciám na podporu núdzových opatrení súvisiacich s dodávkami potravín. Celosvetovo to bolo 1,13 milióna dolárov na programy pomoci vo svete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKam smeruje AMG ? Bude politicky korektné ?
Nasledujúci článok„Bobrie zuby“ aj na BMW E60. Výsledok naozaj nestojí za to