Domov News Nálepky TK, EK a KO na čelnom skle vozidla už mať nemusíte....

Nálepky TK, EK a KO na čelnom skle vozidla už mať nemusíte. Ruší sa ich povinnosť!

Zdroj: štartstop.sk

Ako dôkaz a preukázanie o vykonaní technickej, emisnej kontroly a kontroly originality sme museli mať doteraz formou nálepiek nalepené na čelnom skle. Od 1. júla však platí nový zákon, že na čelnom skle už nálepky nie sú povinné.

Po vykonanej pravidelnej technickej a emisnej kontrole bol vypracovaný protokol, osvedčenie o kontrole (kartička) a na záver nálepka. Kontrola originality zahŕňa odborný posudok a nálepku. Majitelia vozidiel, ktoré absolvujú spomínané kontroly od 1. júla 2021, už nedostanú nálepku a nebudú vyžadované od policajných príslušníkov ani pri ostatných vozidlách, ktoré už nálepku nalepenú majú. To znamená, že pokiaľ kontrolnú nálepku na aute máte, môžete si ju kľudne odlepiť. Navyše je to praktické v prípade, že ste už napríklad museli meniť čelné sklo na vašom vozidle a následne opatrne nalepiť na nové sklo kontrolnú nálepku tak, aby sa nepoškodila.

,,Lepenie nálepiek považujeme v súčasnej dobe za úplne zbytočné, keďže pri kontrole v rámci prevádzky motorového vozidla je možné policajnými orgánmi zistiť, či bolo vozidlo podrobené technickej kontrole a emisnej kontrole podľa osvedčení, ktoré má vodič motorového vozidla mať vo vozidle. Rovnako tak je zavedený informačný systém, na základe ktorého vedia štátne orgány pokutovať tých, ktorí nepodrobia svoje vozidlo technickej a emisnej kontrole.,, konštatovalo sa v pôvodnej správe.

Nalepky na celnom skle stk ek ko

Na základe informácií od TESTEK-u, nálepky ale doteraz neslúžili len ako doklad o platnosti technickej kontroly. Plnili rovnako aj funkciu prostriedku na financovanie nákladov na vývoj a prevádzku celoštátneho informačného systému technických kontrol. Preto bol do 1. júla 2021 prístup do systému a pre používanie STK zadarmo. Všetky náklady boli financované z príjmu predaja nálepiek. Nálepky sa teda rušia a zápis kontroly do systému sa spoplatňuje. Takýto zápis bude oproti cene nálepiek lacnejší. Spoplatnenie platí aj pre prípady, kedy sa v minulosti kontrolné nálepky nelepili. Je možné zníženie nákladov vyčísliť, aj keď nie porovnaním doterajšej ceny nálepky s novou cenou za zápis kontroly do systému. Na záver môžeme dodať, že v podstate je to podobný prípad ako keď sa zrušili nalepovacie diaľničné známky.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článok8 áut, ktoré majú rovnaké zrýchlenie, ako nové Audi RS3
Nasledujúci článokTradičné tatrovky sa po rokoch vrátia na Slovensko!