Domov News Čo všetko dokážu autá vďaka pripojeniu na internet a 5G sieti?!

Čo všetko dokážu autá vďaka pripojeniu na internet a 5G sieti?!

Dnešné autá dokážu predvídať, ale aj zachraňovať životy. To všetko vďaka pripojeniu na internet a 5G. Ako to funguje?

O obľúbenom označení konšpirátorov 5G toho bolo veľa napísané, no bohužiaľ veľmi málo ľudí tomu reálne rozumie. V tomto článku môžeme sieť piatej generácie označiť ako jeden z najvýznamnejších krokov na dosiahnutie vyššej bezpečnosti našich vozidiel. 5G sieť sa dá v jednoduchosti pomenovať ako internet zariadení. Dnes môže byť k sieti pripojené úplne všetko: kosačka, kávovar, práčka či vaše kľúče. Výnimkou nie sú ani vozidlá, ktoré vďaka integrovanej SIM karte, respektíve e-SIM karte využívajú pripojenie na internet.

Komunikácia vozidiel

Táto skutočnosť umožnila vozidlám vstup ku kľúčovým aspektom na dosiahnutie vyššej bezpečnosti. Dnešné autá dokážu navzájom komunikovať medzi sebou, čo umožňuje zdieľanie užitočných informácií o dopravnej situácii vo vašom okolí. Pokiaľ sa napríklad na vašej plánovanej ceste vyskytne dopravná nehoda alebo iné zdržanie, vaše vozidlo dokáže túto informáciu prijať buď zo servera, alebo od iného vozidla, ktoré sa v danej situácii nachádza. Vy sa tak vyhnete zdržaniu a dorazíte do cieľa skôr.

V budúcnosti sa plánuje rozšírenie takejto komunikácie vozidla aj s dopravných značením, svetelnou signalizáciou alebo záchrannými zložkami. Vo finále by to vyzeralo tak, že po nastavení pokročilého adaptívneho tempomatu v meste by vaše vozidlo prispôsobovalo rýchlosť medzi jednotlivými križovatkami, aby ste zbytočne nečakali na červenej. V konečnom dôsledku by to umožnilo zvýšiť plynulosť cestnej premávky a priepustnosť jednotlivých križovatiek.

Samostatnou kapitolou je systém núdzového volania, ktorý sa spustí automaticky v prípade nehody. Pokiaľ sa vaše vozidlo stane účastníkom dopravnej nehody, bezprostredne po nej kontaktuje tiesňovú linku. Dokáže poskytnúť operátorovi presné údaje o polohe či počte pripútaných osôb vo vozidle. V prípade poruchy vášho vozidla si jednoduchým stlačením tlačidla servisného volania, ktoré sa nachádza v strešnom paneli, bezproblémovo privoláte asistenčnú službu.

Automatizovaný servis

V neposlednom rade pripojenie vášho vozidla na sieť otvára aj nové možnosti pre servisné úkony. Vozidlo si dokáže samo monitorovať opotrebovanie jednotlivých dielov alebo stav prevádzkových kvapalín. V prípade potreby dokáže kontaktovať servisné stredisko a svojím spôsobom sa samo objedná na kontrolu alebo výmenu. Vďaka tomuto systému sa už viac nemusíte obávať prešvihnutého termínu olejového servisu, vaše auto na tieto technické detaily dokáže myslieť za vás.

Presne takýmto systémom disponuje napríklad Audi. Služba Audi Connect – servisný termín online umožňuje vozidlu automaticky posielať servisné údaje vášmu preferovanému servisnému partnerovi. Služba musí byť aktivovaná v aplikácii myAudi. Následne si zvolíte preferovaný servis Audi, ktorý vyhodnotí dôležité údaje o vozidle online, pripraví sa na servis a dohodne stretnutie.

Moderné technológie sú výsadou najmä aktuálnych modelov, avšak práve koncern Volkswagen prináša jedinečné zariadenie s názvom DataPlug, ktoré dokáže premeniť váš starší Volkswagen na inteligentné vozidlo. Malé zariadenie, ktoré sa pripája do diagnostického portu vo vozidle, má v spolupráci s aplikáciou We Connect Go množstvo inteligentných funkcií.

zdroj: vw.sk

Uvidíte napríklad dôležité dáta o svojom vozidle, tiež viete ľahko komunikovať so servisnými partnermi a objednať sa na potrebný úkon online, bez potreby telefonovania do servisu či jeho návštevy. Táto skvelá „vychytávka“ je teraz v mimoriadnej akcii na stránke značky Volkswagen, kde sa dozviete všetky potrebné informácie o tom, ako toto zariadenie funguje. Aplikácii aj samotnému zariadeniu DataPlug sme sa venovali už v predchádzajúcom článku.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAlpine odhaľuje informácie o svojich plánovaných modeloch
Nasledujúci článokNové BMW 2 Coupé! Takto to vyzerá keď sa dynamika snúbi s technológiami!