Domov News Nové BMW 2 Coupé! Takto to vyzerá keď sa dynamika snúbi s...

Nové BMW 2 Coupé! Takto to vyzerá keď sa dynamika snúbi s technológiami!

BMW radu 2 Coupé prináša do portfólia bavorskej značky športový výkon spolu s dynamikou. Atletické proporcie vozidla spolu s výkonným motorom a technologicky vyšperkovaným podvozkom sľubujú pôžitok z jazdy.

BMW sa svojím najnovším počinom snaží výrazne určiť miesto tohto vozidla v rodine značky. Má byť jednoducho odlíšiteľné od radu 1. Bavorská značka využila viaceré technológie a komponenty podvozka z BMW radu 4. Dvojka Coupé dostane pod kapotu aj 6-valcový radový benzínový motor, pohon zadných kolies a mnohé ďalšie. Automobilka chce otvoriť novú kapitolu tradície malých a kompaktných športových vozidiel. Ich hlavným cieľom je stanoviť nové hranice radosti z jazdy. Nová rada 2 Coupé preto nasleduje stopy svojich predchodcov. Pred 55 rokmi model BMW 02 odštartoval túto etapu a dnes chce značka na ňu nadviazať.

Dynamika, športovosť a luxus

Nový rad 2 Coupé ponúka nie len nárast dynamických vlastností ale aj prémiové prostredie v interiéri, špičkové inovácie v ovládaní a nové možnosti v konektivite. V porovnaní s predchodcom nový model disponuje väčším množstvom asistenčných systémov vodiča. Celková koncepcia vozidla je sústredená na obratnosť a ovládateľnosť v situáciách, kedy je lepšou voľbou pridať plyn. Svojimi kompaktnými rozmermi a odľahčenou karosériou v spojení s vyššou torznou tuhosťou a rozložením hmotnosti 50:50 je to ideálne športové náčinie. Nové 2 Coupé vyniká aj svojou agilitou, presnosťou riadenia dynamikou.

Vonkajšími rozmermi je toto coupé šité na mieru dynamickej jazde. Jeho dĺžka 4537 mm, šírka 1838 mm predstavujú nárast oproti predchodcovi o 105 a 64 milimetrov. Kde sa milimetre uberali bola výška vozidla. Aktuálna výška je 1390 mm, čo predstavuje zníženie o 28 milimetrov. Rázvor kolies sa vyšplhal na hodnotu 2741 mm. Klasické trojdielne členenie vozidla pridáva na športovom výraze modelu. Športovo tvarované povrchy a ostré línie nasledujú nový dizajnový jazyk značky a prinášajú výraz čistej radosti z jazdy.

Ostré línie dominujú

Prednej časti dominujú o niečo menšie “obličky” ako v prípade iných modelov. Obličky majú horizontálny dizajn a v ich strede dostali priestor vertikálne usporiadané vzduchové klapky. Otvárajú sa v závislosti od nutnosti chladenia motora. Full-LED svetlomety sú štandardom a sú umiestnené na vonkajšej časti. Ide o odkaz na už spomínaný model BMW 02. Na požiadanie je možné si priobjednať aj adaptívne LED svetlá s asistentom proti oslepovaniu protiidúcich vozidiel BMW Selective Beam. Pre ešte náročnejších sú k dispozícii  aj M svetlomety Shadow Line.

Dlhá kapota, krátke previsy, rozšírené podbehy kolies – to všetko tvorí dizajn novej rady 2 Coupé. Veľa sklenených plôch, prudko sa zvažujúca strecha a dozadu posunutý priestor pre cestujúcich umocňujú bočnú siluetu tohto modelu. Zadná časť dostala štýlovo zatmavené svetlá. Tie sú tiež umiestnené na vonkajších rohoch zadnej časti. Sú kompaktné a disponujú krásnou LED grafikou. Zákazníci si už štandardne môžu objednať aj doplnky M Performance Parts šité na mieru konkrétnemu modelu.

Interiér nezaostáva

Dizajn interiéru je jednoznačne zameraný na vodiča. Moderný ovládací panel umiestnený do stredovej konzoly ešte viac zvýrazňuje športový look modelu BMW radu 2 Coupé. Športové sedadlá, kožou čalúnený volant, hladká povrchová úprava prístrojovej dosky a mnohé ďalšie vytvárajú pocit jednoliatosti interiéru. V kokpite boli použité vysoko kvalitné materiály. Ich precízne spracovanie vytvára prémiové prostredie v porovnaní s predchodcom. Dynamické línie sú vsadené aj do interiéru, najmä do panelov dverí a zadných výplní. Novým dizajnovým prvkom sú povrchy s lichobežníkovým akcentom.

V rámci štandardnej výbavy dostane majiteľ nového radu 2 Coupé aj akustické zasklenie čelného skla a trojzónovú klimatizáciu. Ak máte radi hudbu a Harman Kardon, je nutné si priplatiť. Batožinový priestor nového modelu ponúka objem 390 litrov. Je možné sklápať zadné sedadlá v pomere 40:20:40. Je možné vozidlo vybaviť aj ťažným zariadením a ťahať príves s hmotnosťou 1600 kilogramov.

Podvozok a systémy pre vodiča

BMW prispôsobuje podvozok radu 4 pre radu 2 Coupé. Ten má poskytovať športovosť a pohodlie. Štandardne sa používa dvojitá kĺbová vzpera prednej nápravy a päťprvková zadná náprava. Oba boli optimalizované z hľadiska hmotnosti a zlepšila sa ich tuhosť. Na želanie je k dispozícii ešte pevnejšie M športové odpruženie vrátane športového riadenia. V modeli M240i je stále kombinovaný s M športovým brzdovým systémom a M športovým diferenciálom v diferenciáli zadnej nápravy. Plne variabilný systém môže dosiahnuť blokovací účinok od nuly do 100 percent. Vrcholný model s adaptívnym M podvozkom vrátane elektronického ovládania tlmičov si možno objednať za ďalšie eurá navyše.

 

Podľa výrobcu má nové BMW radu 2 Coupé viac asistenčných systémov ako jeho predchodca. Štandardom je varovanie pred čelnou zrážkou, informácie o rýchlostných limitoch, varovanie pred opustením jazdného pruhu a tempomat s funkciou brzdenia. Príplatok: Driving Assistant so zmenou zadného pruhu, varovaním pred kolíziou a križovaním, aktívnym tempomatom s funkciou Stop & Go vrátane manuálneho asistenta obmedzenia rýchlosti a parkovacej kontroly, asistentom pre cúvanie, cúvacou kamerou, Surround View a Remote 3D View.

Nové BMW 2 Coupé oslávi svoju svetovú premiéru na autosalóne Festival rýchlosti v anglickom Goodwoode. Vozidlo sa bude vyrábať v závode Mexiku a bude k dispozícii začiatkom roku 2022.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBMW
Predchádzajúci článokČo všetko dokážu autá vďaka pripojeniu na internet a 5G sieti?!
Nasledujúci článokViete ako zvládnuť aquaplaning alebo núdzovo zabrzdiť?