Domov Elektromobilita Ďalšia značka ohlásila koniec spaľovacích motorov. Kto je to tentokrát?

Ďalšia značka ohlásila koniec spaľovacích motorov. Kto je to tentokrát?

Spoločnosť DS oznámila novinku. Od roku 2024 bude mať každé úplne nové auto tejto značky, ktoré spoločnosť uvedie na trh, čisto elektrický pohon.

Generálny riaditeľ spoločnosti DS vo Veľkej Británii Jules Tilstone to oznámil po zverejnení polročných finančných výsledkov materskej spoločnosti Stellantis za rok 2021, v ktorých skupina celosvetovo vykázala rekordnú ziskovú maržu 11,4 percenta.

„Pre automobilový priemysel to boli turbulentné časy, ale je skvelé vidieť tímy Stellantis spolupracovať. Ako sa spájajú, aby dosiahli taký fantastický výsledok,“ povedal Tilstone. „Tiež sme oznámili, že od roku 2024 budú všetky nové modely od spoločnosti uvedené na trh iba ako plne elektrické vozidlá.“

Zatiaľ iba jeden jediný

V súčasnosti má DS v predaji iba jeden elektromobil a to DS 3 Crossback E-Tense. Využíva platformu PSA e-CMP a ten istý elektromotor s výkonom 134 koní a 50 kWh batériu, ktorá sa nachádza vo všetkom, od modelu Opel Corsa-e po Peugeot e-Rifter. Novšie autá DS, ako napríklad DS 4 hatchback a DS 9 sedan, sú však k dispozícii iba s benzínovými, naftovými alebo plug-in hybridnými pohonnými jednotkami.

Obe autá stoja na podvozku PSA EMP2. V súčasnosti platforma podporuje čisto elektrickú pohonnú sústavu. Tá sa však nachádza iba pod dodávkami, ako je Opel Combo-e. Stellantis však ešte nekonvertoval systém EMP2 na čisto elektrické osobné automobily.

Buď elektrina alebo koniec

Keď sa súčasné autá DS s výrobou spaľovacích motorov prestanú vyrábať, bude ich výroba ukončená alebo budú nahradené elektrickými vozidlami na základe troch nových platforiem STLA skupiny Stellantis. Pôjde o platformy určené výlučne pre elektrické automobily, teda konkrétne pre osobné automobily.

Väčšina značiek v stajni Stellantis sa bude riadiť rovnakým programom ako DS. Fiat bude do roku 2030 plne elektrický. Zatiaľ čo Dodge potvrdil, že do roku 2024 uvedie na trh elektrický automobil „eMuscle“. Spoločnosť Opel si taktiež kladie za cieľ prejsť do roku 2028 na plne elektrický pohon. Pričom do roku 2025 plánuje odhaliť sériovú verziu Manta GSe ElektroMOD.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokBude k dispozícií naozaj Cupra Tarraco? Na vyjadrenie si budeme musieť ešte počkať
Nasledujúci článokNástupca Lancie Ypsilon príde v roku 2024