Domov News Podvodníci dostanú stopku. V novom registri jazdených vozidiel sa bude evidovať každá...

Podvodníci dostanú stopku. V novom registri jazdených vozidiel sa bude evidovať každá nehoda

Keď kupujete jazdené auto a nedajbože ste ho ešte nevideli, tak kupujete takzvanú mačku vo vreci. Neviete, či nebolo súčasťou zločinu, vytopené, či havarované.

Nórska správa verejných komunikácií hovorí o zavedení registra, v ktorom bude uvedené, či dané vozidlo bolo súčasťou nehody a o akú škodu išlo, prípadne, kde sa vozidlo opravovalo. Nórsko sa dlhé roky radí k špičke európskych krajín, ktoré majú najmenšiu mieru kriminality a podvodov a preto sa zdá byť absurdné, že by sa tu niečo nelegálne mohlo diať. Ako sa hovorí, každá minca má dve strany. Na jednej sú obyvatelia s čistým svedomím, na druhej sú podvodníci, ktorí sa snažia svoje jazdené autá predať v 100% stave, aj keď je stav iba 10%-tný.

Nórsky automobilový klub (NAF) a svedomití vodiči zažiadali o reformu, respektíve zavedenie registra jazdených vozidiel. V tomto registri sa tak človek dopátra k tomu, pri akých nehodách bolo účastníkom. Pod nehodou rozumejme dopravné nehody, väčšie karosárske úpravy, záplavy… Do tohto registra tak budú musieť všetci majitelia vozidiel zaznamenať všetko, čo sa s autom dialo počas jeho existencie.

dopravna-nehoda

 

Aj naše kúpno-predajné zmluvy sú postavené tak, že svojim podpisom ste boli oboznámení o stave vozidla, čiže ho kupujete tak, ako ste si ho prezreli. Pokiaľ po dvoch-troch týždňoch zistíte, že vozidlo bolo dovezené zo záplavových oblastí napríklad Nemecka, na moc sa nezmôžete. Spoločnosť, ktorá vám auto predá, tú zažalovať môžete skúsiť, no pri našom súdnictve to bude trvať nemalý čas a výsledok sa môže dostaviť negatívny. Čo nikto z nás nechce. Ak sa Nórom podarí toto nariadenie uviesť do praxe mohli by sa pridať aj ostatné krajiny. Medzi nimi by sme jednoznačne uvítali aj Slovensko. Často natrafíte na kadejakých šmelinárov a istý si nemôžete byť naozaj ničím.

Nóri spolu s Nórskou správou verejných komunikácií chcú na margo podvodov zaviesť register. Do tohto registra nehôd by sa museli zavádzať informácie o tom, či vozidlo bolo búrané. Taktiež tam bude musieť byť zaznamenané, kedy bola škoda spôsobená a o aký typ škody vôbec išlo. Medzi ľuďmi sa tento návrh osvedčil a prijali ho. Je tak teraz iba na nórskej vláde, či tento návrh podporí, alebo naň zanevrú.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJskatteetaten.no
Predchádzajúci článokUdrží si Ford Mustang v novej generácii svoju V8 ?
Nasledujúci článokÚnava za volantom je horšia ako požitie alkoholu. Ako proti únave bojovať?