Domov News Lancia oznamuje návrat mena Delta. Bude však trochu iná, ako ju poznáme…

Lancia oznamuje návrat mena Delta. Bude však trochu iná, ako ju poznáme…

Lancia oznamuje návrat mena Delta. Bude však trochu iná, ako ju poznáme...

Generálny riaditeľ Lancie sa zaviazal oživiť slávny názov Delta. Meno ponesie úplne nový elektromobil, ktorý bude pravdepodobne zdieľať platformu s príbuzným modelom od sesterskej Alfa Romeo.

Delta. Jeden z najznámejších modelov talianskej automobilky Lancia. Delta priniesla slávu automobilke skvelými výsledkami na majstrovstvách sveta v rally a na svoju dobu neskutočne rýchlym modelom Integrale. No k menu Delta sa nie vždy pristupovalo s veľkým rešpektom. Jeho posledná reinkarnácia, bola v podstate len prezlečený Fiat Bravo. Teraz sa však talianska značka snaží vrátiť kultové meno späť na scénu. A nám neostáva nič, len dúfať, že prinesie zaslúženú vodičskú satistfakciu.

Najprv trochu histórie…

Automobil hneď v roku uvedenia na trh získal prestížne ocenenie Car of the Year 1980 a to sa ani len netušilo, že Lancia Delta nebola iba pekná a schopná na cestách ale predovšetkým odolná a spoľahlivá. Na tomto mal výrazný podiel aj Saab, ktorý Lanciu Deltu predával na domácom trhu pod označením Saab-Lancia 600. A práve vďaka vplyvu Saabu dostal automobil veľmi spoľahlivú protikoróznu ochranu a v chladnom prostredí fungoval ako žiadne iné talianske auto predtým. A dlho aj potom.. Možno aj vďaka tejto robustnej konštrukcii si Deltu obľúbilo toľko ľudí.

Vráťme sa však na začiatok osemdesiatych rokov, kedy sa Delta ukázala. Predchodcovi, Lancii Stratos pomaličky ale isto upadala sláva a automobilka akurát začínala pracovať na novom rally špeciály pre skupinu B – Lancia 037. O pretekaní s modelom Delta ešte nikto neuvažoval a možno práve preto malo prvé auto pohon predných kolies a konvenčné motory 1,3 a 1,5 litra. Neskôr došla silnejšia 1,6-tka ako model s priamym vstrekovaním paliva. Viac o histórii modelu sa dozviete v komplexnom článku:

Back in time: Lancia Delta – auto, ktoré nebolo iba na rally.

…späť do budúcnosti

To sa tak skoro nestane. Prvou úlohou bude nahradenie starodávnych supermini Ypsilon, ktoré sú napriek svojmu pokročilému veku v rodnej taliančine stále veľmi obľúbené. Napolitano hovorí, že nová verzia bude „iba prvým krokom na zrýchlenej ceste k radikálnej zmene, aby sa obnovila dôveryhodnosť značky na prémiovom trhu“. Automobil sa chystá na štart v roku 2024, takže Deltu uvidíme pravdepodobne až v roku 2025 alebo dokonca 2026.

Nová Delta bude pravdepodobne zdieľať svoju platformu špecifickú pre elektromobilmi s inými značkami Stellantis vrátane Alfy Romeo, ktorá chystá vlastnú elektrickú revolúciu. Sesterský model od Lancie sa začne vyrábať o rok neskôr ako Alfa Romeo, konkrétne v roku 2027.

Nečakáme, že znovuzrodená Delta Lancie znovu získa rovnaký kultový status, ako pôvodná Integrale. Zlaté roky WRC sú dnes už len vzdialenou spomienkou na úplne iné časy. No napriek tomu nová plne elektrická verzia môže byť skutočne veľmi zaujímavým modelom. Tešíme sa, s čím Lancia príde.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCarthrottle
Predchádzajúci článokJe to naozaj sci-fi!? Hyundai si dal patentovať volant budúcnosti
Nasledujúci článokApple chce v aute cez CarPlay ovládať takmer všetko. Automobilky to odmietajú