Domov News Nový Ford Tourneo Connect je prerobený VW Caddy novej generácie. Ponúka však...

Nový Ford Tourneo Connect je prerobený VW Caddy novej generácie. Ponúka však viac…

Automobilka Ford predstavila úplne nový model Tourneo Connect. Ponúkne viac priestoru, pohodlia pre každodenné vozenie. Pomenovanie Connect zodpovedá aj všetkým funkciám a možnostiam v interiéri. Pozrime sa na nové Tourneo Connect bližšie!

Nové Tourneo Connect je charakteristické svojim výrazným dizajnom, známym z najnovších modelov značky Ford. Na prednej časti upútajú pozornosť tvarované línie, ktoré pôsobia športovým nádychom, pričom však každá jedna verzia dostala svoj vlastný, osobitný vzhľad. Verzia Active je inšpirovaná SUV modelmi Ford. Vznikla tak kombinácia robustného štýlu a prémiových detailov. Obuté 17-palcové zliatinové disky kolies s dvojfarebným povrchom z tmavého a opracovaného kovu sú súčasťou charakteristického vzhľadu verzie Active. K tomu patrí rovnako aj mriežka v tvare včelích plástov, ochranný kryt s metalickým efektom a lišty karosérie okolo podbehov, prahov a nárazníkov. Medzi farby karosérie pribudol nový modrý lak Boundless Blue.

 

Dizajny kolies sa odlišujú od modelových verzií. Tým pádom si zákazníci môžu vybrať model, ktorý im najlepšie vyhovuje. Okrem verzie Active je k dispozícii aj verzia Sport, ktorá sa vystihuje pruhmi na kapote, dynamickejšou spodnou častou predného nárazníka a tiež 17-palcovými tmavými diskami. Štandardne sa dodáva aj systém adaptívneho predného osvetlenia, ktorý dokáže inteligentne rozpoznávať miesto jazdy vrátane diaľnice, mesta, obce a križovatiek. Okrem toho dokáže meniť aj geometriu lúčov a jas svetlometov. Výbava Sport obsahuje aj automatické diaľkové svetlá a LED svetlomety a koncové svetlá. Verzia Titanium ponúka chrómové detaily, zatmavené sklá a 16-palcové zliatinové disky. Na záver posledná verzia Trend, lesklý čierny lem mriežky chladiča a štýlové ozdobné kryty kolies.

Modernejšie technológie na palube..

Každá verzia nového Tourneo Connect je vybavená veľkým a ľahko ovládateľným dotykovým displejom na palubnej doske. Umožňuje ovládať kľúčové systémy vozidla, ovládacie prvky navigácie, audiosystému a klimatizácie. Ďalšie funkcie, napríklad pripojenie telefónu, informácie o vozidle a nastavovanie audiosystému sa nachádzajú vo vedľajších menu, aby počas jazdy nerušili vodiča. Štandardná veľkosť dotykovej obrazovky je 8,25-palcov. Na výber je však aj 10-palcová obrazovku v ľubovoľnom modeli a namiesto tradičných ukazovateľov aj digitálna prístrojová doska. Tento prvok je súčasťou len štandardnej výbavy pre modely Sport a  ako voliteľná výbava pre modely Titanium a Active.

Spomínaná digitálna prístrojová doska využíva 10,25-palcovú obrazovku namiesto ukazovateľov. Dokáže spolupracovať s centrálnym informačno-zábavným systémom a vodičom ponúka podrobnejšie informácie a ovládanie. V hornej časti displeja sa zobrazujú aj výstrahy vozidla, zaznamenané rýchlostné limity a aktuálny prevodový stupeň. Vozidlá s 10-palcovou dotykovou obrazovkou sú vybavené modemom FordPass Connect, aby zákazníci mohli zostať online aj na cestách. Voliteľná Online navigácia využíva údaje z cloudu a tak dokáže ponúkať ďalšie aktuálne aktualizácie vrátane dopravných informácií a alternatívnych trás, blízkych čerpacích staníc vrátane cien a otváracích hodín, online aktualizácie máp a informácie o parkovaní vrátane dostupnosti, vzdialenosti a ceny.

Aplikácia pre smartfóny umožňuje aj prehľad stavu svetiel, okien a dverí,
zamykanie a odomykanie vozidla, polohu vozidla, miesto parkovania vrátane adresy a času parkovaniu a mnoho ďalšieho.

Bezpečnosť na cestách..

Nové Tourneo Connect má k využitiu 19 asistenčných funkcií pre vodiča. Štandardná výbava obsahuje systém prevencie nárazov s automatickým núdzovým brzdením a systémom výstrahy pred hroziacou kolíziou, systém pre zachovanie stopy v jazdnom pruhu, systém na sledovanie bdelosti vodiča, tempomat, nastaviteľný obmedzovač rýchlosti, asistent rozjazdu do kopca, predné a zadné parkovacie senzory. Každopádne nechýba ani adaptívny tempomat, systém rozpoznávania dopravných značiek, systém monitorovania mŕtveho uhla a systém upozornenia na križujúce vozidlá.

Spoločnosť Ford si pripravila pre zákazníkov aj nové balíčky asistenčných technológií. Balík Parkovanie pridáva aktívneho parkovacieho asistenta s asistentom pri vychádzaní z parkovacieho miesta, ktorý dokáže identifikovať a automaticky zaparkovať na kolmé aj pozdĺžne parkovacie miesta (aj z nich vyjsť). Vodič musí pri tom ovládať plynový pedál, brzdiť a voliť správny prevodový stupeň. Ďalší balík Asistent pri ťahaní vozidla obsahuje nový systém profesionálneho asistenta cúvania s prívesom, ktorý dopomáha vyhýbať sa  riziku „zlomenia jazdnej súpravy“ pri cúvaní s prívesom, prípadne zmierňovať jeho následky.

Ešte viac miesta..

V interiéri môžeme nájsť sedem miest na sedenie v modeloch s krátkym rázvorom aj dlhým rázvorom , aby sa zdokonalili praktické vlastnosti a pohodlie. Pokiaľ sa sedadlá v druhom a treťom rade nepoužívajú, môžeme ich sklopiť alebo vybrať, a vytvoriť tak ešte priestrannejší batožinový priestor. Sedadlo predného spolujazdca možno sklopiť do roviny, aby bolo možné vo vozidle bezpečne prepravovať predmety dlhé až 3 metre. Pohodlie zvyšuje množstvo držiakov na poháre, odkladacích priestorov a nabíjacích portov. Pre výbavy Trend, Titanium a Active, si môžu zákazníci zvoliť aj ergonomické sedadlá s predĺženou oporou na nohy a bedrovú opierku elektricky nastaviteľnú v štyroch smeroch s certifikátom od nezávislej nemeckej organizácie Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR) (Kampaň za zdravšie chrbty).

Čo skrýva pod kapotou?!

Očakávať môžeme pohon všetkých kolies aj možnosť automatickej prevodovky pre benzínové aj naftové motory a to pre všetky dĺžkové verzie. Benzínový štvorvalec EcoBoost s objemom 1,5 litra a turbodúchadlom vytvára výkon 114 koní a krútiaci moment 220 Nm. Dva naftové motorizácie EcoBlue ponúkajú výkon 122 koní a krútiaci moment 320 Nm, resp. 102 koní a 280 Nm. Okrem toho sú kompatibilné aj s alternatívnymi palivami – hydrogenizovaným rastlinným olejom (HVO) a palivom vyrábaným procesom GTL (premena plynu na kvapalinu). Všetky modely v štandarde dostali šesťstupňovú manuálnu prevodovku. Medzi možnosti prevodoviek zapadá aj sedemstupňová dvojspojková automatická prevodovka PowerShift. Páčky pod volantom a športový režim sú súčasťou tiež. Pohon 4×4 je k dispozícii pre modely s 2,0-litrovým naftovým motorom EcoBlue spojeným so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a najvyšším výkonom 122 koní.

Úplne nový Ford Tourneo Connect bude možné objednať u nás v Európe už začiatkom roku 2022, pričom vozidlá budú dodávané zákazníkom na jar roku 2022.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Hyundai Bayon 1,2 MPi – pragmatické auto, ktoré sa na nič nehrá
Nasledujúci článokNový nákladiak od spoločnosti Tatra. Vodíkové monštrum do drsných podmienok