Domov Elektromobilita Elektromobil napumpuje vodou, spoločnosť Rosenbauer vyvinula unikátny systém hasenia

Elektromobil napumpuje vodou, spoločnosť Rosenbauer vyvinula unikátny systém hasenia

Vo svete sa už stalo nie málo prípadov, kedy elektromobil začal horieť. Aby sa v budúcnosti predišlo takýmto požiarom, spoločnosť Rosenbauer zaoberajúca sa požiarnou technikou prináša na trh novinku!

Nové hasiace zariadenie pre hasičov im pomôže jednoduchšie zvládnuť takýto požiar batérií u elektromobilov a hybridov. Technika sa dá využiť na hasenie vysokonapäťových batérií na základe lithium-iontovej technológie a umožňuje priame chladenie batériových modulov. Dokonca však aj jednotlivých článkov vo vnútornej časti každého modulu zvlášť.

Technika sa skladá v podstate z dvoch hlavných častí.Z jednotky pre hasenie a prevoznej jednotky. Tieto dve jednotky sú medzi sebou prepojené špeciálnymi hadicami. Hasič tak umiestni hasiacu jednotku buď priamo na batériu zo spodnej časti vozidla alebo ju vloží do batožinového priestoru prípadne do interiéru auta v mieste batérie, keby sa naskytla situácia, že vozidlo nestojí na kolesách. Následne po vykonaní spomenutých úloh sa systém aktivuje cez riadiacu jednotku v dostatočnej vzdialenosti od vozidla (cca 8 metrov) a vystrelí špeciálny tŕň, ktorý niekoľko tonovou silou prerazí kryt batérie a pomocou trysky sa začne ochladzovať poškodené miesto. Hasiaca voda je vypúšťaná cez perforovanú hasiacu tyč priamo do batérie. Voda úplne naplní kryt batérie a tým vedie k efektívnemu chladeniu.

zdroj: www.rosenbauer.com

Po vychladnutí batérie, aby bola teplota článkov v bezpečnom rozsahu, je vozidlo pripravené na prepravu. Hasiaci systém môže počas prepravy zostať v batérii. To znamená, že voda sa môže kedykoľvek rýchlo vrátiť do krytu batérie, bez ohľadu na to, ako je vozidlo prepravované. Systém bol testovaný v mnohých požiarnych testoch spoločnosti Rosenbauer so širokou škálou konštrukcií batérií a na rôznych vozidlách. 

Nový batériový hasiaci systém Rosenbauer je možné objednať ihneď a bude dodaný začiatkom budúceho roka. 

Sú pripravení slovenskí hasiči na požiare elektromobilov? Realita je smutná…

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Jazdenky: Mercedes-Benz W205 C250d, zaujímavý cenou ale aj spoľahlivosťou
Nasledujúci článokROZHOVOR: Majiteľ hovorí o Enyaqu ako o prémiovom aute, z druhého vozidla v rodine, je dnes primárne. Ako mu Wallbox uľahčil cestovanie?