Domov News Opel končí s Insigniou a nahradiť ju chce novým SUV. Objaviť sa...

Opel končí s Insigniou a nahradiť ju chce novým SUV. Objaviť sa má už…

Z vrcholu až na dno. Aspoň takýto priebeh malo posledných 20 rokov v prípade značky Opel a ich vozidiel strednej triedy. Insignia nedostáva toľko pozornosti ako sa čakalo a preto prišlo rázne rozhodnutie.

Opel má v pláne zmeniť svoju stratégiu a model Insignia v nej už nefiguruje. Je paradoxné, že pri aktuálnom vývoji smerom k elektromobilite neustále vidíme nahrádzanie sedanov, hatchbakov aj kombíkov ďalšími a ďalšími modelmi SUV. Chápem, že trend SUV má svoju silu, no má aj logiku ? Pojem efektívna jazda sa stala témou číslo jedna, koniec koncov o tom je celá elektromobilita. Ale my stále vidíme prichádzať nové SUV od rôznych značiek a tie pri tom so sebou prinášajú horšiu dynamiku, vyššiu hmotnosť a tým pádom aj horšiu efektivitu jazdy.

Od sedanu k SUV

Po tomto krátko zamyslení sa môžeme vrátiť späť k téme Opel Insignia. Tento model dostanete vo verzii sedan ale aj kombi. No a teraz tento model zaspieva svoju labutiu pieseň a nepriamo ho nahradí SUV. Opel sa nad týmto všetkým zamyslel a pod hrozbou nesplnenia flotilových emisných noriem posadí nové SUV na platformu s názvom eVMP.

Nová vlajková loď značky tak môže ponúknuť niekoľko typov batérii s kapacitami od 60 do 100 kWh. Ich dojazd tak bude od zhruba 400 km do cca 650 km. Na výber bude jedno-motorové pohonné ústrojenstvo s výkonom 135 koní a pohonom predných kolies. V prípade vrcholnej verzie s výkonom 340 koní dostanete elektromotory dva a pohon oboch náprav. Okrem plnokrvných elektromobilov plán zahŕňa aj plug-in hybridný model.

Na naftu radšej zabudnite

Tieto modely dostanú benzínový 1,6-litrový motor, elektromotor a lithium-iontové batérie. Úplný základ bude mild-hybrid, ktorý Opel vyvíja v spolupráci so spoločnosťou Punch Powertrain. Čistý benzínový, respektívne čistý naftový motor už pod kapotou tohto SUV nenájdete. S týmto faktom sa spojí aj nárast cien týchto modelov v porovnaní s predchodcami s konvenčnými spaľovacími motormi. Ospravedlniť by túto cenovku mohla vyššia výbava a lepší výkon, no konkrétne ceny prídu až neskôr.

Sme svedkami zdražovania na všetkých frontoch. Automobilový priemysel nevynímajúc. Ak patríte medzi tých, ktorí si na takéto SUV od značky Opel robia zálusk, musíte ešte chvíľu počkať. Predpokladá sa, že Insignia zavŕši svoju púť a nahradia ju v roku 2024.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokJe to oficiálne! Toyota Hilux GR Sport príde aj k nám do Európy
Nasledujúci článokStanú sa vodíkové autobusy súčasťou čistého energetického mixu v budúcnosti?