Domov News BMW V12 budú nadobro minulosťou! Posledné kusy budú vyrobené v lete

BMW V12 budú nadobro minulosťou! Posledné kusy budú vyrobené v lete

Po tom, ako konkurenčná automobilka Mercedes oznámila koniec kombíkom, ďalšia nemecká automobilka BMW potvrdila koniec motorov V12. Síce naďalej počíta so spaľovacími motormi, no V12 v ponuke už nebude.

Fanúšikov značky táto správa nepotešila. Mníchovská automobilka oznámila koniec výroby vidlicových dvanásťvalcov pre svoje vozidlá. V tomto prípade nasledujúca generácia BMW rady 7 už motor V12 nedostane. Na základe ukončenie produkcie tejto motorizácie automobilka vyrobí špeciálnu edíciu aktuálnej generácie rady 7, ktorú pomenuje Final 12. Špeciálna bude tým, že sa vyrobí iba 12 exemplárov a budú v ponuke len pre zákazníkov, ktorí dlhé roky vlastnili nejaké dvanásťvalcové BMW. Okrem toho všetky budú vyrobené pre americký trh, bude to teda riadna raritka.

Špeciálna edícia bude vyrobená zo základu M760i xDrive. Pod kapotou sa bude ukrývať 6.6-litrový vidlicový dvanásťvalec s dvomi turbodúchadlami a v americkej verzii s výkonom 449 kW približne 602 koní. Nebudú samozrejme po vozidle chýbať označenia V12 a ani sivé alebo čierne 20-palcové kolesá podľa objednávky. Kombinovať sa bude dať aj lakovanie M Sport strmeňov na modré alebo čierne.

V interiéri bude vládnuť čierne pianové obloženie, taktiež označenia V12 a každopádne plnú výbavu akú rada 7 ponúka. Súčasťou teda budú laserové svetlomety, panoramatická strecha, diaľkové zaparkovanie a mnoho asistenčných systémov alebo aj audiosystém Bowers & Wilkins. Budúci majitelia špeciálnej edície získajú aj darček ako pamiatku na kúpu, ktorý bude personalizovaný podľa objednaného vozidla.

Ako V12 rokmi rástla..

BMW oznámilo, že posledný model V12 bude vyrobený v júli 2022. Kapitola dvanásťvalcových modelov začala v roku 1987, ktorá sa tento rok bohužiaľ uzavrie. Postupom času sa však motory vyvíjali a aktuálna V12 má spomínaný objem 6.6-litra s dvomi turbami typu twin-scroll. Pôvodne to boli 5.0-litrové atmosferické motory s dvomi ventilmi na valec a elektronickou škrtiacou klapkou a začiatočným výkonom 220 kW.

Mercedes sa so svojimi dvanásťvalcovými modelmi rozlúčil už v roku 2019 tiež so špeciálnou edíciou Mercedes-AMG S 65 Final Edition na základe predchádzajúcej triedy S. Nakoniec sa V12-tky do ponuky vrátili aj keď iba výhradne pre model Mercedes-Maybach S650 4Matic a obrnená verzia Guard. BMW síce plánuje definitívne ukončiť výrobu motorov V12 pre svoje modely, ale pre Rolls-Royce ich bude naďalej vyrábať. Automobilka Rolls-Royce plánuje prejsť na elektrický pohon v roku 2030.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSezóna čoskoro začína. 10 najočakávanejších motoriek roku 2022
Nasledujúci článokČeský miliardár jazdil na Bugatti Chiron rýchlosťou 417 km/h. Nemcov tým poriadne naštval