Domov News Prodrive Hunter: hyperšport stvorený nielen do púšte. Cena?! „Iba“ 1,2 milióna bez...

Prodrive Hunter: hyperšport stvorený nielen do púšte. Cena?! „Iba“ 1,2 milióna bez DPH

Britská Spoločnosť Prodrive odhalila Hunter, terénne dobrodružné vozidlo s výkonom 600 koní a pohonom všetkých kolies s bezkonkurenčnými schopnosťami jazdiť na akomkoľvek povrchu, na ktorého vývoji sa podieľali tie najlepšie konštrukčné mozgy na planéte.

Firmu Prodrive musí poznať každý fanúšik motoristického športu. Teraz však prichádza s automobilom s povolením jazdiť na bežných cestách. Tam však zďaleka neukáže všetky svoje schopnosti – je teda úplne jasné, na akých zákazníkov je Hunter orientovaný. Dubaaai caalliiing!

Vylepšená kancelária Sebastiena Loeba

Prodrive Hunter je cestnou verziou súťažného špeciálu Bahrain Raid Xtreme, ktorý dobre pozná aj Sebastien Loeb. Paradoxne, Hunter je extrémnejší ako súťažný špeciál, pretože má o 50 % vyšší výkon a väčší zdvih pruženia pre ideálnu absorpciu aj toho najdrsnejšieho terénu. Hoci je rýchlejšie, je pochopiteľne kultivovanejšie. Ian Callum, ktorý navrhol exteriér pôvodného súťažného auta, sa vrátil k projektu s cieľom vytvoriť nový interiér, ktorý by viac vyhovoval každodennému používaniu ako pretekaniu. Digitálny displej poskytuje vodičovi všetky dôležité informácie, ktoré potrebuje, zatiaľ čo na stredovej konzole sa nachádzajú tradičnejšie ovládacie prvky, ktoré nájdete na typickom cestnom aute.

Uplatnilo by sa aj tých našich tankodromoch

David Richards z Prodrive k Hunteru povedal: „Na trhu je množstvo hyperšportových áut, ale všetky potrebujú kvalitné cesty alebo dokonca pretekárske trate, aby ukázali svoj výkon. Zistili sme, že v určitých častiach sveta, najmä na Blízkom východe, je ešte stále potrebné preskúmať obrovské priestory, ktoré presahujú prístup poskytovaný asfaltovými cestami. Prečo teda nevytvoriť vozidlo, ktoré dáva príležitosť preskúmať tieto regióny s výkonom ďaleko za hranicami, ktoré doteraz ponúkalo akékoľvek terénne vozidlo?“

Hunter si zachoval motor, hnacie ústrojenstvo aj odpruženie súťažného vozidla. Na zlepšenie jazdných vlastností ale bola manuálna sekvenčná prevodovka nahradená 6-stupňovým automatom s radením pod volantom. Keďže Hunter nemusí spĺňať prísne pravidlá automobilových súťaží, výkon sa zvýšil o viac ako 50 %. 3,5-litrový vidlicový šesťvalec bol vylepšený v Banbury v Spojenom kráľovstve. Po úpravách produkuje viac ako 600 koní a krútiaci moment 700 Nm. 

Púštny víchor

Dynamické údaje zatiaľ nie sú homologizované. Prodrive uvádza, že z 0 na 100 km/h by mal Hunter vyšprintovať za menej ako 4 sekundy. Najvyššia rýchlosť by mala dosiahnuť 300 km/h. Na špeciálnych 35-palcových terénnych pneumatikách s optimalizovanou priľnavosťou na nerovnom teréne to bude istejšie skúšať na piesku ako na asfalte.

Celé auto je postavené na podvozku s priestorovým rámom z vysokopevnostnej ocele, ktorý poskytuje pevnú platformu na optimalizáciu geometrie zavesenia a výkonu a štandardnú bezpečnostnú klietku FIA na ochranu cestujúcich. Dvojité lichobežníkové zavesenie kolies s dvojitými nastaviteľnými tlmičmi na každom rohu má zdvih 400 mm, čo je o 50 mm viac ako na súťažnom aute. 6-piestikové brzdové strmene a odvetrávané kotúče mu poskytujú dostatok brzdnej sily na ceste aj v teréne. Celé vozidlo bolo samozrejme navrhnuté tak, aby minimalizovalo celkovú hmotnosť a optimalizovalo rozloženie hmotnosti aj ťažisko. Karoséria je preto vyrobená z ľahkého uhlíkového kompozitu, ktorý obsahuje recyklované materiály vyrobené spoločnosťou Prodrive Composites.

Že vám niekde v púšti dôjde benzín, sa netreba báť. Vozidlo má až 480-litrovú nádrž. Na požiadanie je však možné ju zmenšiť, keďže v tomto prípade nezostane na uloženie nejakej batožiny príliš veľa miesta. Hunter má v sebe zabudované vzduchové zdviháky na rýchlu výmenu pneumatík. To je nevyhnutné pri jazdení v púšti, kde po vás bežná asistenčná služba asi nepríde.

No, Raptor je lacnejší

Prvé autá dodá Prodrive záujemcom koncom tohto roka. Cena je 1,2 milióna libier bez dane. Prodrive má mať už „3 alebo 4 vážnych záujemcov“, ale značka očakáva, že ďalší sa ozvú po predstavení auta. Prodrive sa nechystá predávať Hunter prostredníctvom predajcov, pretože „ľudia, ktorí chcú jedno z nich, nebudú ako obyčajní zákazníci, budú vedieť, kde nás nájsť.“ 

Tak čo, máte kontakt +44(0)1295273355 uložený v telefóne?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSpoločnosť Charge postavila elektrický Mustang inšpirovaný modelom z roku 1967. Bude vyrobených iba pár kusov
Nasledujúci článokBMW ukázalo prvé snímky svojej najluxusnejšej limuzíny. My sme však odhalili viac!