Domov News 5 kurzov, vďaka ktorým sa stanete lepším vodičom

5 kurzov, vďaka ktorým sa stanete lepším vodičom

Chcete sa stať lepším vodičom? Viete správne reagovať na krízové situácie? Túžite jazdiť rýchlejšie a pritom bezpečnejšie? Naučte sa šoférovať od profesionálov. Prinášame vám 5 tipov na jazdecké školy a kurzy, ktoré z vás spravia lepších šoférov.

To, že máte najazdených stovky tisíc kilometrov, ešte neznamená, že sa už za volantom nedokážete zlepšovať. Slovenské autoškoly vás naučia základné ovládanie auta, vďaka ktorému na cestách prežijete, ale ak pravidelne čítate správy o novinkách zo sveta áut a testy nových automobilov, pravdepodobne máte k jazdeniu oveľa bližší vzťah, ako len ten, že auto používate ako dopravný prostriedok na premiestňovanie z bodu A do bodu B. Nižšie nájdete tipy na miesta, na ktorých sa naučíte si každú cestu užiť na 100 % bez toho, aby ste pri tom niekoho ohrozili.

Okruhová škola

Láka vás zajazdiť si na Slovakiaringu? Výborný nápad, ale uvedomte si, že na okruhu platia úplne iné pravidlá ako na bežných cestách. Je to tiež iné, ako jazdiť okruhy na počítači. Odporúčame pred prvou návštevou okruhu absolvovať okruhovú školu. Budete mať istotu, že hneď od začiatku budete vedieť jazdiť správnu stopu, naučíte sa, kde prišpendliť plyn na podlahu, kde ubrať, kde sú ideálne brzdné body, ako prenášať váhu auta, ako správne prechádzať cez horizonty, ako sledovať dianie pred aj za autom či ako správne pripraviť pneumatiky na vysokú záťaž. Hneď od začiatku dostanete do krvi správnu techniku športovej jazdy a budete vedieť správne dešifrovať vlajkovú signalizáciu traťových maršalov. Trvanie kurzu s profesionálnym inštruktorom s individuálnym prístupom je 3 hodiny, z toho 1 hodina pozostáva z jazdenia po okruhu. Cena kurzu je 250 eur. Viac info nájdete na stránke okruhu Slovakiaring.

Škola šmyku SuperDRIVE

Absolútny základ v ďalšom vzdelávaní za volantom. Každému odporúčame absolvovať školu šmyku ihneď po doručení vodičského preukazu. Počas 7,5-hodinového kurzu so 4-hodinovou praktickou časťou sa naučíte správne sedieť za volantom, správne držať volant, ale predovšetkým sa naučíte správne reagovať na situáciu, keď sa auto dostane do šmyku alebo keď sa pred vami objaví nečakaná prekážka. Tiež si vyskúšate ako sa s autom brzdí na suchom či mokrom povrchu, aké dlhé sú brzdné dráhy a aký dôležitý je rýchly reakčný čas. Siahnete si na limity svojho auta a keď sa potom na ceste dostanete do krízovej situácie, ktorá bude hroziť haváriou, s chladnou hlavou ju vyriešite alebo aspoň minimalizujete jej následky. Jazdí sa na letisku v Trenčíne alebo kúsok za hranicami na polygóne v rakúskom Pachfurte. Cena kurzu je od 155 eur. Viac info nájdete na stránke superdrive.sk.

Kurz športovej jazdy s Janom Červenkom

Musíte vycestovať do Česka, ale verte, bude to stáť za to! Jan Červenka, motoristický novinár a inštruktor s viac ako 25-ročnými skúsenosťami, prešiel jazdeckými akadémiami Porsche, BMW, Ferrari, Audi, Mercedesu a Lamborghini a v unikátnom 8-hodinovom intenzívnom individuálnom kurze športovej jazdy sa s vami podelí o všetky tipy a triky jazdeckých majstrov. Jazdí sa na krásnych českých okreskách, Jan sedí vedľa vás a dôsledne odstraňuje všetky vaše chyby a nedostatky. Keďže jeho mottom je bezpečnosť, najprv vás naučí jazdiť v premávke tak, aby ste nikoho neohrozili a potom vám ukáže ako jazdiť rýchlejšie a pritom bezpečnejšie.

Naučíte sa ako správne sedieť za volantom, ako správne chytiť volant, ako si správne zapnúť bezpečnostný pás, pozerať von z auta, predvídať, šliapať na plyn aj brzdiť a viesť auto spletitými lesnými okreskami bez toho, aby ste zbytočne nezaťažovali svoje pneumatiky. Na konci dňa budete mať z nových informácií hlavu ako melón, ale pocit, že ste sa nielenže naučili svoje auto lepšie šoférovať, ale s ním po cestách vlastne tancujete. Cena kurzu je cca 350 eur. Viac info nájdete na stránke jcervenka.cz.

WooHooo škola driftu

Jednou z inštruktoriek je Nina Žagoždžon alias Lady Hoonigan. Tomuto motoristickému športu pôvodne pochádzajúcemu z Japonska sa venuje už dlhé roky. Svojimi aktivitami a výchovou ďalších mladých jazdcov sa snaží spopularizovať tento šport aj na Slovensku. V ponuke je jeden, dvoj alebo trojhodinový kurz, počas ktorého sa od základov a najmenších detailov naučíte ovládať automobil s pohonom zadných kolies tak, aby ste ho dostali do kontrolovaného šmyku a udržali ho v ňom čo najdlhšie na požadovanej trati. Na učenie je k dispozícii BMW e36 alebo Nissan 240sx S13.

Driftovanie je úplne iný štýl jazdenia, vyžaduje cit na volante aj na plynovom pedále, dobrý rozhľad a premýšľanie dva kroky vopred. Výsledkom kurzu by nemal byť pocit, že križovatky a zákruty sa odteraz môžu prechádzať dvermi napred, ale zdokonaľovanie šoférskych zručností, kontrola nad vozidlo za každých okolností, ale predovšetkým nevšedný jazdecký zážitok plný adrenalínu a spálených pneumatík. Cena kurzu je od 199 eur. Viac info nájdete na stránke školy driftu.

Porsche Sport Driving School

Takmer každá automobilka, ktorá má v portfóliu nejaké športové auto, ponúka jazdecké školy či akadémiu. Viete si však predstaviť nejakú zábavnejšiu školu ako Porsche Sport Driving School s viac než 40-ročnou históriou? Anatomické sedadlo miesto drevenej lavice a volant Porsche namiesto kriedy. Maximálne intenzívny jazdný zážitok za volantom tých najlepších športových áut na svete pod dohľadom tých najskúsenejších inštruktorov.

V tejto škole sa naučíte úplne inak vnímať rýchlosť, dostanete pod absolútnu kontrolu stovky koní pod kapotou a načerpáte vedomosti, ktoré vás v rebríčku schopností posunú od amatéra k takmer profesionálnemu jazdcovi. Na výber je 15 miest po celom svete vrátane legendárneho okruhu Nordschleife. Zápisné stojí ohromný balík peňazí, ale na ten zážitok nezabudnete do konca života. Termíny sú obsadené dlhé mesiace vopred, tak príliš neotáľajte. Viac info nájdete na stránke experience.porsche.com.

Máte nejaký tip na ďalšiu jazdeckú školu alebo šoférsky kurz, o ktorom by mali vedieť aj ostatní? Dajte nám vedieť!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDownsizing sa nevyhne ani Jeepu. Dá zbohom motoru V8 ?
Nasledujúci článokMercedes triedy T: kompaktný van pre aktívne žijúcu rodinu