Domov News Toyota Corolla prešla faceliftom: najväčšie zmeny sa týkajú pohonu

Toyota Corolla prešla faceliftom: najväčšie zmeny sa týkajú pohonu

Toyota Corolla

12. generácia Toyoty Corolly prešla faceliftom. Dizajnové zmeny exteriéru a interiéru sú nepatrné, výraznejšie modifikácie zasiahli pohonné ústrojenstvo. 

Výraznou posilou modelového radu Toyota Corolla sa v druhej polovici tohto roka stane SUV Corolla Cross. Veľkostne sa zaradí medzi model C-HR a RAV4 a rozšíri tak počet karosárskych verzií modelu Corolla na štyri (hatchback, kombi Touring Sports, sedan a SUV).

Toyota Corolla

Refreš dizajnu

Nová Corolla získala rafinovanejší a modernejší vzhľad zmenou vzoru sieťoviny prednej masky, rámov hmlových svetiel a dizajnov kolies z ľahkých zliatin. Vyššie stupne modelov hatchback a Touring Sports budú mať nové bi-LED svetlomety s adaptívnym systémom diaľkových svetiel (AHS).

Výber farieb exteriéru zahŕňa tri nové farby inšpirované aktuálnymi trendmi v architektúre, produktovom dizajne a móde. Juniper Blue je nová farba pre hatchback a Touring Sports. Pri pohľade zblízka odhaľuje červené podtóny, ktoré vytvárajú svieži efekt s jemnými zmenami farby. Pre sedan je k dispozícii nová zelená Midnight Teal. A napokon sivá metalíza bude dostupná pre všetky typy karosérie. Jej príťažlivosť umocňujú tmavé strieborné vločky v laku.

Kombinácie obloženia a čalúnenia sedadiel v kabíne vychádzajú z nových motívov Dark a Light Harmony so zladenými farbami a povrchovými úpravami, ktoré jej dodávajú moderný a elegantný pocit.

Výkonnejšie a ekologickejšie motory

Možnosti pohonu naďalej obstarajú hybridné systémy s motormi objemu 1,8 a 2,0 litra. Obidva ťažia z významných zmien, ktoré zvyšujú ich celkový výkon a znižujú emisie. Riadiaca jednotka výkonu (PCU) a motor transaxle boli prepracované. Lítium-iónová batéria je teraz výkonnejšia, no pritom menšia a ľahšia až o 18 kg.

Celkový výkon 1,8-litrového systému je 140 koní, čo prináša skrátenie času z 0 na 100 km/h o 1,7 sekundy na 9,2 sekundy. V prípade 2,0-litrového systému sa celkový výkon zvýšil na 196 koní. V tomto prípade sa čas z 0 na 100 km/h skrátil o pol sekundy na 7,5 s.

Viete, aké je najpredávanejšie auto v histórii automobilového priemyslu? Odpoveď nájdete TU.

Kým konštruktéri súčasnej generácie Corolly sa pri dynamických vlastnostiach sústredili na lineárne zrýchlenie, teraz sa lepšou kalibráciou hybridného systému dosiahlo zrýchlenie, ktoré má údajne viac odzrkadľovať zámer vodiča. Tým sa vytvorí prirodzenejší subjektívny pocit so zrýchľovania, o čo sa stará aj zníženie otáčok motora počas akcelerácie. Znížil sa aj hluk motora pri akcelerácii.

Hlasové ovládanie a aktualizácie vzduchom

Nová Corolla bude tiež vybavená najnovšími digitálnymi a multimediálnymi funkciami Toyoty. Sú pripravené na budúcnosť, aby bolo možné zavádzať nové funkcie a vylepšenia s bezproblémovými bezdrôtovými aktualizáciami. Zväčšený 10,5-palcový multimediálny displej prezentuje grafiku vo vysokom rozlíšení a má antireflexnú obrazovku, ktorá zaisťuje dobrú viditeľnosť za všetkých svetelných podmienok. Autá sa budú dodávať s integrovaným štvorročným prístupom k Toyota Smart Connect alebo Toyota Smart Connect+. To umožní prístup k „vždy zapnutej“ cloudovej navigácii a informáciám o premávke a ceste v reálnom čase.

Vodič môže využiť aj nového palubného hlasového agenta. Ten rozpoznáva prirodzené konverzačné požiadavky na ovládanie multimédií alebo funkcií vozidla, ako je otváranie alebo zatváranie okien. Pomocou aplikácie MyT bude k dispozícii množstvo služieb na diaľku, ktoré umožnia vodičom použiť svoj smartfón na zamknutie alebo odomknutie auta, ovládanie klimatizácie na vykúrenie alebo ochladenie kabíny pred jazdou, aktiváciu výstražných svetiel a lokalizáciu vozidla.

Nové prvky bezpečnosti

Vylepšenia sa dotkli aj prvkov aktívnej bezpečnosti. Nová Corolla je vybavená systémom Toyota T-Mate, ktorý kombinuje najnovšiu generáciu balíka Toyota Safety Sense s ďalšími aktívnymi asistenčnými systémami riadenia a parkovania. Medzi novinky patrí ochrana pred zrážkou pri odbočovaní vľavo, núdzový asistent riadenia reagujúci na protiidúce vozidlá, systém predchádzania bočným kolíziám, systém bezpečného vystúpenia z auta a kontrolka obsadenia zadného sedadla pri opustení vozidla.

Faceliftovaná Toyota Corolla sa začne predávať v prvom kvartáli budúceho roka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSlovenskí záchranári budú jazdiť na elektromobile Škoda Enyaq iV
Nasledujúci článokČo s použitými batériami? Dubnický závod ponúka unikátne riešenie