Domov News Cupra predstavila trojicu nových modelov: Tavascan, Terramar a UrbanRebel

Cupra predstavila trojicu nových modelov: Tavascan, Terramar a UrbanRebel

A my sme radi, že sme mohli byť pri tom. CUPRA sa vrátila na historický pretekový okruh Terramar pri meste Sitges, neďaleko Barcelony.

Tento okruh je jedným z najstarších na svete. Neuveriteľné je to, že tento okruh je klopený až do 60 stupňov. S výstavbou sa začalo v roku 1922 a o 300 dní neskôr, s rozpočtom 4 milióny pesiet, bol dokončený okruh Sitges Terramar. Už na prvý pohľad je jasné, že silný sklon je prispôsobený vysokej rýchlosti, čo v konečnom dôsledku dáva priestor práve pre značku CUPRA.

Doteraz mladá španielska značka odovzdala zákazníkom takmer 200 000 automobilov. Jej obrat vzrástol zo 430 miliónov eur v roku 2018 na takmer 2,2 miliardy eur v roku 2021, čo ďaleko prekonalo všetky očakávania.  V tomto roku CUPRA plánuje zdvojnásobiť svoj obrat, ako aj globálnu sieť predajcov CUPRA Masters.

Aká je budúcnosť?

Do roku 2025 CUPRA vstúpi do novej éry troma ďalšími elektrifikovanými modelmi – CUPRA Terramar, CUPRA Tavascan a CUPRA UrbanRebel. Zároveň aj modernizáciou celého súčasného modelového programu. „Dnes sme predstavili celú generáciu nových hrdinov CUPRA, ktorá sa objaví na trhu do roku 2025,“ povedal Wayne Griffiths, CEO značky CUPRA. „Našim cieľom je do roku 2025 zvýšiť predaj na 500 000 automobilov ročne a zintenzívniť našu medzinárodnú expanziu vstupmi na nové trhy.

Zatiaľ čo dvojica modelov Terramar a Tavascan nám automobilka ukázala len na krátku chvíľu, model UrbanRebel sme si mohli podrobne pozrieť a preskúmať počas celého večera.

Neuveriteľná cesta

Značka CUPRA bola predstavená v roku 2018 s ambíciou priniesť moderný športový charakter, vytvorený automobilovými nadšencami, túžiacimi zmeniť status quo. Prvým modelom, ktorý zhmotnil ambíciu a charakter značky ako nového vyzývateľa na automobilovom trhu, bol CUPRA Ateca. Toto vysoko výkonné SUV bolo jedinečným zjavom v segmente kompaktných SUV.

O dva roky nasledoval model CUPRA Leon ako hatchback a kombi Sportstourer. So svojim širokým portfóliom spaľovacích motorov sa stal prvým elektrifikovaným modelom CUPRA vďaka svojmu vysoko výkonnému pohonu plug-in hybrid. Krátko na to nasledoval prvý model vyvinutý exkluzívne pre mladú značku – CUPRA Formentor. Crossover SUV zaznamenal veľký úspech s doteraz takmer  100 000 predanými kusmi celosvetovo, čím sa stalo najlepšie predávaným modelom značky.

CUPRA Terramar: nové elektrifikované SUV značky

Už doterajšie modely CUPRA s technológiou plug-in hybrid dokázali, že elektrifikácia a vysoká výkonnosť sa nevylučujú a preto sa stáva súčasťou DNA značky. Počet modelov s pohonom plug-in hybrid v modelovom programe kontinuálne rástol. No CUPRA ide ešte ďalej. V roku 2024 ponuku automobilov s pohonom plug-in hybrid rozšíri CUPRA Terramar, športové SUV, ktoré svojim menom vzdáva úctu rovnomennému pretekovému okruhu pri meste Sitges. Jeho dizajn kombinuje výrazné proporcie s nápadnými štylistickými prvkami.

Toto emocionálne, športové a elektrifikované SUV Ďalej posilní pozíciu značky v najrýchlejšie rastúcom segmente automobilového trhu v Európe. Vyrábať sa bude v závode Audi Hungaria v maďarskom Györi. CUPRA Terramar bude na výber s najmodernejšími spaľovacími motormi, ako aj s novou generáciou pohonu plug-in hybrid, ktorá umožní dojazd s elektrickým pohonom cca 100 km. Agregáty plug-in hybrid, označované ako e-HYBRID, sú koncipované pre výkonnosť a majú moderný športový charakter v kombinácii s vysokou efektivitou.

„Terramar je miestom, kde značka CUPRA odštartovala svoju cestu do sveta. Naše nové športové SUV s hybridným pohonom perfektne kombinuje výrazné proporcie s dlhou, nápadnou kapotou motora a žraločím nosom. Ten symbolizuje odhodlanosť a vôľu k víťazstvu,“ povedal Jorge Diez, šéfdizajnér značky CUPRA. „Sústredili sme sa na pocit z jazdy a vytvorili sme koncepciu interiéru orientovaného na vodiča, ktorá s využitím najmodernejšej technológie vytvára jedinečný zážitok. Naše nové SUV dlhé 4,5 metra s DNA značky CUPRA je pripravené rozvíriť hladinu v segmente s najväčšou konkurenciou.“

CUPRA Tavascan: sen sa stáva skutočnosťou

Ďalšiu etapu cesty predstavuje CUPRA Tavascan. Tento budúci model zhmotňuje víziu elektrifikácie značky CUPRA a bude sa iba nepatrne líšiť od štúdie, predstavenej v roku 2019. Niektoré prvky dizajnu sú inšpirované elektrickým pretekovým špeciálom CUPRA Tavascan Extreme E Concept z roku 2021. CUPRA Tavascan nielen reprezentuje aktuálnu víziu elektrifikácie ale prispeje aj ku globalizácii značky, pretože CUPRA ním vstúpi na nové trhy. Predávať sa začne v roku 2024.

CUPRA UrbanRebel: prináša emócie a bojuje s konvenciami

V roku 2025 značka CUPRA uvedie na trh model UrbanRebel – svoj mestský elektrický automobil. Sériový model, odvodený od štúdie z roku 2021, podľa ktorej má aj pracovné označenie, posunie značku CUPRA ďaleko za jej tradičné hranice. UrbanRebel je nabitý emóciami, jeho dizajn predstavuje rebelskú polohu vo svete elektrickej mobility.

Mestský elektrický automobil využíva modulárnu stavebnicu elektromobility MEB koncernu Volkswagen v modifikácii MEB-Small. Vozidlo s dĺžkou 4,03 metra má pohon predných kolies, aby bolo možné vytvoriť variabilný batožinový priestor s objemom na úrovni kompaktných automobilov so spaľovacím motorom. Okrem toho je malý automobil veľkým vzorom v oblasti udržateľnosti. Jeho konštrukcia využíva moderné recyklované polyméry a bio-materiály rastlinného pôvodu pre zníženie zaťaženia životného prostredia.

Na zvýšenie výkonnosti a dosiahnutie vysokej celkovej kvalitatívnej úrovne sa budú využívať najmodernejšie výrobné technológie ako 3D tlač a 3D tkanie. Ľahká konštrukcia karosérie a interiéru zabezpečí vysokú efektivitu a dlhý dojazd, ktorý bude do 440 km (verzia s najväčšou batériou). Hranice jazdnej dynamiky naznačuje štúdia UrbanRebel Concept, ktorá s elektromotorom 166 kW (226 k) akceleruje z 0 na 100 km/h za 6,9 sekundy. Sériový model CUPRA UrbanRebel, navrhnutý a vyvinutý v Barcelone by sa mal začať predávať v roku 2025.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový model Mitsubishi ASX odhaľuje motorizácie
Nasledujúci článokRenault predstavuje nové elektrické úžitkáče: Master Van E-Tech a Kangoo Van E-Tech