Domov News Najväčší pokrok od príchodu ABS. Brembo predstavilo nový revolučný systém brzdenia

Najväčší pokrok od príchodu ABS. Brembo predstavilo nový revolučný systém brzdenia

Talianska spoločnosť Brembo predstavila revolučné brzdy s názvom Sensify. Ide o najväčší pokrok od príchodu systému ABS.

Talianska spoločnosť Brembo sa radí medzi najznámejších a najrenomovanejších výrobcov bŕzd na svete. Aktuálne je na spadnutie azda najväčšia revolúcia posledných desaťročí. Podarilo sa vyvinúť brzdy, ktoré dokážu regulovať brzdný tlak každého kolesa individuálne a ako prvé ich dostane americká Tesla. Samotní inžinieri spoločnosti Brembo označujú projekt Sensify ako ten najväčší pokrok od príchodu systému ABS v 70. rokoch minulého storočia.

Zabudnite na valček, teraz frčia riadiace jednotky

Systém Sensify nefunguje na princípe priameho prepojenia brzdového pedálu a samotných bŕzd. V tomto prípade hrá hlavnú úlohu riadiaca jednotka, ktorá na pokyn brzdového pedálu reguluje brzdný efekt. Tento systém disponuje dokonca až dvoma riadiacimi jednotkami, ktoré regulujú brzdný tlak individuálne pre každé koleso zvlášť. Čo zostáva z pôvodných brzdových systémov sú kotúče a hydraulické pritláčanie platničiek. Zmenou je, že hydrauliku negeneruje brzdový valček, ale elektronicky ovládaný akutátor.

Riadiace jednotky systému Sensify dokážu zohľadňovať aj typ povrchu vozovky, zaťaženie na nápravách, hmotnosť vozidla či natočenie volantu. Tým je možné presnejšie dávkovať brzdný moment na každé koleso nezávisle. V rámci systému Sensify máte možnosť integrácie iných funkcii akými sú stabilizácia či systém brániaci preklzu kolies. Tým pádom má Sensify podiel aj na lepšej trakcii a ovládateľnosti vozidla. Takýto systém v podstate plne nahradí aj ABS, nakoľko vďaka správnemu brzdnému tlaku nepríde k zablokovaniu kolies pri náhlom brzdení.

Systém Sensify uľahčí aj komunikáciu s elektronickým asistenčnými systémami na palube auta. Zlepší sa tak brzdná dráha a zaručí aj rovnaký brzdný účinok v prípade rozdielne zaťaženého vozidla. Takýto systém určite zlepší bezpečnosť vozidiel vďaka správnej alokácii brzdného účinku individuálne na každé koleso. Výhodou sa má stať aj jednoduché ovládanie aplikáciou, kde si individuálne vie vodič nastaviť prípadnú odozvu brzdového pedála.

Pravdepodobne ako prvá Tesla

Brembo svojim systém rozhodne poteší aj výrobcov a konštruktérov vozidiel. Nakoľko nový systém prináša so sebou nižšiu hmotnosť a kompaktnosť. Nemusíte sa báť ani životnosti, keďže výrobca deklaruje, že životnosť nie je nijak obmedzená. Výmenu budete riešiť iba v prípade kotúčov a platničiek. Tento systém sa výrobca rozhodol aplikovať aj na motocykle, ktorým individuálne rozdelenie brzdného účinku ďaleko viac pomôže k lepšej stabilite pri brzdení.

Novinárske testy ukázali zlepšenie a skrátenie brzdných dráh, najmä na mokrom povrchu. Systém Sensify dokázal eliminovať nedotáčavosť automobilu v zákrutách a pomohol k lepšiemu manévrovaniu. Brembo už oficiálne obdržalo aj homologizáciu na nový brzdový systém a tak má zelenú posunúť ho do masovej produkcie. Oficiálne zatiaľ Brembo neprezradilo, kto ako prvý nasadí Sensify do masovej produkcie. V kuloároch sa šepká, že to bude práve Tesla.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBrembo.com
Predchádzajúci článokTEST Yamaha R7: vstupná brána do sveta superšportov
Nasledujúci článokČo sa stane keď do bežného vozidla zboku vrazí SUV? Testy IIHS ukázali krutú realitu