Počas posledného januárového víkendu sa na Detroit Auto Show predstavila špeciálna verzia Mustangu Bullitt pri oslavách 50. výročia legendárneho filmu “Bullittov prípad”. Naháňačky v San Franciscu tak môžu byť odteraz rýchlejšie a štýlovejšie.

Nový model príde na americký trh v lete tohto roku s manuálnou prevodovkou a na riadiacej páke s bielou guľovou hlavicou ako poctu originálu. Samozrejmosťou výbavy sú všetky prvky balíkov Mustang GT Premium a Perfomance. Súčasťou štandardnej výbavy je aj výfukový systém NitroPlate™, ktorý autu dodáva charakteristický zvukový prejav. Najnovší systém nasávania vzduchu a nasávacie potrubie z modelu Shelby GT350 s 87 mm škrtiacou klapkou prináša autu optimálny výkon.

Tento nový Bullitt je – rovnako ako bol Steve McQueen – nenútene jedinečný,” povedal Darrell Behmer, hlavný dizajnér modelu Mustang. “Pre mňa ako dizajnéra je to môj obľúbený Mustang – kompletne bez pruhov, spojlerov a znakov. Nemusí navonok nič kričať – jednoducho je skvelý.”

Interiér sa môže pochváliť vyhrievaným koženým volantom a 12-palcovým digitálnym LCD prístrojovým panelom, ktorý si zachoval funkcie z Mustangu 2018, ako bonus má však osobitú úvodnú obrazovku – po zapnutí sa namiesto klasického koňa zobrazí zelená obrazovka “Bullitt”. Jedinečné zelené prešívanie sa v koženom interiéri nachádza na palubnej doske, paneloch dverí, stredovej konzole a pravdaže aj na sedadlách.

Lak vozidla môže mať od výroby iba dva odtiene, a to čierny Shadow Black alebo Dark Highland Green – ako vo filme. Ďalšie prvky ako prejav úcty autu, ktoré šoféroval sám McQueen, sú chrómové detaily okolo mriežky chladiča a predných okien, 19-palcové zliatinové disky, načerveno nalakované brzdiče Brembo či unikátna predná mriežka. Napriek tomu, že je to Bullitt edícia, vnútri aj vonku sa nachádza minimum označení vozidla; v exteriéri vidno iba kruhové logo Bullitt vzadu v strede.

“Pri vývoji variantu Bullitt sme sa zamerali na určité veci, ktoré boli absolútne nevyhnuté,“ povedal Carl Widmann, hlavný inžinier programu Mustang. „Musel mať správny postoj, musel sa určitým spôsobom odlišovať od modelu Mustang GT, a najmä to muselo byť auto pre zlých chlapcov.”

Reputácia pochádza z roku 1968, kedy sa do kín dostal klasický film zo štúdia Warner Bros. s názvom ,Bullittov prípad. V takmer desaťminútovej sekvencii McQueen prenasleduje dvoch nájomných vrahov vo svojom Mustangu.

Pre tento film sa použili dve rovnaké športové kupé Mustang GT 1968, kde však skončili? Prvé sa po natáčaní filmu predalo súkromnému zákazníkovi. Druhé, použité pri mnohých skokoch počas slávnej “sledovačky”bolo dané do šrotu (no nie je to škoda?!).

Šťastným majiteľom je aktuálne Sean Kiernan, ktorý ho zdedil v roku 2014 po svojom otcovi Robertovi, ktorý v roku 1974 toto vozidlo kúpil. Aby však Sean splnil celoživotný sen rodiny, obrátil sa na spoločnosť Ford. Obe strany potom spoločne odhalili filmovú hviezdu zároveň s novým Mustangom Bullitt 2019 na severoamerickom medzinárodnom autosalóne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMazda avizuje novú generáciu spaľovacích motorov, sľubuje vyššiu efektivitu ako elektromobil
Nasledujúci článokOcenenie za najkrajší koncept získava Mazda Vision Coupe