Domov Elektromobilita Za dobrotu na žobrotu. Lidl ukončil nabíjanie zadarmo, toto sú nové ceny

Za dobrotu na žobrotu. Lidl ukončil nabíjanie zadarmo, toto sú nové ceny

Zdroj: Lidl

Obchodná sieť Lidl sa rozhodla spoplatniť nabíjanie elektromobilov na ich nabíjačkách. Lidl začína účtovať základnú minimálnu sumu. Túto sumu zaplatíte aj napriek tomu, ak nevyčerpáte zodpovedajúce kWh. Okrem tohto poplatku zavádzajú aj parkovné po prvej hodine parkovania. Nabíjanie v Lidli tak ani zďaleka nebude lacné.

Obchodná sieť Lidl sa rozhodla ukončiť obľúbenú službu majiteľov elektromobilov, a to konkrétne bezplatné nabíjanie počas nákupu. Háčik je v tom, že mnoho ľudí si prišlo svoje vozidlo nabiť bez akéhokoľvek nákupu v predajni. Okrem tohto dôvodu je dôvodom zavedenia poplatkov aj rast cien energii.

Jednoduchý postup

Lidl plánuje vybaviť všetky svoje predajne miestom určeným na nabíjanie elektromobilov. Výkon nabíjačiek má závisieť od možnej technickej infraštruktúry. Pohybovať sa bude medzi 11 kW a 50 kW. Aj napriek plateniu zostáva benefitom nabíjanie bez akejkoľvek registrácie či nutnosti zákazníckej karty. Všetko, čo potrebujete je váš smartfón a prístup na internet. Na začiatok stačí použiť platobnú kartu v mobile na autorizáciu na webovej stránke poskytovateľa. Odsúhlasíte cenu za kW, priložíte e-mailovú adresu a nabíjate.

Poďme sa trochu povenovať aj spomínanej minimálnej platbe, ktorú Lidl zaviedol. Nabíjanie vám naúčtujú na základe spotrebovanej elektriny v EUR za kWh. Nabíjanie striedavým prúdom (AC) stojí 0,24 EUR za kWh. Minimum, ktoré však zaplatíte je 3,60 EUR. Ak sa rozhodnete nabíjať jednosmerným (DC) prúdom, zaplatíte 0,39 EUR za kWh a minimálne vás to bude stáť 3,51 EUR.

Plug-in hybridy asi nie

Matematika nepustí a ak chcete nabíjať minimálne za 3,60 EUR v prípade AC nabíjania, musíte nabiť aspoň 15 kWh na využitie tejto sumy. Ak sa pozrieme na prax napríklad s plug-in hybridnými vozidlami, zaberie to aj niekoľko hodín na dobitie 15 kWh. Tu začína ďalší s problémov a tým je spoplatnené parkovanie po 1 hodine. Každá načatá hodina bude stáť vašu peňaženku 2 eurá. Teda ak máte plug-in hybrid, nabíjanie v Lidli si dvakrát premyslite.

Zdroj: Lidl

Ak sa rozhodnete nabíjať DC nabíjačkou, minimálne by ste mali nabiť 9 kWh. To by v prípade elektromobilov nemusel byť problém a pod hodinu sa určite zmestíte. Treba však spomenúť aj vratnú zálohu v hodnote 80 EUR, ktorú si Lidl zarezervuje ešte predtým, než začnete nabíjať. Nemusíte sa báť, túto zálohu obdržíte nazad na váš účet. Záloha slúži na rezerváciu maximálnej možnej ceny za odobratú energiu.

Čo vy na to ?

Lidl urobil krok, ktorý sa možno mnohým páčiť nebude. Ale logicky nám vyplýva zo situácie. Narastajúce náklady a nie úplne férový prístup niektorých majiteľov elektrifikovaných vozidiel vyústil práve k spoplatneniu tejto služby. Ako vnímate tento krok vy ?

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPorsche poodhaľuje facelift modelu Cayenne Turbo GT
Nasledujúci článokKaždé druhé predané auto v Európe je SUV. Pohon 4×4 má však iba zlomok z nich