Domov Lifestyle Ako kúpiť monopost F1?

Ako kúpiť monopost F1?

Formula 1 je právom označovaná za kráľovnú motoršportu. Snom vášnivých zberateľov je vlastniť monopost F1. Ako sa dá k nemu dostať?

Vidieť na Slovensku monopost F1 síce nie je pravidlom, ale ani výnimkou. Jednou z najpamätnejších atrakcií, počas ktorej mohli Slováci vidieť skutočný monopost F1 v plnej paľbe, bolo otváranie bratislavského diaľničného obchvatu spolu s tunelom Sitina. Na oficiálne otvorenie bol pozvaný David Coulthard, ktorý sa s formulou tímu Red Bull Racing preháňal po novučičkom hladkom asfalte a miestami dosiahol rýchlosť až 290 km/h. Na okruhu Slovakiaring mali prítomní už tiež česť niekoľkokrát vidieť na vlastné oči preháňajúci sa monopost F1.

Jednou z posledných príležitostí vidieť monopost F1 a počuť jeho zvuk bol rok 2021, kedy Red Bull natáčal promo film From Castle to Castle. Keď už sme pri našich západných susedoch, v Česku sa sem-tam objaví formula priamo na diaľnici počas bežnej premávky, čo síce nie je legálne, ale pokiaľ sa nič nestane, je to určite veľký zážitok.

Ak máte dostatok peňazí, na formule sa nemusíte chodiť iba pozerať alebo si ju požičiavať. Môžete ju aj vlastniť. Nie je to síce jednoduché, ale dá sa to. Ako na to?

Čo treba sledovať?

V prvom rade, uspokojiť sa musíte so staršími kúskami. Nečakajte, že na konci sezóny si kúpite majstrovský monopost Red Bullu či iného tímu. Veľa komponentov sa použije aj nasledujúcu sezónu a ďalšie aj v tej ďalšej, takže monoposty F1, ktoré sú na predaj, sú spravidla staršie ako 5 rokov. Výnimkou sú monoposty tímov, ktoré po sezóne zaniknú. Svoje finančné problémy riešia bežným spôsobom – predajom aktív. A monopost má vždy tú najvyššiu cenu.

Veľa monopostov končí buď v tímových múzeách alebo v rukách hlavných sponzorov či úspešných jazdcov. Tí istotne nepohrdnú šancou skrášliť si priestory sídla firmy či obývačky exkluzívnym exponátom takéhoto typu. Najväčšie šance na kúpu monopostu F1 tak máte v kamennej alebo internetovej dražbe. Tie môžu viesť samotné tímy, súkromné dražobné spoločnosti, internetové stránky špecializujúce sa na luxusný tovar alebo portál eBay.

Monopost s motorom – veľká zábava za veľké peniaze

Veľký rozdiel, najmä v cene, je, či si kúpite monopost s motorom alebo bez neho. Motor je najdrahšou súčiastkou celého monopostu a v závislosti od roku výroby môže stáť od 2 až do 10 miliónov eur. V prípade, že si kúpite monopost F1 s motorom, môžete s ním jazdiť na okruhoch, avšak jeho prevádzka a servis je nielen extrémne drahá, ale tiež odborne náročná a dokáže ho servisovať len niekoľko servisných tímov na svete. Je preto najjednoduchšie patriť medzi najlepších zákazníkov automobiliek, ktoré majú aj svoj tím v F1. Napríklad Ferrari má špeciálny program pre majiteľov monopostov F1 a 3x do roka sa im na vybraných európskych okruhoch stará o všetok servis a zázemie. Alternatívou je siahnuť po bývalých mechanikoch F1.

Aktuálna ponuka

V súčasnosti je na predaj monopost Sauber C17-04 z roku 1998, ktorý pilotoval Jean Alesi. Kúpiť si tiež môžete monopost BMW Sauber F1.09-04 z roku 2009. V poslednej sezóne postavil tím BMW celkom 7 monopostov, z času na čas sa niektorý z nich objaví v predaji. Keď máte funkčný monopost F1, môžete sa prihlásiť do šampionátu Big Open Single Seaters (skrátene BOSS GP), v ktorom jazdia piloti na bývalých monopostoch F1. Už najbližšie kolo tohto šampionátu sa koná na Masarykovom okruhu v Brne (9.-11. septembra).

Monopost ako exkluzívna dekorácia

Monoposty F1 bez motorových súčastí sú oveľa lacnejšie a vhodné ako exkluzívna dekorácia. V súčasnosti je na predaj napríklad showcar tímu Alfa Romeo. Za monopost bez pohonného ústrojenstva v životnej veľkosti zaplatíte 213-tisíc eur. Niektoré firmy sa špecializujú aj na výrobu verných, zmenšených kópií monopostov. Vyrábajú sa však z rovnakých materiálov ako skutočné monoposty, takže ich cena je tiež celkom vysoká. Model v mierke 1:8 stojí okolo 9-tisíc eur, model v mierke 1:4 dokonca až 34-tisíc.

Na internete nájdete tiež množstvo produktov, ktoré sú vyrobené zo súčiastok monopostov F1. Je to spôsob, ako mať doma aspoň kúsok zo sveta kráľovnej motoršportu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSeat Formula – španielske Audi TT sa výroby nikdy nedočkalo
Nasledujúci článokCitroën a Polestar boli na nože kvôli šípkam. Ako dopadol ich spor?