Domov Elektromobilita Ford buduje továreň za 5 miliárd dolárov, vyrábať tam bude…

Ford buduje továreň za 5 miliárd dolárov, vyrábať tam bude…

V západnom Tennessee sa buduje úplne nová továreň Ford, ktorá sa nebude podobať ničomu inému v 119-ročnej histórii spoločnosti. Už čoskoro otvorí ďalšiu etapu v živote značky s modrým oválom v logu.

Nová továreň Ford, respektíve areál s názvom BlueOval City, bude najväčším a najpokrokovejším výrobným komplexom Ford zo všetkých. Jeho otvorenie sa očakáva v roku 2025. Zohrá zásadnú úlohu v elektrifikovanej budúcnosti automobilky. Najmä pri výrobe batérií a úplne nového elektrického vozidla, ktoré sa stane podľa Fordu istým spôsobom revolučné.

Základy už stoja

Predtým, ako sa tento tajomný model stane skutočnosťou, treba postaviť spomínaný výrobný závod. Predbežné práce sa začali v marci a pripravovali značný kus pôdy na masívny stavebný projekt. Len to znamenalo presunúť 4,6 milióna kubických metrov pôdy a položiť 370 000 ton kameňa. Aktuálne je už v zemi osadená oceľ, ktorá bude slúžiť ako základ pre „BlueOval City“. Areál s týmto názvom bude v podstate rozľahlý kampus, ktorý svojou veľkosťou nemá zatiaľ obdoby.

„Budujeme budúcnosť priamo tu vo West Tennessee,“ povedal Eric Grubb, riaditeľ Fordu pre výstavbu novej fabriky. “Toto zariadenie patrí do plánov pre budúce výrobné závody Fordu a umožní značke stáť pri prechode celej Ameriky na elektrické vozidlá.”

Smelé plány do budúcnosti

Takýto obrovský podnik má určite vysokú cenu a v tomto prípade hovoríme o miliardách dolárov. Konkrétne Ford do závodu investuje 5,6 miliardy dolárov. Po skončení príprav v roku 2025 tam spoločnosť Ford zamestná až 6 000 nových zamestnancov, ktorí tam nájdu svoje pracovné miesta. Ak všetko pôjde podľa plánu, BlueOval City zohrá kľúčovú úlohu v cieli Fordu vyrábať 2 milióny EV ročne do konca roku 2026.

Aby sa to stalo, potrebné budú batérie, a to je hlavnou úlohou zariadenia. Máme však podozrenie, že nové vozidlo od značky Ford vzbudí v kupujúcich väčší záujem. Generálny riaditeľ Fordu Jim Farley ponúkol prvú indíciu o tomto vozidle novej generácie, keď pri spustení výroby F-150 Lightning v apríli uviedol, že pôjde o niečo iné ako spomínaný model F-150. Keďže Chevrolet a Dodge pripravujú elektrické pick-upy, ktoré sa výrazne odchyľujú od svojich náprotivkov s konvenčným spaľovaním, je celkom možné, že Ford pripravuje niečo podobné na predaj popri modeli F-150.

F-150 Lightning 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJhttps://www.motor1.com/
Predchádzajúci článokCitroën Oli by sa mohol zmeniť na C3 Aircross
Nasledujúci článokAutonómny kamión je realitou aj v Európe. Vieme, po ktorej ceste bude jazdiť

1 COMMENT

Comments are closed.