Domov Elektromobilita Poľská vláda chce vyrábať elektromobily, spája sa s Geely

Poľská vláda chce vyrábať elektromobily, spája sa s Geely

Izera a Geely sa dohodli na spolupráci. Spoločnosť Geely v poslednej dobe spôsobuje rozruch na európskom automobilovom trhu. Aktuálne vlastní alebo minimálne má nejaký podiel v spoločnostiach Volvo Cars, Polestar, Lynk & Co, Lotus, Smart a Aston Martin. Jeho najnovší obchodný krok prichádza v Poľsku, kde čínsky gigant súhlasil s dodávkou technológií pre nového výrobcu áut Izera.

Značka Izera bola uvedená na trh ešte v roku 2020 pod hlavičkou ElectroMobility Poland (EMP), za ktorou stojí poľská vláda. Už boli odhalené dva prototypy v podobe SUV Z100 a kompaktného hatchbacku T100. Tieto dve autá sa mali začať vyrábať v priebehu roka 2023. Posunutie začiatku plánovanej výroby, respektíve jej zrušenie môže nastať kvôli zavedeniu platformy Geely’s Sustainable Experience Architecture (SEA).

Skvelá modulárnosť platformy

Už sme videli, že platforma SEA podporuje nový Smart #1 a pravdepodobne sa bude používať aj pre nadchádzajúce modely značiek Volvo a Polestar. Spoločnosť Izera tvrdí, že v budúcnosti použije práve platformu SEA pre viacero elektromobilov a potvrdila plány na kompaktné SUV, kombi vo veľkosti Škody Octavia a aj model s karosériou typu hatchback. Platforma je obrovsky modulárna, pričom Geely tvrdí, že sa dá rozšíriť z 1800 mm na 3300 mm. To znamená, že by mohla ponúknuť základ pre autá podobnej veľkosti ako Citroen Ami, ale aj ako BMW radu 7.

Izera

Izera dostane kompletne prístup ku komponentom SEA, ako je napríklad elektronika a elektromotory. Zatiaľ bližšie neurčená poľská spoločnosť by mala zásobovať Izeru batériami. To znamená, že tie sa od Geely poľská automobilka nakupovať nechystá. Očakáva sa, že prvé autá založené na platforme SEA sa začnú vyrábať vo výrobnom závode Jaworzno na juhu Poľska. Otvorenie závodu podľa aktuálnych informácii naplánovali až na rok 2024.

Know-how ale aj obchodná príležitosť

Piotr Zaremba, generálny riaditeľ ElectroMobility Poland, o dohode povedal: „Architektúra SEA dokonale zapadá do konceptu produktu Izera. Geely poskytuje EMP najvyššiu triedu priemyselného know-how, ako aj ďalšie obchodné príležitosti. Z dlhodobého hľadiska toto technologické partnerstvo umožní EMP prosperovať, čo nám umožní intenzívne zapojiť miestnych dodávateľov a realizovať projekt v rámci plánovaného obchodného rámca.“

Izera

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMINI Aceman – elektrický crossover budúcnosti?
Nasledujúci článokPininfarina Battista: šejkovia v Dubaji sa nestačili diviť, toto im vyrazilo dych