Domov News Geely a Aston Martin sa dohodli. Čínsky gigant vlastní zaujímavý podiel

Geely a Aston Martin sa dohodli. Čínsky gigant vlastní zaujímavý podiel

Viete, čo majú spoločné Aston Martin a Geely? Predstavovať vám celosvetovo známu britskú značku Aston Martin asi nemá veľmi význam, keďže takmer každý z nás vie, o koho ide. V prípade čínskeho giganta Geely však nemusí byť všetko úplne jasné. Aby sme v tejto problematike mali jasno, práve automobilka Geely sa rozhodla odkúpiť 7,6-percentný podiel. Čo tým sleduje?

Čínsky automobilový gigant Geely prevzal 7,6-percentný podiel v spoločnosti Aston Martin, čím jej pomohol získať 654 miliónov libier. Ide presne o tých 654 miliónov libier, ktoré britská firma  potrebovala začiatkom tohto roka. K získaniu finančných prostriedkov prispeli aj ďalší akcionári v podobe Mercedes-Benz, Yew Tree Consortium a Saudskoarabského verejného investičného fondu.

Chcú napredovať spoločne

Čínský gigant Geely už ovláda niekoľko automobilových spoločností v Európe. Má podiely alebo vlastní napríklad aj značky ako Volvo, Polestar, LEVC, Smart a Lotus. Aston Martin predtým uviedol, že získané peniaze sa využijú na zmysluplné zníženie pákového efektu súvahy, posilnenie a zrýchlenie dlhodobého rastu. Ekonómia ako vyšitá, však?

Daniel Donghui Li, generálny riaditeľ Geely Holding Group, o dohode povedal: „Tešíme sa na preskúmanie potenciálnych príležitostí na zapojenie a spoluprácu s Aston Martin. Sme radi, pretože značka pokračuje v realizácii svojej stratégie na dosiahnutie dlhodobého, udržateľného rastu a zvýšenej ziskovosti.“

Lawrence Stroll zamiešal karty

Po dohode zvýšilo konzorcium Yew Tree Consortium predsedu Lawrence Strolla svoj podiel na 19 percent a Verejný investičný fond vzrástol na 18,7 percenta. Či Mercedes zmení výšku investície, nie je doposiaľ známe. Geely prejavil záujem o Aston Martin už v roku 2020, ale dohoda bola zrušená, keď ju prevzal fanúšikom F1 známy Lawrence Stroll s investíciou 500 miliónov libier.

Nebolo odhalené, či Geely poskytne Aston Martin nejaké časti nákladov na vývoj áut. Mercedes už má uzavreté partnerstvo pre dodávky pohonných jednotiek vrátane spaľovacích motorov, hybridov a dokonca aj čisto elektrických jednotiek do roku 2027. Komponenty, ako interiérové ​​technológie a bezpečnostné systémy, však môžu v budúcnosti pochádzať od čínskej značky.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokChystáte sa kúpiť jazdené Bugatti? S týmto programom to bude jednoduchšie
Nasledujúci článok600 koní a pohon zadných kolies. Audi sa lúči s R8 limitovanou edíciou