Domov AUTOSALÓN MNÍCHOV Ak búrať, tak jedine v tomto aute. Hyundai IONIQ 6 je aerodynamický...

Ak búrať, tak jedine v tomto aute. Hyundai IONIQ 6 je aerodynamický klenot so špičkovou bezpečnosťou

Hyundai IONIQ 6 dosiahol v testoch bezpečnosti Euro NCAP maximálne päťhviezdičkové hodnotenie. V kategórii „Dospelý cestujúci“ je vôbec najbezpečnejším automobilom testovaným v tomto roku. Vysoké hodnotenie dosiahol aj v kategóriách „Detský cestujúci“ a „Bezpečnostný asistent“.

IONIQ 6 je v poradí druhý model z radu IONIQ, novej línie čisto elektrických vozidiel, ktorej éru odštartoval na celom svete oceňovaný IONIQ 5. Kým IONIQ 5 si získal slávu a uznanie pre svoj retrofuturistický dizajn s ostrými hranami, IONIQ 6 je limuzínou s ladným aerodynamickým tvarom.

Päťhviezdičková bezpečnosť

IONIQ 6 nie je len dizajnovou lahôdkou, ale jeho vyspelé aktívne a pasívne bezpečnostné systémy v kombinácii s mimoriadne tuhou karosériou sa starajú o to, že posádka vozidla je v prípade nárazu veľmi dobre chránená. Neplatí to len na papieri, ale už aj podľa prísnych nárazových skúšok organizácie Euro NCAP.

Za ochranu dospelých cestujúcich získal Hyundai IONIQ 6 hodnotenie 97 %. Vynikajúcu ochranu poskytne aj deťom sediacich v detských sedačkách. Tu Hyundai IONIQ 6 nezaváhal a získal najvyššie bodové hodnotenie 24/24. Percentuálne hodnotenie 87 % je nižšie iba z toho dôvodu, že tento elektromobil neponúka úchyty ISOFIX na zadnom prostrednom sedadle a na sedadle spolujazdca vpredu. Za asistenčné systémy si IONIQ 6 vyslúžil hodnotenie 90 %.

Bohatá aktívna a pasívna bezpečnostná výbava

Popri siedmich airbagoch v štandardnej výbave je IONIQ 6 vybavený novou úrovňou pokročilých asistenčných systémov Hyundai SmartSense, ktoré sa starajú o bezpečnosť a pohodlie na ceste. Patrí sem asistent na jazdu po diaľnici druhej generácie, ktorý pomáha udržiavať nastavenú vzdialenosť a rýchlosť od vozidla idúceho vpredu pri jazde po diaľnici a tiež vycentrovať vozidlo v jazdnom pruhu počas jazdy, vrátane jazdy cez zákruty. Inteligentný tempomat (NSCC) využívajúci dáta z navigácie pomáha udržiavať vzdialenosť od vozidla pred autom idúcim vpredu a jazdiť rýchlosťou nastavenou vodičom tým, že odráža naučený štýl jazdy vodiča. Využíva tiež informácie o ceste z navigačného systému, aby optimalizoval jazdu a upravil rýchlosť vozidla pre bezpečnú jazdu v zákrutách.

IONIQ 6

Systém autonómneho núdzového brzdenia (FCA) pomáha predchádzať zrážkam s predmetmi pred vozidlom počas jazdy. Medzi ďalšie funkcie čiastočne autonómneho riadenia, ktorými IONIQ 6 disponuje, patrí asistent sledovania dopravných značiek (ISLA), ktorý upozorňuje na maximálnu povolenú rýchlosť, a asistent automatického prepínania diaľkových svetiel (HBA), ktorý pomáha zapínať a vypínať diaľkové svetlá v noci pri približujúcich sa vozidlách v protismere. Systém na sledovanie únavy vodiča (DAW) analyzuje pozornosť vodiča počas jazdy, poskytuje varovanie pri zistení príznakov jeho nepozornosti a v prípade potreby odporúča odpočinok.

IONIQ 6

Ďalšie funkcie spolupracujú a pomáhajú predchádzať kolíziám v rôznych jazdných situáciách. Asistent vyhýbania sa zrážke v mŕtvom uhle (BCA) pomáha predchádzať kolíziám pri zmene jazdného pruhu. Ďalšia funkcia, zobrazenie mŕtveho uhla na prístrojovej doske (BVM), zobrazuje video z mŕtveho uhla priamo na prístrojovej doske pre bezpečnú zmenu jazdného pruhu. Podobne aj asistent na upozornenie na vozidlá približujúce sa v priečnom smere pri cúvaní (RCCA) pomáha predchádzať zrážkam s inými vozidlami na ľavej alebo pravej strane vozidla pri cúvaní.

IONIQ 6

Perfektne efektívny

Vďaka dokonale aerodynamickej siluete s mimoriadne nízkym koeficientom odporu vzduchu len 0,21 a viacerým funkčným prvkom ponúka toto mimoriadne vozidlo s dĺžkou vyše 4,8 metra spotrebu už od 14 kWh/100 km. S väčšou batériou s kapacitou 77,4 kWh dosahuje IONIQ 6 dojazd až do 614 kilometrov na jedno nabitie. Tieto špičkové parametre podčiarkuje jeho schopnosť ultrarýchleho nabíjania. Na 351 kilometrov jazdy postačí len 15 minút nabíjania na dostatočne výkonnej nabíjačke.

IONIQ 6

Zameraný na človeka

Interiér IONIQ 6 je plne zameraný na človeka. Priestranný, pohodlný, inšpiratívny. Špeciálne relaxačné sedadlá v prednom rade či atraktívne dvojfarebné ambientné podsvietenie, ktoré je citlivé na rýchlosť jazdy auta, vytvárajú osobný priestor, plný praktických funkcií a udržateľných materiálov. Technologickí nadšenci uvítajú digitálne spätné zrkadlá, ktoré sú za príplatok dostupné v najvyššej verzii výbavy Premium. Prakticky orientovaní zákazníci zasa ocenia inovatívnu funkciu Vehicle-to-Load (V2L), ktorá robí z auta doslova pojazdný zdroj energie so schopnosťou napájania elektrických zariadení s príkonom až do 3,6 kW!

IONIQ 6

Elektrický IONIQ 6 s cenou od 46 490 € s DPH je v ponuke v 7 rôznych konfiguráciách z pohľadu kapacity batérie (53 kWh a 77,4 kWh), pohonu náprav (4×2 a 4×4) a úrovne výbavy (Family, Style, Premium). Už dnes je možné vyžiadať si na Hyundai IONIQ 6 na mieru šitú cenovú ponuku prostredníctvom online konfigurátora na webe Hyundai.sk a u predajcov Hyundai. Hyundai poskytuje na nový elektromobil päťročnú záruku bez obmedzenia najazdených kilometrov. Na akumulátor je záruka 8 rokov alebo 160-tisíc kilometrov. Nechýbajú ani ďalšie pre Hyundai typické benefity ako možnosť získania sady zimných pneumatík so zľavou do 65 % a 5 rokov asistenčnej služby v cene. Prvé kusy IONIQ 6 dorazia do predajní na jar roku 2023. Buďte pri tom. Prebuďte svoj svet.

IONIQ 6

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPrezutím to nekončí, takto dokážete predĺžiť životnosť pneumatík
Nasledujúci článokDo marca 2025 by malo na Slovensku pribudnúť 75 km nových diaľnic a rýchlostných ciest