Domov News Pretekár bez rúk to dokázal, získal svetový rekord

Pretekár bez rúk to dokázal, získal svetový rekord

Pretekár zo susedného Poľska sa predriftoval až k svetovému rekordu. Unikátom je, že toto všetko sa mu podarilo aj napriek jeho hendikepu. Poľský drifter totižto počas dopravnej nehody prišiel o obe ruky.

Poľský pretekár a aktuálne už aj držiteľ svetového rekordu má rýchlosť v krvi. Miluje adrenalín a napriek svojmu osudu sa neprestal tešiť z jazdy bokom. Drift je pre neho doslova drogou. Poďme si však tému driftu rozrobiť na drobné. Nech jazda bokom vyzerá akokoľvek ľahko, vyžaduje si schopnosti a cit poslať auto tam, kam treba.

Zdroj: Facebook.com
Nehoda ho nezlomila

Každý drifter musí byť pohotový, predvídať možné situácie a plne ovládať auto. Na toto všetko treba mať koordináciu rúk, nôh a očí. Poľský jazdec Bartosz Ostalowski však celému svetu ukázal, že niečo takéto dokáže zvládať iba nohami. Rok 2006 sa pre neho stal osudovým, keď počas dopravnej nehody na motorke prišiel o obe ruky.

Jeho láska k rýchlosti a jazde bokom však vyhrala aj nad hendikepom. Naučil sa driftovať iba pomocou svojich nôh a stal sa pretekárom rallye. Rovnako skúša svoje šťastie aj v driftovaní. Bartosz je jediný pretekár na svete, ktorý jazdí bez rúk a aj napriek tomu dokáže konkurovať ostatným jazdcom. Aktuálne sa však môže pýšiť skvelým úspechom, keď získal titul svetového rekordéra.

Neskutočná rýchlosť

Bartosz Ostalowski sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov ako držiteľ rekordu pre najrýchlejšiu jazdu bokom pri riadení iba nohami. Na poľskom letisku Pila predriftoval svojim špeciálne upraveným BMW M3 meraný úsek rýchlosťou vysoko nad 200 km/h. Jeho M3 zrýchlila na 276,8 km/h a na konci jeho driftu mu stále namerali rýchlosť 231,66 km/h. Na trati s dĺžkou 50 metrov sa dostal až do 60 stupňového uhla.

Jeho špeciálne upravená M3-ka má pod kapotou 7-litrový osemvalec s výkonom cez 1 000 konských síl. Krútiaci moment tohto drift monštra dosahuje až 1 280 Nm. Vozidlo má špeciálnu osemstupňovú prevodovku od ZF. Bartosz manuálne mení prevodové stupne svojim ramenom. Klasickú ručnú brzdu nahradil špeciálny pedál. Na ovládanie volantu používa svoju ľavú nohu. Počas doby bez rúk si v nej vybudoval taký cit, že ňou dokáže dokonca aj maľovať.

Zdroj: Facebook.com
Inšpirácia pre všetkých

Nech sa človek vo svojom živote stretne s čímkoľvek, stále má šancu a aj dôvod pokračovať. Výborným dôkazom sily je aj Bartosz Ostalowski z Poľska. Jeho láska k jazde a rýchlosti prekonala aj jeho hendikep. Odmenou za tvrdú prácu je svetový rekord a úspechy, ktoré zbiera v poľskom drift šampionáte.

277 KM/H - WEJŚCIE W DRIFT ze stopą na kierownicy! ONBOARD | Rekord Guinnessa

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto.cz
Predchádzajúci článokFord Ranger prichádza v luxusnej výbave Platinum
Nasledujúci článokČo ich k tomu viedlo? Tento komponent by ste v Dodge Challenger SRT Hellcat nečakali