Domov News Počet kusov Cupry Formentor VZ5 určených pre slovenský trh vzrástol. Koľko ich...

Počet kusov Cupry Formentor VZ5 určených pre slovenský trh vzrástol. Koľko ich je ešte dostupných?

Vďaka prísnej limitácii na 7000 vyrobených kusov pre celý svet mohla značka Cupra osadiť svoj najznámejší model päťvalcovým motorom 2,5 TFSI od Audi. Pred Vianocami Cupra hlási navýšenie počtu kusov určených pre slovenský trh. Komu ešte Formentor VZ5 skončí v garáži?

Mimochodom, Cupra Formentor VZ5 sa vyrába v závode Martorell pri Barcelone. No jeho prepĺňaný päťvalec  s objemom 2,5 litra sa montuje neďaleko. Vzniká v závode Audi Hungaria v Győri, v ktorom sa nachádza linka na výrobu vysoko výkonných motorov koncernu Volkswagen. Proces výroby sa uskutočňuje s precíznou manuálnou choreografiou, aby sa dosiahla maximálna výkonnosť.

Formentor VZ5

Tím pracujúci na motore pre najrýchlejší a najvýkonnejší model Cupra bol vybratý na základe schopností vykonávať úlohy s presnosťou na zlomky milimetra. „Remeselná práca má zásadný význam pri výrobe takého vysoko výkonného motora, ktorý poháňa model Cupra Formentor VZ5,“ vysvetľuje Robert Buttenhauser, člen predstavenstva výroby motorov Audi Hungaria. Vzhľadom na jeho jedinečnosť a komplexnosť je dôsledná pozornosť venovaná najmenším detailom ešte dôležitejšia. Preto môžu na tejto linke pracovať iba vysoko kvalifikovaní špecialisti. „Tím, podieľajúci sa na výrobe, bol vybraný z dôkladne vyškolených odborníkov na základe ich talentu, skúseností a nadšenia,“ hovorí. „Po tom, ako strávili niekoľko rokov na iných pozíciách výroby motorov, títo pracovníci osvedčili svoje schopnosti vykonávať úlohy vyžadujúce pedantnú presnosť,“ dodáva Robert Buttenhauser.

Formentor VZ5

Skladačka s presnosťou na zlomky milimetra

Päťvalec VZ5 sa skladá z približne  500 dielov a na jeho montáži sa podieľa 40 ľudí. V automobilovom závode tak vznikne 77 motorov za deň. „Všetky motory sa starostlivo testujú na výrobnej linke,“ hovorí Robert Buttenhauser. „Aby sme overili, či dosahuje predpísaný výkon 390 koní, každý jeden motor naštartujeme, a po zohriatí na prevádzkovú teplotu ho dôkladne otestujeme predtým ako ho namontujeme do vozidla.“

Formentor VZ5

Krútiaci moment na všetky štyri kolesá prenáša 7-stupňová automatická prevodovka DSG. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 4,2 sekundy a dosiahne najvyššiu rýchlosť 250 km/h. Oproti iným verziám Formentora má VZ5 o 1 cm nižšiu svetlú výšku a drift mód. Podľa našich informácií je slovenským zákazníkom k dispozícii ešte 11 kusov Cupry Formentor VZ5. Cena automobilu začína na sume 67.630 eur.

TEST Cupra Formentor VZ5 - päťvalcový zázrak

Nedávno sa nám do rúk dostal aj ďalší automobil vybavený týmto päťvalcovým motorom. Naše dojmy si môžete pozrieť vo videu nižšie. Cena Audi RS Q3 Sportback začína na sume 71.420 eur.

Audi RSQ3 Sportback - Lepšia ako Formentor?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPlatforma koncernu a nový dizajn pre Ford Model e
Nasledujúci článokNové „Céčko“ ako elektromobil, čo na to Mercedes?