Domov Lifestyle Budeme hrať videohry za volantom? Budúcnosť prinesie nečakané možnosti

Budeme hrať videohry za volantom? Budúcnosť prinesie nečakané možnosti

Za posledných sto rokov urobila ľudská rasa taký pokrok, aký neurobila za celú predošlú históriu. V minulosti bola väčšina prác manuálna, na prepravu boli využívané zvieratá a život bol celkovo náročnejší. Dnes tu máme zautomatizované zariadenia, pokročilú medicínu, lietame do vesmíru a doprava ako taká ponúka neuveriteľné množstvo možností. Vo vyspelých krajinách má veľké percento ľudí vodičský preukaz a vlastné auto. Pokrok však nezastavuje. Dočkáme sa v blízkej budúcnosti toho, že nebudeme vôbec musieť šoférovať? A čo potom s voľným časom?

Ľudia využívajú voľný čas rôzne. Niektorí sa venujú športu, iný vareniu, niektorý zasa svojím deťom. Sú aj takí, ktorí svoj čas využívajú zábavou, či už pozeraním filmov, seriálov alebo hraním hier a hazardných hier. Hazardné hry sú skvelý spôsob zábavy, na internete však v súvislosti s týmto odvetvím číhajú aj nástrahy spojené s bezpečnosťou. Preto je dôležité hrať na zabezpečených a overených stránkach. Bezpečné gambling stránky na Slovensku nájdete na podvod.info. Tam nájdete najlepšie slovenské stránky na hranie hazardných hier, ktoré sú posudzované podľa mnohých kritérií, ako napríklad úroveň bezpečnosti alebo ponuka hier.

Väčšina dospelých pracujúcich však voľného času veľa nemá. Môže za to aj každodenné cestovanie z jedného bodu do druhého. Čo keby sa to však v skorej budúcnosti zmení?

Autopilot – kam smeruje doprava?

Elektrické autá sú tu s nami už nejaký ten čas. Či už patríte medzi ich fanúšikov alebo odporcov, nemôžete poprieť, že tento trend je stále rozšírenejší. Môžu za to plány svetových veľmocí (kompletne sa zbaviť motorových áut v najbližších desaťročiach) alebo aj kvalitný marketing. S rozmachom elektrických áut prichádzajú aj nové vylepšenia, ktoré tento vynález ponúka. Medzi základové body elektrických áut patrí určite aj autopilot.

Autopilot v aute je veľmi komplikovaný systém na zvládnutie. Musí vedieť pohotovo reagovať na vzniknuté situácie v cestnej premávke. Vodič počas jazdy robí veľa úkonov naraz. Stará sa o pohyb auta, o dodržiavanie cestných predpisov a reaguje na aktuálne vzniknutú situáciu. Je náročné toto vštiepiť stroju.

Autopilot má naučené základné situácie, no stále sa pracuje na tom, aby zvládol aj nepredvídateľné situácie, ako je nedbalá cesta iného vodiča alebo zle upravená vozovka (dodržiavanie jazdných pruhov.) Systémy v aute musia samé čítať situáciu na ceste a podľa nej upravovať jazdný štýl vozidla a autonómne bez vôle vodiča zasiahnu do jazdy auta. Bez predošlých upozornení. Keď sa vozidlo pohybuje po ceste 130km/h a kamera vo vozidle prečíta dopravnú značku 80 km/h pri ceste tak vozidlo začne brzdiť – ak má tento mód zapnutý.

Aj keď sa v tejto oblasti každým rokom robia kroky dopredu, stále nie sme vo finálnej fáze, ako nám v nedávnej minulosti ukázala napríklad táto Tesla. Budúcnosť je však nevyhnutná a určite príde doba, kedy človek nebude musieť šoférovať vôbec. A táto doba nemusí byť tak vzdialená. Podľa niektorých odborníkov to môže byť dokonca otázka niekoľkých rokov, hlavne na Slovensku, ktoré patrí medzi automobilové veľmoci. Čo potom, keď z ľudí opadne bremeno šoférovania?

Videohry v aute

Čas, ktorý získame spoliehaním sa na autopilota, bude nezanedbateľný. Určite sa nájdu takí, ktorí ho využijú na prácu, čítanie a podobné záležitosti. No bude sa dať využiť aj zábavnejšie. Videohrami.

Ľudia už môžu používať mobil alebo tablet na písanie e-mailov, online meetingy alebo pozeranie videí – ale hranie hier je niečo, čo priam nabáda na využitie výkonu a veľkých obrazoviek v elektrických vozidlách novým spôsobom.

Pochopiteľne ide o skvelú príležitosť pre herných vývojárov aj výrobcov automobilov. A vidíme už aj prvé kroky. Tesla pracuje na zahrnutí Steamu do svojich vozidiel, pričom Elon Musk informuje používateľov Twitteru, ktorý nedávno odkúpil, o novinkách spoločnosti.

Určite ste zachytili video, kde majiteľ auta hrá hru Zaklínač 3: Divoký Hon na svojej Tesle počas toho, ako auto veselo brázdi na diaľnici. Toto je iba malé nahliadnutie do budúcnosti automobilového hrania, ktorá sa v posledných rokoch začala neúprosne rozpínať.

Integrácia Steamu by majiteľom Tesly priniesla tisíce hier, ktorí by mohli streamovať hry priamo do svojich vozidiel. Tesla zatiaľ umožňovala len pár samostatných hier, no tomu sa zdá byť koniec. Prepojenie s gigantmi video herného priemyslu otvára neuveriteľné spektrum možností. Umožnilo by to veci ako cross platform – hranie s inými užívateľmi na iných platformách ako Xbox alebo PlayStation, alebo pokračovanie v hre presne na mieste, kde naposledy skončili na počítači.

Predstavte si to: zahrajte si hru na počítači pred prácou, presuniete sa do auta a pokračujete presne tam, kde ste prestali. To je funkcia, ktorá by prilákala státisíce ľudí k elektrickému vozidlu.

Nový druh zábavy na cestách

Predstavte si, že idete autom s rodinou na dovolenku do Chorvátska. Dlhá celonočná cesta, deti sú znudené a nepokojné, vy unavený a najradšej by ste vypli. Dovolenka určite stála za to, ale tá cesta? Nie zrovna príjemne strávený čas.

A teraz si predstavte, ako nemusíte šoférovať, o to sa postará auto, a deťmi môžete celú cestu hrať hry pre celú rodinu. Hneď by tá dovolenka nabrala nový spád. Predstavte si hry určené na nočné hranie alebo na cestovanie po kľukatej ceste. Hry s úsporným režimom pri nabíjaní auta. Alebo hry pre viacerých hráčov navrhnuté špeciálne tak, aby sa im darilo v prostredí auta. Existuje tiež priestor na rozvoj hier medzi vozidlami, kde majitelia áut hrajú proti sebe alebo súťažia v súťažiach v štýle rebríčka.

Možností je nekonečno a ide o úplne nový a otvorený segment so zatiaľ malou ponukou, no veľkým dopytom. A ten sa pomaly začína zväčšovať. Nemecká spoločnosť Holoride GmbH používa VR na zakomponovanie hrania priamo do jazdy auta. Samotná Tesla pripravuje vlastné formy zábavy a hrania kompatibilné s ich autami. Herný vývojári najnovších hier počítajú a pripravujú sa na možnosť, že ich hra bude zobrazovaná vo VR alebo na obrazovke auta.

Inovácia alebo krok dozadu?

Je toto budúcnosť cestovania a hrania? Dá sa povedať, že tam určite smerujeme. Je to však dobré pre civilizáciu ako takú? Šoférovanie je jedna z mála činností modernej doby, kde si človek zlepšuje schopnosti ako sústredenie alebo schopnosť reagovať. Samozrejme, ľudský faktor spôsobuje autonehody. No keď sa zbavíme všetkých povinností a náročných úloh a nahradíme ich komfortom a instantnou uspokojovaním spojením s videohrami, nestaneme sa tak sami robotickými postavičkami? Nebude prílišný komfort pre ľudstvo škodlivý? Sú elektrické autá tá správna cesta? Na to si každý musí urobiť názor sám. Jedno je však isté, video herný priemysel sa môže v blízkej budúcnosti opäť rozrásť do novej formy zábavy.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCarroll Shelby a pocta k jeho nedožitým 100. narodeninám
Nasledujúci článokAston Martin DBS 770 Ultimate dáva posledné zbohom motorom V12