Domov News Jeremy Clarkson dostal opäť stopku. Tentokrát z Amazonu

Jeremy Clarkson dostal opäť stopku. Tentokrát z Amazonu

Pred niekoľkými rokmi dostal Jeremy Clarkson výpoveď z televíznej show Top Gear. Teraz sa, žiaľ, história opakuje.

Jeremy Clarkson pre svoje nevhodné správanie pochoval ďalšiu obľúbenú reláciu o autách. The Grand Tour po roku 2024 už neuvidíme. Portál Variety oznámil, že streamovacia služba Amazon Prime Video už nebude ďalej spolupracovať s Clarksonom na ďalších sezónach The Grand Tour a relácii Clarkson’s Farm, ktoré si predtým objednali. Správy hovoria, že Clarkson’s Farm sa skončí 3. sezónou, ktorá by mala prísť v roku 2024. The Grand Tour skončí po štyroch ďalších špeciálnych epizódach, z ktorých posledná sa ukáže koncom roka 2024. Znamená to, že časť špeciálu, ktorý sa natáčal v roku 2022 aj na Slovensku, by sa mal dostať na obrazovky. Clarkson’s Farm dokumentuje jeho snahu prevádzkovať farmu, ktorú kúpil v roku 2008. Úspech série priviedol návštevníkov do farmárskeho obchodu Diddly Squat v Chipping Norton Road v Chadlingtone a druhá séria sa má spustiť 10. februára na Prime Video.

Čo sa vlastne stalo?

Clarkson ako dlhoročný prispievateľ britského denníka The Sun 16. decembra uverejnil stĺpček, v ktorom reagoval na dokumentárny film Netflixu Harry a Meghan. O vojvodkyni zo Sussexu napísal: „Nenávidím ju. Nie ako neznášam Nicolu Sturgeon (škótska premiérka, pozn. red.) alebo Rose West (britská sériová vrahyňa, pozn. red.). Nenávidím ju na bunkovej úrovni.” Potom ešte dodal: „V noci nemôžem spať, keď tam ležím, škrípem zubami a snívam o dni, keď ju prinútia chodiť nahú po uliciach každého mesta v Británii, zatiaľ čo budú davy skandovať ‚Hanba!‘ a hádzať po nej hrudky exkrementov.“ Zasvätení vedia, že ide o odkaz na drsnú scénu zo seriálu Game of Thrones.

jeremy clarkson

Nezmyselný útok na vojvodkyňu

Clarksonov komentár na sociálnych sieťach odsúdila celá spoločnosť, vrátane politikov, komikov či celebrít. S vyše 25 tisíc podnetmi sa stal článkom s najväčším počtom sťažností, ktoré prijala organizácie Independent Press Standards Organisation.

Noviny The Sun sa za článok ospravedlnili. „Názory novinárov sú ich vlastné, ale ako vydavateľ si uvedomujeme, že so slobodným prejavom prichádza aj zodpovednosť. My v The Sun ľutujeme zverejnenie tohto článku a je nám to úprimne ľúto.“ Škótska premiérka Nicola Sturgeonová označila Clarksonove komentáre o Markleovej za „nezmyselné“. „Myslím si, že to, čo povedal o Meghan Markle, bolo hlboko mizogýnske a priam hrozné. Proti Jeremymu sa ostro ohradila aj jeho dcéra Emily. “Moje názory sú a vždy boli jasné, pokiaľ ide o mizogýniu, šikanovanie a zaobchádzanie so ženami zo strany médií. Chcem veľmi jasne povedať, že stojím proti všetkému, čo môj otec napísal o Meghan Markle, a naďalej stojím za tými, ktorí sú terčom online nenávisti.

jeremy clarkson

Jeremy sa obhajuje

Clarkson medzitým verejnosť informoval, že na Štedrý deň poslal Harrymu a Meghan e-mail, v ktorom sa im za svoje slová ospravedlnil. Napísal im, že bol zmätený tým, čo hovorili v televízii, ale že jazyk, ktorý použil vo svojom stĺpčeku, bol hanebný a že ho to hlboko mrzí. Ospravedlnenie zverejnil aj na svojom instagramovom účte a ďalej dodal: „Zvyčajne si text pred odoslaním prečítam alebo ho dám prečítať niekomu inému, ale v ten deň som bol sám doma a ponáhľal som sa. Takže keď som skončil, stlačil som odoslať A potom, keď článok na druhý deň vyšiel v novinách, pozemná mína explodovala.

Jeho vyhlásenie končilo takto: „Za posledných 30 rokov som napísal takmer päťtisíc stĺpcov do novín a časopisov, takže bolo nevyhnutné, že jedného dňa urobím Harryho Kanea (obľúbený anglický futbalový útočník, pozn. red.) a oblohu ako jedny z prekliatych vecí. Čo sa aj teraz stalo so stĺpcom o Meghan. Takže už môžem ísť ďalej? Nie som si istý. Je ťažké byť zaujímavý a zároveň ostražitý. Nikdy nepočujete výbuchy smiechu zo seminára o zdraví a bezpečnosti. Ale sľubujem, pokúsim sa. Kto vie? Už čoskoro budem starým otcom, takže možno o tom v budúcnosti napíšem.

jeremy clarkson

Ospravedlnil sa, no zbytočne

Hovorca manželského páru obvinil Clarksona zo „šírenia nebezpečných konšpiračných teórií a mizogýnie“. Tiež poukázal na to, že Jeremy Clarkson poslal svoje ospravedlnenie za útočný stĺpec na vojvodkyňu e-mailom „výhradne“ Harrymu a nie Meghan. „Zatiaľ čo pán Clarkson vydal nové verejné ospravedlnenie, treba ešte vyriešiť jeho dlhodobý vzor písania článkov, ktoré šíria nenávistnú rétoriku, nebezpečné konšpiračné teórie a mizogýniu. Pokiaľ každý z jeho ďalších diel nepísal Clarkson “v zhone”, ako uvádza, je jasné, že nejde o ojedinelý incident napísaný v zhone, ale skôr o sériu článkov zdieľaných z nenávisti.”

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Dacia Spring – dokonalé auto na rozvoz? Dokážete s ňou zarobiť až…
Nasledujúci článokMG uvádza na slovenský trh nový model. Má sa konkurencia báť?