Domov News Alpine A110 sa so spaľovacím motorom rozlúči už za…

Alpine A110 sa so spaľovacím motorom rozlúči už za…

Pozitívna správa pre milovníkov značky Alpine. Model Alpine A110 dostal zelenú ešte na pár rokov. Presnejšie do roku 2026. Avšak po tomto roku už jeho nástupcu so spaľovacím motorom nečakajte. Značka potvrdila, že nástupca príde už v podobe elektrifikovaného modelu.

A110 patrí k veľmi obľúbeným kúskom od automobilky Alpine, ktorú založili ešte v roku 1955. Meno tejto značky však na istý moment zmizlo z automobilového sveta. V roku 1995 to tak trochu v Alpine zabalili. Našťastie, táto prestávka trvala iba dočasne, konkrétne do roku 2017, kedy na autosalóne v Ženeve predstavili nový model s označením A110. Mal priniesť symbol návratu k zašlej sláve a úspechom.

Alpine chce konkurovať Porsche

Počas minulého roka sa podarilo značke Alpine celkovo predať 3 546 kusov tohto športového kupé. V porovnaní s rokom 2021 šlo o viac než 30-percentný nárast. Alpine patrí pod skupinu Renault, ktorý sa netají s odvážnymi plánmi pre túto športovú značku. Značka Alpine sa totiž stala nielen nástupcom divízie Renault Sport, ale dokonca reprezentuje celú skupinu v seriáli F1.

Najbližšie roky by mali priniesť menšiu modelovú ofenzívu značky. Modely so spaľovacími motormi ale medzi nimi nečakajte. Najčastejšie sa spomína elektrický hatchback vychádzajúci z Renaultu 5 a neskôr sa pridajú aj ďalšie modely s karosériou typu SUV. EV hot-hatch má prísť už v priebehu roka 2024. Roky 2027 a 2028 majú priniesť príchod jedného menšieho a jedného väčšieho SUV. Menší by mal vytvoriť konkurenciu napríklad pre Porsche Macan, väčší zasa bude chcieť podkúriť modelu Porsche Cayenne. Práve väčšie z dvoch SUV zacieli na prémiový segment.

Alpine A110 Legende GT 2021
Máte čas do 2026, potom už iba elektrina

Vráťme sa však späť k modelu A110. CEO značky Alpine, Laurent Rossi, naznačil pomerne jasne, že aktuálne sa chystajú maximalizovať výrobu automobilov so spaľovacími motormi. Počas rozhovoru s Automotive News Europe spomenul rok 2026. Presne v tomto roku by malo dôjsť k ukončeniu výroby modelu A110. Nová generácia tohto modelu by sa v tomto roku mala dočkať svojej premiéry, avšak iba s čisto elektrickým pohonom.

Aktuálna verzia modelu má pod kapotou benzínový štvorvalec preplňovaný turbom s objemom 1,8 litra. Ide o rovnaký motor aký mal Renault Megane RS. Motor v závislosti od výbavy ponúka výkonové spektrum od 185 do 221 kW. Krútiaci moment na zadné kolesá prenáša prostredníctvom 7-stupňovej automatickej prevodovky. A110 má veľmi nízku hmotnosť okolo 1 100 kilogramov, čo prispieva ku skvelej agilite. Povinný údaj o zrýchlení z 0 na 100 km/h – 4,2 sekundy. Kupujte, kým nezakážu!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi activesphere concept nemá obrazovky ani tlačidlá, využíva technológiu rozšírenej reality
Nasledujúci článokTECH TEST Samsung Galaxy Buds2 PRO, oplatí sa upgradovať?