Domov News CX-90 je najvýkonnejšou sériovo vyrábanou Mazdou všetkých čias

CX-90 je najvýkonnejšou sériovo vyrábanou Mazdou všetkých čias

8-sedadlové SUV s chromozómom MX-5? Mazda si naďalej vyrába automobily po svojom. 

Mazda CX-90 je postavená na novej podvozkovej platforme vyznačujúcej sa pozdĺžnym usporiadaním motora vpredu a pohonom zadných kolies. Automobil je vybavený systémom kinematickej kontroly stability (Kinematic Posture Control) karosérie z modelu MX-5, ktorá potláča náklony karosérie v pomalých zákrutách, čím sa nielenže zvyšuje priľnavosť, ale zároveň to zlepšuje komfort sedenia všetkých pasažierov.

Mazda CX-90

Systém funguje tak, že vyvíja miernu brzdnú silu na koleso na vnútornej strane zákruty, čím zabráni zdvíhaniu kolesa, takže zlepšuje výkon zavesenia kolies. Mazda tiež kládla dôraz na optimalizáciu tuhosti celej karosérie, a navrhla sedadlá i odpruženie tak, aby poskytovali lepšiu rovnováhu, kontrolu a istotu v rôznych jazdných situáciách. Vďaka pohonu všetkých kolies i-Activ si vodiči môžu vychutnať celý výkonový potenciál pohonných jednotiek.

Mazda CX-90

Benzíny s elektrickou podporou

Vrchol ponuky tvorí benzínový šesťvalec e-Skyactiv G s objemom 3,3 litra, ktorého výkon v porovnaní s CX-60 poskočil na 340 koní. Ide o mild-hybrid, pretože medzi motorom a 8-stupňovou automatickou prevodovkou je umiestnený malý elektromotor, ktorého úlohou je zabezpečovať plynulé zrýchlenie od najnižších otáčok a pri nízkej záťaží krátkodobo poháňať celý automobil. Ako však poznáme Mazdu, toto riešenie okrem efektivity zabezpečí plynulo dynamickú jazdu a zaujímavý zvuk.

Druhou možnosťou bude plug-in hybrid s celkovým výkonom 323 koní. 2,5-litrový atmosférický štvorvalec tu je doplnený o elektromotor a 17,8 kWh batériu. Podrobnejšie technické ani dynamické údaje zatiaľ Mazda nezverejnila.

Mazda CX-90

Nová červená farba

Spolu s modelom CX-90 sa predstavuje aj najnovšia farba Mazdy Takuminuri, červená Artisan. Dôstojný dizajn modelu CX-90 sa prenáša aj do interiéru. Ten je opäť inšpirovaný tradičnou japonskou estetikou. Mazda sľubuje, že luxusný a pohodlný pocit zažijú cestujúci na všetkých troch radoch sedadiel. Obklopovať ich bude harmonické spojenie kože Nappa, pravého dreva a jemných látok. Jedným z príkladov je tkanina spojená pomocou závesných stehov, čo je technika inšpirovaná ručnou knihárskou väzbou a zložitou japonskou technikou tkania známou ako Kumihimo. Mazda CX-90 má väčšie displeje ako CX-60, no stále sú tu prítomné fyzické tlačidlá na ovládanie tých najviac používaných funkcií.

Mazda CX-90 sa začne na severoamerickom trhu predávať v druhej polovici roka 2023. Ceny zatiaľ nie sú známe.

Mazda CX-90 Unboxed — The Reveal

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 23

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Škoda Fabia Monte Carlo 1,5 TSI – tá najviac sexi
Nasledujúci článokObľúbené SUV-čka slovenských žien prešli faceliftom. Toto sa zmenilo

1 COMMENT

  1. ,,Vrchol ponuky tvorí benzínový šesťvalec e-Skyactiv G s objemom 3,3 litra, ktorého výkon v porovnaní s CX-60 poskočil na 340 koní.”

    Nie je to nahodou NAFTOVÝ šesťvalec? 3,3l majú len v nafte, nie?!

Comments are closed.