Domov News Taliban postavil superšport

Taliban postavil superšport

Afganistan je známy skôr vojenskými nepokojmi a púšťami, než výrobou automobilov. Teraz však Taliban predstavuje svetu svoj prvý superšport.

Prvoplánovo auto vyzerá ako superšport renomovanej značky, prípadne ako počítačový koncept. Ide však o reálne auto. Nesie názov Mada 9 a výrobcom je tamojšia spoločnosť Entop. Vozidlo bolo svetu predstavené ministrom školstva Talibanu, Abdulom Baqim Haqqianihom. Na vozidle pracoval tím tridsiatich ľudí a niektorí pochádzajú priamo z Afgánskeho technického inštitútu. Superšport sa objavil v článkoch afganských novín aj na sociálnej sieti Twitter. Do popredia ho poslal aj hovorca „Islamských emirátov Afganistan“, Zabihuláh Mudžáhid.

Z toho, čo sa dostalo do sveta, je známe iba málo. Vozidlo má motor uložený v zadnej časti. V tejto priehľadnej časti sa nachádza štvorvalec z Toyoty Corolly s neznámym výkonom. Generálny riaditeľ spoločnosti Entop, Mohamed Riza Ahmadi, má s týmto vozidlom naozaj veľké plány. Samozrejme, všetko sa začne na tamojšom afganskom trhu a neskôr by sa ma dostať aj na ďalšie trhy. Či to tak bude naozaj a opustí svoju rodnú zem, uvidíme časom. Ak by vozidlo dostalo napríklad do Európy, firma Entop má pripravený záložný plán v podobe elektrického pohonu.

Toto športovo ladené vozidlo má snahu napraviť reputáciu Afganistanu a samotného Talibanu voči šíremu svetu. Taliban sa ujal moci v Afganistane v roku 2021 po tom, čo túto oblasť opustili spojenecké vojská. To, či superšport dokáže napraviť reputáciu krajine akou je Afganistan, je dosť optimistické. Predsa len, krajina, ktorá nemá problém popraviť ľudí, strieľať do demonštrantov, neuznávať práva žien, potrebuje toho urobiť oveľa viac, ako len postaviť auto.

SMOKE!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDacia Duster Carpoint Edition je offroad pre masy
Nasledujúci článokTEST BMW X1 – nič mu nechýba, je prakticky dokonalé