Domov News Mercedes-AMG One sa nástupcu nedočká

Mercedes-AMG One sa nástupcu nedočká

Mercedes-AMG One s motorom F1 sa už svojho nástupcu nedočká. Reinkarnovaný kúsok formule v cestovnom voze zostane bez svojho priameho nástupcu. Táto limitovaná verzia AMG One vznikla tak povediac za 5 minút 12 a zostane jedinou svojho druhu.

Mercedes-Benz začal po dlhých a problematických piatich rokoch dodávať zákazníkom prvé kúsky unikátneho modelu AMG One. Takáto homologizovaná beštia bez akéhokoľvek predchodcu ich vyšla na viac než 2 milióny eur. Aj napriek závratnej cenovke sa však po 275 kusoch len tak zaprášilo. Hodnota aj preto raketovo vyrástla, keďže tento kúsok vzdáva hold bezkonkurenčnej technike a spaľovacím motorom.

Najzvláštnejší automobil v histórii

Pod kapotou je pozdĺžne uložený hybridný šesťvalec s objemom 1,6 litra. Poviete si, že nejde o nič špeciálne. Tento motor však v obmedzovači točí neskutočných 11 tisíc otáčok, presne ako motor Formuly 1. Vývoj takéhoto stroja v podstate našiel svoju inšpiráciu v kráľovnej motoršportu. Aj preto sa uvedenie do prevádzky o niečo posúvalo, až z toho vzišlo 5 dlhých rokov čakania.

Samotní inžinieri značky Mercedes priznali, že sa riadne zapotili pri „scivilizovaní“ pretekárskej techniky F1. Dokonca priznávajú, že podobný projekt by si s najväčšou pravdepodobnosťou už radšej dvakrát rozmysleli. Steffen Jastrow ako šarža vývojového tímu poznamenal: „Je to najzvláštnejšie vozidlo, aké sme kedy realizovali v spolupráci s AMG a našimi partnermi v F1.“

Už iba na elektrinu

Rovnako tak poznamenal, že model AMG One sa stane asi posledným svojho druhu. „Myslím, že ide o jednorazový projekt. Podľa mňa žiadny nástupca nepríde. Nie v definícii, akú sme vytvorili.“ Tým narážal na obrovské problémy spojené so splnením homologizačných predpisov a emisných noriem. Veľmi prísne požiadavky sa stali tým posledným klincom do rakvy, ktorý zabil akéhokoľvek možného nástupcu modelu AMG One.

Teoretický nástupca sa podľa vývojárov nezaobíde bez plne elektrického pohonu, ale iba ak by niečo také vôbec vzniklo. Steffen Jastrow nevylúčil príchod hyperšportového auta, ale zatiaľ nič také v plánoch nemajú. Úplne však zmietol zo stola možnosť postaviť ďalšie auto s motorom F1. Táto limitka skutočne vznikla na poslednú chvíľu. A za skutočnosť, že nepríde nástupca, sa možno poďakovať nielen náročnej implementácii pretekárskej technológie, ale aj prísnym normám. Preto možno môžeme dúfať už v len plne elektrického nástupcu. Ak sa to tak dá nazvať.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKoľko stojí poistenie luxusných vozidiel? Z tých súm sa vám zatočí hlava
Nasledujúci článokŠéf Volkswagenu Oliver Blume: Čína je pre nás najdôležitejším trhom