Domov Elektromobilita Peňaženky bohatých dostanú opäť zabrať. Porsche pripravuje 7-sedadlové elektrické SUV

Peňaženky bohatých dostanú opäť zabrať. Porsche pripravuje 7-sedadlové elektrické SUV

Porsche pripravuje novú vlajkovú loď. Pod označením Porsche K1 sa skrýva projekt sedemmiestneho, plne elektrického SUV s cenovkou trikrát vyššou ako v prípade modelu Cayenne.

Ešte v polovici minulého roka 2022 generálny riaditeľ automobilky Porsche Oliver Blume oznámil rozšírenie portfólia automobilky o najväčší model z radov SUV. Tento model zatiaľ poznáme pod označením Porsche K1. Aj keď novinka, zameraná na majetnejšiu klientelu na trh dorazí až v roku 2027, už teraz vieme, že vyrábať sa bude v Lipsku.

Porsche K1

Poriadne prestrelená cena

Zatiaľ čo samotné Porsche Cayenne patrí k tým drahším SUV, so svojou základnou cenovkou 86 274 eur však na pripravovaný model pozerá z veľkej diaľky. Nové SUV bude pravdepodobne so svojou cenou štartovať na úrovni trojnásobku ceny základného Porsche Cayenne. Automobilka nový model s tromi radmi sedadiel vyvíja už od roku 2020 a postaví ho na zdieľanú platformu PPE. Túto platformu Porsche vyvíja spoločne s Audi. Prvé modely, ktoré budú oficiálne predstavené na tejto platforme, budú plne elektrické Porsche Macan a Audi Q6 E-tron. Stane sa tak ešte tento rok.

Porsche K1

Podľa zatiaľ uniknutých informácií elektrická architektúra pracuje s napätím až 920 V, vďaka čomu môžeme očakávať nabíjanie z nabíjačiek s výkonom vyšším ako 350 kW. Dlhý dojazd na úrovni až 700 kilometrov zabezpečí veľký akumulátor, ktorého kapacita presiahne 100 kWh.

Porsche K1

Neznámy dizajn

Automobilka zatiaľ drží dizajn pripravovaného modelu za zatiahnutou oponou. Očakávať však môžeme siluetu pripomínajúcu karosériu liftback. Pre získanie požadovaných terénnych vlastností bude novinka disponovať sofistikovaným vzduchovým pružením. Vďaka rôznym režimom jazdy bude svetlá výška v najextrémnejšej polohe pomerne markantná. Podľa doposiaľ uniknutých špekulácií má nové Porsche K1 dĺžku presahujúcu päť metrov. Čo sa ostatných dizajnových prvkov týka, bude to zrejme klasické Porsche. Pomerne krátka predná kapota, strmo sklonené čelné sklo a mierne zakrivená línia strechy siahajúca až do veka batožinového priestoru. Približne takto si zatiaľ môžeme pripravované SUV vizualizovať.

Porsche K1
Zdroj: motor1.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmotor1.com
Predchádzajúci článokPorsche 718 Cayman GT4 e-Performance sa predstavilo na Race of Champions
Nasledujúci článokTrieda E a V8? Na toto spojenie už radšej zabudnite