Domov News Ford Mustang Mach-E dostane nový typ batérií, klesne jeho cena?

Ford Mustang Mach-E dostane nový typ batérií, klesne jeho cena?

Ford plánuje v Európe tento rok zaviesť do modelu Mustang Mach-E lítium-železofosfátové (LFP) batérie.

Ford zároveň investuje 3,5 miliardy dolárov do výstavby prvého závodu na výrobu LFP batérií v USA s názvom BlueOval Battery Park Michigan, ktorý plánuje otvoriť v roku 2026. Diverzifikácia a lokalizácia dodávateľského reťazca batérií vo výrobných regiónoch by mala zvýšiť prístupnosť a cenovú dostupnosť pre zákazníkov a zároveň podporiť dopyt zo strany spotrebiteľov. Automobilka pracuje na tom, aby v rámci svojho plánu Ford+ dosiahla celosvetovo ročnú mieru predaja 600 000 elektrických vozidiel do konca tohto roka a 2 milióny do konca roka 2026.

Keďže Ford rapídne rozširuje produkciu elektrických vozidiel, zavedením LFP batérií môže vyrábať viac elektrických vozidiel a ponúkať viac možností pre zákazníkov. „Sme odhodlaní viesť revolúciu elektrických vozidiel, tzn. investovať do technológie a pracovných miest, čo nás udrží na špici tejto globálnej transformácie v našom odvetví,“ povedal Bill Ford, výkonný predseda spoločnosti Ford.

Chemické zloženie LFP batérií 

Zavedenie LFP ako druhého chemického zloženia batérií popri nikel-kobalt-mangánu (NCM) umožňuje zákazníkom vybrať si elektrické vozidlo disponujúce batériou s výkonnostnými charakteristikami, ktoré najlepšie zodpovedajú ich potrebám.

Batérie LFP sú odolné a znášajú častejšie a rýchlejšie nabíjanie pri použití menšieho množstva vysoko dopytovaných a drahých materiálov. Táto lacnejšia verzia vo veľkom rozsahu pomôže spoločnosti Ford udržať alebo dokonca ešte viac znížiť ceny elektromobilov. Spomínané batérie budú napájať rôzne cenovo dostupné osobné a úžitkové elektrické vozidlá Ford novej generácie, ktoré sú v súčasnosti ešte len vo fáze vývoja.

Mustang Mach-E

Ešte pred otvorením nového závodu na výrobu batérií v Michigane predstaví Ford batérie LFP na kľúčových globálnych trhoch. Tento rok to bude pre modelový rad Mustang Mach-E a v roku 2024 pre modelový rad F-150 Lightning. Cieľom je skrátiť dlhé čakacie doby zákazníkov.

Ford sa zaviazal investovať do roku 2026 celosvetovo viac ako 50 miliárd dolárov do elektrických vozidiel a prisľúbil, že do roku 2050 dosiahne globálnu uhlíkovú neutralitu naprieč všetkými svojimi vozidlami, prevádzkami a celým dodávateľským reťazcom. Cieľom spoločnosti je dosiahnuť nulové emisie pre všetky vozidlá predané v Európe a uhlíkovú neutralitu v rámci svojich európskych zariadení, logistického a dodávateľského reťazca do roku 2035.

 

Ford Mustang Mach-E - TOP 5 plusov a mínusov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPeugeot dokončil vývoj nového hybridného pohonu, objaví sa najprv v 3008 a 5008
Nasledujúci článokSmutný koniec svetovo najznámejšieho slovenského startupu. AeroMobil smeruje do konkurzu

2 COMMENTS

  1. […] Ford Mustang Mach-E dostane nový typ batérií, klesne jeho cena? […]

Comments are closed.