Domov News Čierny duch s V8 pod kapotou odhalený

Čierny duch s V8 pod kapotou odhalený

Motory V8 a americké nadupané autá jednoducho patria k sebe. Už 60. roky si mohli majitelia takzvaných „muscle cars“ užívať atmosférické motory s veľkými objemami. Ale pouličné závody v tej dobe narušil jeden silný konkurent – „The Black Ghost“, v preklade Čierny duch. Tento Dodge Challenger valcoval všetkých a iba nedávno jeho majiteľ odhalil svoju identitu.

Motory V8 sa už pomaly stávajú na európskych cestách raritou. My sa však vrátime do časov minulých, kedy uliciam nočného Detroitu kraľovali práve tieto legendárne motory pod kapotou rozličných kúskov. Preteky, ktoré štartovala zelená farba na semafore, mali istú dobu často jediného víťaza. Čierny duch – Dodge Challenger – kraľoval nočnému Detroitu. Jediné, čo mohli jeho súperi vidieť, boli jeho zadné svetlá.

Nikto ho nepoznal

Tento tajomný kráľ ciest však dlho zostal nepoznaný. Nikto nepoznal meno vodiča, všetci iba vedeli, že keď sa zjaví, vyhrá. Tento príbeh znie ako z nejakého filmu, ale je založený na pravde. Po dlhých rokoch znova ožil v roku 2015. Presne vtedy zomrel istý pán menom Godfrey Qualls, dovtedy nepoznaný majiteľ čierneho Dodge Challenger.

Akonáhle sa objavili informácie, že The Black Ghost ožije, automobiloví fanatici v USA uznali, že ide o legendu pouličných pretekov. Začali preto spomínať na životný príbeh muža, ktorý takpovediac stál na oboch stranách zákona. Cez deň ako policajt a v noci ako ilegálny pouličný pretekár. Godfrey Qualls, rodák z Detroitu, bol členom americkej armády. Nasadili ho v Dominikánskej republike v operácii Powerpack. Zranil sa pri výbuchu granátom a jeho cesta armádou sa skončila.

Správny policajt

Stal sa držiteľom Purpurového srdca za zásluhy a po prepustení sa vrátil do rodného „The Motor City“, ako sa hovorí Detroitu. Stal sa policajtom na dopravnom oddelení a počas svojej 37-ročnej služby sa venoval najmä pokutám za rýchlosť. Tí, čo ho poznali, na neho spomínajú ako na policajta, ktorý mal zľutovanie s pouličnými pretekármi a banálne prekročenie rýchlosti príliš netrestal.

Koncom šesťdesiatych rokov sa rozhodol, že si kúpi nové auto. Voľba padla na Dodge Challenger R/T SE. Išlo o najsilnejší model so sedemlitrovým V8 motorom 426 HEMI. Jeho výkon dosahoval 425 koní a krútiaci moment prenášal na zadnú nápravu 4-stupňový manuál. Ako dopravný policajt si nemohol dovoliť tráviť čas na oficiálnych zrazoch, jeho revírom boli nočné cesty Detroitu. Nikto nepoznal jeho totožnosť. Keď sa v noci objavil a vyhral prakticky každé preteky, po nich zmizol a neobjavil sa možno aj mesiac či dva.

Hľadá sa nový majiteľ

Legendárny Challenger sa dostal znovu na cesty až po tom, ako ho zdedil syn Gregory. Auto sa nachádza v úplne pôvodnom stave, s pôvodným interiérom a lakom karosérie. Ide o jednu z najžiadanejších amerických klasík. Tento rok v máji sa chystá aukcia tohto unikátneho kúsku, kde sa očakáva vysoká cena. Legendárny Čierny duch si tak už čoskoro nájde svojho nového majiteľa. A ktovie, možno ešte nejaké tie preteky vyhrá.

Zdroj: Mecum Auctions

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDostane sa Hyundai N Vision 74 do výroby?
Nasledujúci článokKrajina majstra sveta v F1 chce znížiť rýchlosť na okreskách na 60 km/h